Parel in de Bornse Beek… Of toch niet?
04-07-2018
LYNN, TIJN EN MELS ONTDEKKEN EEN WIT BOLLETJE IN EEN MOSSEL

Parel in de Bornse Beek… Of toch niet?

Het was warm en dus besloten de 6-jarige tweeling Tijn en Mels van der Wind en hun 9-jarige nichtje Lynn Peeze de koelte op te zoeken van het water van de vijver bij de Bornse Beek in de Bornsche Maten. Al spetterend in de vijver voelde één van de drie kinderen een mossel onder de voet en haalde het schelpdier boven water. Nieuwsgierig als de jonge onderzoekers waren wilden ze wel eens weten hoe zo’n mossel er van binnen uitzag. De schelp werd opengebroken en een stokje diende ter determinatie van het weekdier dat er in bleek te zitten.

 

Plotseling zagen de drie een klein wit, rond balletje. Een parel! Opgetogen gingen ze er mee naar huis en een zoektocht op internet volgde. Was het echt een parel en hoe bijzonder was deze vondst eigenlijk? Ze kwamen er niet helemaal uit, maar vonden de vondst opmerkelijk genoeg om BorneBoeit in te seinen.

 

Ecoloog van Vechtstromen

Eveneens volledig onkundig van schelpdieren, parels en dergelijke werd door BorneBoeit de expertise ingeroepen van ecoloog Iwan de Vries van het waterschap Vechtstromen. “Het zou kunnen”, was zijn oordeel. Helemaal ongebruikelijk was het niet dat zoetwatermosselen parels aanmaken. Feitelijk is de vorming van een parel het natuurlijke afweermechanisme van het dier dat probeert een onzuiverheid in zijn schelp in te kapselen en onschadelijk te maken. “Het is een vrij normaal fenomeen. De kleine parels zijn echter waardeloos.”

 

Juwelier Marcel Boonk

Toch ook nog maar even juwelier Marcel Boonk om zijn deskundige mening gevraagd. Die reageerde direct enthousiast en wilde de vondst met alle plezier nader onderzoeken. Onder de juweliersloep zag hij echter iets dat helaas alle hoop de grond in deed boren. “Ik zag een naad lopen over het balletje. Kunstmatig gefabriceerd dus.” Geen parel, helaas.

 

Hoe het witte balletje in de schelp is gekomen is een raadsel. Of misschien hebben de kinderen zich toch vergist en is de Bornse Beek parel niet echt uit de schelp gevallen, maar leek het alleen maar zo. “Stel dat ze echt een parel hadden gevonden, dan zou dat toch wel bijzonder zijn”, vindt Marcel Boonk. “Het zou in principe hebben gekund.” Of dat meteen betekent dat de Zilvervloot binnenloopt durft de juwelier te betwijfelen. “De waarde kun je niet gemakkelijk in geld uitdrukken. Het gaat meer om het unieke.”

 

Maar in dit geval was het dus geen echte parel. Lynn, Tijn en Mels zijn in ieder geval wel een hele ervaring rijker en weten nu meer over het ontstaan van parels in de natuur, dan ze ooit hadden gedacht. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024