`Je wordt er vrolijk van`
10-07-2018
SCHILDERIJEN EN KERAMIEK IN SYNAGOGE

`Je wordt er vrolijk van`

Twee weken lang, van 9 juli tot en met 23 juli, is in het Cultureel Centrum Bornse Synagoge een tentoonstelling te bewonderen van het echtpaar Carla Wellink (81) en Bert Verburgh.(83) Carla Wellinks werk bestaat uit beelden van keramiek. De schilderijen zijn van Bert Verburgh. Beiden zijn iedere dag van 11.00 uur tot en met 17.00 uur aanwezig.

 

Carla Wellink en Bert Verburgh

Ze zijn geen onbekenden in Twente. Een aantal jaren woonden zij in Tubbergen. Nu wonen zij in Sneek. Carla Wellink werkte als leerkracht Nederlands en aardrijkskunde bij het Pius X College in Almelo en Bert Verburgh gaf jaren les aan diverse opleidingsinstituten waaronder de opleiding voor verpleegkundigen. Hij heeft onderwijskunde gestudeerd en gaf psychologie. Bij beiden zat creativiteit er altijd al in.

 

Samen hebben ze uit interesse de vroegere Akte Handenarbeid gehaald en de vaardigheden die daar geleerd zijn, brengen zij in hun werk in de praktijk. Keramiek voor Carla Wellink en schilderijen voor Bert Verburgh.

 

In hun gezin zijn 6 kinderen geboren. Momenteel hebben zij ook 20 kleinkinderen plus een achterkleinkind. Een leuk, druk gezin al met al waar zeker in de kindertijd van de kinderen erg veel ruimte was voor creativiteit

 

Halverwege hun middelbare leeftijd zijn ze met pensioen gegaan, dat kon toen nog bij het onderwijs. Zo kunnen zij zich volledig aan de kunst wijden. Eerst in een klein atelier en nu is er een groter atelier waar zij de ruimte hebben om hun werk uit te voeren.

 

Exposities

Bert Verburgh heeft ongeveer 50 keer geëxposeerd, Carla Wellink zeker 20 keer. Samen exposeren zij hun werk ook, nu in het Borns cultureel Centrum Synagoge. Ze huren dan een ruimte, hebben een beetje vakantie want ze logeren dan in de buurt en blijven ongeveer twee weken exposeren. Het is wel leuk dat zij dan ook tijdens de openingstijden aanwezig zijn en over hun werk kunnen vertellen aan de belangstellenden. Hun werk is ook betaalbaar.

 

Keramiek van Carla Wellink

Carla Wellink heeft veel cursussen keramiek gevolgd. Ze werkt ook met verschillende soorten klei. Een kleisoort heeft binnen in de langwerpige `lappen` klei een donkergekleurd stuk. Met het bewerken vermengen die kleuren met elkaar waardoor het beeld een mooie structuur krijgt. De glazuren die zij gebruikt zijn kwastglazuren en oxiden. De laatste geven een bijzondere, koperkleurige, glans aan het werk. Ze maakt geen grote beelden. Haar oven is daar te klein voor. Ook bestaat haar werk uit `torens`. Soms veelkleurig, soms niet. Het bijzondere van glazuren is dat het meestal anders van kleur uit de oven komt dan het erin gaat. Vrouwenfiguurtjes zijn voor haar een inspiratiebron.

 

Schilderijen van Bert Verburgh

In zijn schilderijen kun je zijn liefdes herkennen: natuur, water en bloemen. Vroeger zeilde hij veel, op dit moment niet meer. Hij werkt met acrylverf want dat is voor hem erg fijn materiaal: “Je kunt er dik of dun mee schilderen. Er kan ander materiaal als zand of plastic door verwerkt worden. Je krijgt dan reliëf in het werk. Je kunt met kwast of met paletmes werken. Het is veelzijdig. En je kunt het overschilderen, dat is met olieverf minder het geval.”

 

Heel grote schilderijen maakt hij niet, sommigen kun je goed als paar naast elkaar zetten. De schilderijen van een van zijn liefdes, zeilbootjes bijvoorbeeld.

 

Andere hobby’s van het echtpaar

Carla Wellink bridget ook graag en speelt zowel piano als trekzak. Bert Verburgh geeft graag rondleidingen in het museum in Sneek. Ook doet hij dat in een galerie. Hij musiceert, hij speelt gitaar. In het verleden was zeilen zijn hobby, dat is nog in zijn schilderijen te zien.

 

Beiden geven ook nog steeds workshops en Bert Verburgh wordt als gastdocent bij schilderclubs uitgenodigd. Bij beiden straalt het plezier van hun werk af, je wordt er vrolijk van. (AM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Mijn kleding vertelt een verhaal’

Maud Groote Schaarsberg werd al op jonge leeftijd geboeid door de wereld van textiel en kleding....
11-04-2021

Online live-concert Double6 en Pia

Op de dag die eigenlijk in het teken zou staan van het jaarlijkse Borne op z’n Best,...
08-04-2021

De traditie van het paasvuur in Borne

Zeg je Pasen, zeg je Twente en dat betekent folklore. Paasgebruiken binden al eeuwen de...
04-04-2021

‘Kijk om je heen en recycle!’

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling...
02-04-2021

Heemkundevereniging toont textielverleden

Hoe zag de wereld er ten tijde van de Stoomweverij van Spanjaard uit? Leo Congert is maandenlang...
29-03-2021

Wat bloeit daar in de herfst in Borne?

Op 26 februari is het community art project `Borne Bloeit` van start gegaan. Een initiatief van...
22-03-2021