Het was ergens in de jaren 70 dat steeds meer lozingen op oppervlaktewater werden beeindigd en aangesloten werd op rioleringen naar een waterzuiveringsinstallatie. In de overgangsfase was het af en toe niet te harden aan de Wegtersweg. De beestjes die Uw en mijn poep moeten opeten en tot compost maken, waren nog niet in hun element. Toen ze eenmaal de juiste temperatuur in de vergisters hadden en de beestjes steeds gelukkiger en harder werkten, nam de stank snel af. Wie ruikt er ooit nog (afgezien van een enkele storing) wat daar? Het verschil met een koeienpoepverwerker is eigenlijk vooral de aanvoer van de poep. Niet door rioleringen, maar middels forse vrachtwagens t/m de klassieke tractor met aanhang. Het verwerkingsproces in de installatie? Dat komt wel op gang. De aanvoer van al die poep.... wellicht zelfs door Zenderen heen, dat moet je perse niet willen. Vandaar dat Harold Lucas van mij best een eisende toon mag zetten. Poep verwerken? Noodzaak, maar geen karrevrachten door het dorp. Omdat ook nog eens veel poep van de andere kant van de A1 uit de richting Bornerbroek verwacht wordt, is de aanleg van de 5A weg naar de Bornerbroeksestraat (die later zelfs uitgebreid kan worden tot 5B en/of zelfs mbv een fly-over rechtstreeks aangesloten kan worden op de A1), een minimumeis.

Ron Hartman

Zenderen dus alleen voor Noordelijke stront? Ook weer opgelost!

Paul Cohn

Welke afslag van de A35? Dat lijkt me vragen naar de bekende weg: als je niet door de kom van Zenderen naar Elhorst-Vloedbeld mag rjden blijven alléén de afslagen Almeo Zuid (30), Almelo West (31) en Wierden (32) over...

Ron Hartman

Welke afslag van de A35??

Paul Cohn

Vechtstromen zuivert instromend rioolwater via aerobe reiniging, door beluchting dus. Na klachten over de geur van dat rioolwater werden de basins afgedekt en verdwenen de klachten. Iets anders is de vergisting van het rioolslib wat daarbij overblijft: dat wordt anaeroob vergist -onder uisluiting van lucht- in de 3 bekende eieren aan de Wegtersweg. Het daar gevormde slibgas is absoluut niet te ruiken omdat het proces plaatsvindt in een volledig van de buitenlucht afgesloten systeem.
Voor mestaanvoer naar een evetuele mestvergister op Elhorst-Vloedbeld is Twence contractueel met vervoerders overeengekmen dat die uitsluitend via de A35 gaat, dus NIET door de kom van Zenderen.
06 jul 2018 om 12:08 | Ron Hartman | Reageer op dit bericht | Aantal reacties (4)