Vraagtekens rond plannen winkelhart
28-06-2018
GLOBALE PRESENTATIE KENT VELE OPEN EINDJES

Vraagtekens rond plannen winkelhart

Zo’n veertig belangstellenden kwamen donderdagavond samen in het Kulturhus om kennis te nemen van de plannen die moeten leiden tot verfraaiing van het winkelhart. De aftrap werd verricht door wethouder Michel Kotteman die de centrumontwikkeling in zijn portefeuille heeft. Hij vertelde blij te zijn dat de vastgoedeigenaren Prudentia Vastgoed en Astij Investment de handen ineen hebben geslagen om van plusminus dertig winkelpanden de gevels te vernieuwen.

 

De gemeente zal vervolgens de openbare ruimte opnieuw inrichten. “We hebben inmiddels zeven vernieuwingsprojecten afgerond, dit wordt nummer acht en daarna rest nog de herinrichting van De Haven. Maar af zal het nooit zijn. Het belangrijkste nu is dat we voortvarend doorgaan”, zo zei hij.

 

‘Er ligt één miljoen op tafel’

Daarna was het Leo Hoksbergen van Focus-MKB, dat de verfraaiingsplannen coördineert. “De vastgoedeigenaren leggen samen circa één miljoen op tafel om het winkelhart een kwaliteitsimpuls te geven. Dat geld is dus beschikbaar en daar moeten we samen uitkomen. Wel is het zo dat door het verwijderen van de luifels ook de reclameuitingen zullen verdwijnen. Maar ook daar zijn plannen voor om die op een uniforme wijze te laten terugkeren. Die kosten zijn echter voor de individuele ondernemers”, aldus Hoksbergen.

 

Daarna konden de belangstellenden, betrokken ondernemers en bewoners kennis nemen van de tekeningen die de nieuwe plannen inzichtelijk moeten maken. En daarmee rezen tegelijk de nodige vragen, want tot op heden waren zij nog niet gekend in het nu voorliggende. ‘Ik heb nu één voordeur, op de tekening staan er twee geschetst. Wie betaalt die aanpassing?’, ‘Waarom is die foeilelijke vitrine in de Bakkersteeg weer ingetekend en halen we dat ding nu niet direct weg? En ‘Hoe wordt de straatverlichting straks geregeld en is er dan nog plek voor sfeerverlichting?’

 

Eurobank

Vragen, vragen en vragen kortom, waarop eigenlijk nog niemand een antwoord wist. “Tja, de een zegt dit, de ander wil dat, feit is dat we een miljoen tot onze beschikking hebben en dus keuzes moeten maken”, licht Hoksbergen later bij een van de tekeningen toe.

 

Ook de oranjekleurige Eurobank is uit de tekeningen verdwenen en vervangen door houten zitbanken, aangevuld met een drietal grote bomen. “Dat vind ik niks”, ventileert een van de bewoners. “Als het geregend heeft duurt het uren voordat het hout weer droog is en dus gaat er niemand zitten”.

 

Marcel Boonk, een van de betrokken ondernemers vat het zo samen: “Als ik de tekeningen nu zie, denk ik dat de sfeer vooral van de ondernemers zal moeten komen, waarbij we er naar moeten streven het dorpse karakter te behouden. Dat is de kracht van Borne, we moeten waken voor eenheidsworst.”

 

Klaar voor de feestdagen?

Ook over het tijdspad waarin de verfraaiing zal worden uitgevoerd bestaat nog steeds de nodige onduidelijkheid. ”In principe staan er 30 werkdagen voor ingepland”, zegt Hoksbergen. Als de projectgroep in september bij elkaar komt en nog vele vragen en/of aanpassingen te verwerken krijgt, is het dus nog maar de vraag of alles voor de feestdagen afgerond kan zijn. “Misschien kan het gefaseerd worden uitgevoerd”, suggereert iemand. “Laten ze in vredesnaam pas in januari of februari beginnen, dat zijn voor ons immers de rustigste maanden”, zegt de ander. Voorlopig blijft het dus allemaal nog even koffiedik kijken. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Loek Diemel — 16 jul 2018
Fijn dat er wat aan de uitstraling gedaan gaat worden! Voor mij als consument zou het ook een enorme meerwaarde hebben als in dit winkelgebied onze BOA's optreden tegen fietsers. Nog veel beter zou het zijn als die fietsers het uit zichzelf uit hun hoofd laten.
T HUISKES — 29 jun 2018
De plannen zijn er - niet iedereen is enthousiast - maar inderdaad de plannen zouden kunnen worden uitgevoerd in de maanden jan-feb-maart - lijkt mij alleen maar logisch. De vitrine in de Bakkersteeg mag zeker weg (m.i.°, en de banken voor het Broekenhuis zouden een langere gebruiksduur kunnen hebben indien ze van een soort PVC achtig hout zijn - een Italiaanse firma maakt deze - de naam is mij even ontschoten maar hierop kom ik nog zeker terug.
FC Twente 1965 — 28 jun 2018
Het wordt ook een keertje tijd dat Borne een bewaakte fietsenstalling krijgt geen fietsen meer in het centrum maar in een bewaakte fietsenstalling Zo voorkom je fietsendieven

Moet het vrijdagse visje weg uit Zenderen?

Al jaren lang konden de inwoners van Zenderen op vrijdagmiddag hun visje halen bij Vishandel...
22-02-2021

Beleef het leukste personeelsfeest in Rijssen

ADVERTORIAL • Partycentrum Het Schwarzwald is dé feestlocatie in Twente. Onze...
22-02-2021

Kappersdochters in actie voor mams

De 22-jarige tweeling Amber en Romée Menkhorst kon het niet langer aanzien en startte een...
21-02-2021

Warme ondernemersboodschap op Rheineplein

Sinds zaterdagmorgen heeft de BBO de beschikking over een mini-foodtruck, bedoeld om het...
13-02-2021

Piekdagen voor Eurosport

De telefoon bij Eurosport aan de Stationsstraat staat sinds gisteren roodgloeiend. En ook de...
09-02-2021

Plus Wallerbosch gaat vernieuwen

Het zat al ruim een jaar in de pen, maar op 27 februari vanaf 16.00 uur gaat het echt gebeuren:...
05-02-2021