Biodiversiteit tegen processierups
VVD WIL SUCCESVOLLE PROEF WAPSERVEEN IN BORNE TOEPASSEN

Biodiversiteit tegen processierups

De overlast van eikenprocessierupsen terugdringen door ruimte te bieden aan de natuurlijke vijanden van het harige beestje. Dat was het plan in Wapserveen. Vorig jaar gingen op een proefstuk van 800 meter tienduizenden bloembollen de grond in en werden wilde planten in de berm onder eiken geplant. Ze moesten insecten lokken, zoals sluipwespen en gaasvliegen, die zich tegoed doen aan de eikenprocessierups. Daarnaast werden er nestkastjes geplaatst voor mezen, mussen en vleermuizen. En het bleek te werken. Er waren dit voorjaar wel nesten eikenprocessierupsen, maar veel minder dan elders.

 

Iets voor Borne?

De Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) had in Wasperveen een grote rol in de proef en de positieve resultaten kwamen via deze weg ook Arjan Bonthuis uit Zenderen ter ore. “Ik zag het vaker langskomen in de vakliteratuur. Als je bestrijding combineert met biodiversiteit, dan komt daar blijkbaar wat uit.” Hij bracht het onder de aandacht bij de plaatselijke VVD. Wellicht waren er mogelijkheden om ook in Borne op deze manier een halt toe te roepen aan de opmars van de irritante kruipers.

 

VVD denkt mee

“Het mooie van deze aanpak is dat boeren, politiek en burgers het probleem samen aanpakken”, vindt fractieleider Anka Jacobs. “Nu wordt het probleem van de processierups duidelijk alleen maar erger. We moeten aan de voorkant iets doen, in plaats van mensen de boom in te jagen.” Fractiegenoot Jan van Helvert vult aan: “Mensen kunnen ook zelf veel doen, bijvoorbeeld nestkastjes ophangen en daarmee het probleem voorkomen.” In Wapserveen werd zelfs de plaatselijke basisschool ingeschakeld om onder andere nestkastjes te maken. De VVD is ervan overtuigd dat er wel burgers mee zouden willen helpen. “Kijk hoeveel mensen zich inzetten bij Borne Schoon. Die hebben toch ook zelf de rotzooi niet gemaakt? De politiek zou het moeten ondersteunen.”

 

Bermbeheer

“Je hebt het eigenlijk ook over een andere manier van bermbeheer”, legt Bonthuis uit. “Als je vlinderbloemigen plant, dan wil je ook dat ze gaan bloeien en hoef je niet zo vaak te maaien. En de bermen worden er mooier van. We moeten eens af van de fluitenkruid. Dat wordt ook veel te hoog en is nog gevaarlijk ook.” De LTO zou wel willen helpen met voorlichting en kennis. “Heel veel dingen zijn gewoon prima te regelen met elkaar”, klinkt het praktisch.

 

De VVD is van plan om nog bij de begrotingsbehandeling een initiatiefvoorstel in te dienen. “We moeten weten wat er voor nodig is om hier snel mee aan de slag te gaan en wat de kosten zijn. Daar gaan we mee aan het werk.” (AJ/BM)

 

(Op de foto boven vanaf links Bas de Groot, Anka Jacobs, Arjan Bonthuis, Alexander Mulder en Jan van Helvert.)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mchak — 13 jul 2018
Het cultiveren van groen is esthetisch representatief; een typisch VVD geluid. Dit geluid is niet raar, maar bijzonder en welkom. Aan de voorkant iets doen is natuurlijk al gepasseerd, maar bestuurlijk bijschakelen verhoogt de diversiteit. Zoek het niet alleen in het urbane gebied, want die is momenteel biodiverser dan de monocultuur in het buitengebied; wat gaan we daar aan doen?
Ookdatnog — 12 jul 2018
Heel mooi initiatief! Het groen -en bermbeheer mag sowieso wat minder intensief zodat de natuur ook meer kans krijgt om zelf om te gaan met dergelijke plaag. Alles moet blijkbaar keurig aangeharkt zijn.

Vloedbeltverbinding stuk voordeliger dan...

Als de gemeenteraad besluit om medewerking te verlenen aan de aanleg van de Vloedbeltverbinding,...
25-02-2021

Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds)...

Eén van de grote projecten waar de gemeente Borne voor staat is de huisvesting van de...
23-02-2021

Keuzes zijn nu echt aanstaande

“Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dat is over het algemeen niet de meest...
23-02-2021

Nog 2,5 ton beschikbaar voor coronakosten 2021

Het college van burgemeester en wethouders zal aan de raad voorstellen om de van het Rijk...
11-02-2021

Concept ontwerpen Europastraat

Zoals bekend wordt de Europastraat opnieuw ingericht. In april konden omwonenden en gebruikers...
03-02-2021

Azc moet zo snel mogelijk plat

Een aangenomen amendement van de coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu roept op om zo snel...
02-02-2021