Hertme is er (bijna) klaar voor
INZET VRIJWILLIGERS VOOR OPBOUW AFRIKA FESTIVAL IS ONMISBAAR

Hertme is er (bijna) klaar voor

Het is deze dagen een soort stilte voor de storm in Hertme. Je voelt aan alles dat er wat gaande is. De campings raken voller en voller, de terrassen blinken uit in uitbundigheid. Maar voor het overige heerst er rust. Het enige rumoer wordt voortgebracht door een grote trekker die dwars op de weg staat en waarin twee mannen, hoog in het bakje staand, vlaggen aan de lantaarnpalen bevestigen. Het kan niet anders, het Afrika Festival is aanstaande.

 

Een playlist die er zijn mag

Komende zaterdag en zondag is Hertme even anders. Duizenden mensen van heinde en verre bevolken dan het kerkdorp, luisterend naar en genietend van die typisch Afrikaanse sfeer die zo kenmerkend is voor ‘Hertme’ en die het festival tot de 25 internationaal beste maakt. Bovendien is het de dertigste editie en alle reden dus voor een playlist die er zijn mag. Met een start op zaterdag als vier San-vrouwen uit de Kalahari-woestijn de uiterst oude en verdwijnende tradities van hun volk al klappend en zingend ten tonele voeren. Zondagavond wordt het festival afgesloten met Alpha Blondy, de Ivoriaanse zanger, ook wel de Bob Marley van Afrika genoemd. En daartussendoor is het een komen en gaan van andere artiesten.

 

Maar voor het allemaal zover is, dienen er bergen werk te worden verzet. En ook dat is aan de Hertmenaren wel besteed. Met vereende krachten zijn ze al enkele avonden in de weer om alles in gereedheid te brengen. In het weiland naast het theater hebben ze een tweede podium geplant, de kraampjes voor de Afrikaanse markt opgezet, masten voor licht en geluid naast het grote podium geplaatst, een toiletwagen en diverse mobiele toiletgroepen op hun plek gezet en aangesloten en ga zo maar door.

 

Een potje bier en gehaktballen

“Deze mensen zijn geweldig”, zo ventileert Bernadet Wieffer als ze met een volgepakte auto komt aanrijden. “Iedereen weet wat ‘ie moet doen en heeft zijn of haar eigen taak. Geen gemopper, geen geklaag, nee… dit doen we met elkaar en samen zullen we het ook dít jaar weer voor elkaar krijgen. Vanavond, als het donker wordt, is er een potje bier en gaan de gehaktballen in de pan. Wordt er gelachen en gedold en morgen gaan we gewoon weer verder. Heerlijk werken”, zegt ze.

 

Ondertussen heerst er een euforische stemming als bekend wordt dat de kaartverkoop voor de zondag is stopgezet. “Helemaal uitverkocht”, aldus Bernadet. Ook voor de zaterdag zit de vaart er goed in. “Nu de zondag vol zit, zal het ook zaterdag wel weer snel gaan. Maar wat wil je ook, een topprogramma en prachtig weer. We gaan het meemaken!” (BM)

 

Alle info over het Afrika Festival is te vinden op www.afrikafestivalhertme.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024