‘Fontein Dorsetplein blijft brandschoon’
09-08-2018
WEKELIJKSE CONTROLE OP WATERKWALITEIT EN TECHNISCHE INSTALLATIE

‘Fontein Dorsetplein blijft brandschoon’

De fontein op het Dorsetplein was de afgelopen weken een geliefde plek voor spelende kinderen en naar water snakkende honden. Bovendien zorgt het kletterende water voor reuring en ander vermaak. Toch kwamen er ook klachten. Met de extreem hoge temperaturen zou de fontein een rioollucht teweegbrengen en ook werden er vraagtekens gesteld. Zou er bijvoorbeeld geen gevaar kunnen dreigen voor legionalla? Richard Pieterson van Twente Milieu kan er kort over zijn. “Dit water is brandschoon en er dreigt geen enkel gevaar.”

 

Geen sinecure

Pieterson verzorgt wekelijks de controle op de waterkwaliteit en bewaakt dan tevens de technische installatie van de fontein. En dat dit geen sinecure is, blijkt tijdens zijn inspectie donderdagmorgen. Een klein uurtje is hij druk om alle controlepunten, die nauwkeurig zijn vastgelegd in een inspectierapport, langs te lopen en te registreren.

 

Zo begint hij met het lichten van de putdeksels, waaronder een hele ‘kelder’ aan pompen, aan- en afvoerbuizen, alsook een rooster met opvangbak zijn geïnstalleerd. Allereerst wordt de opvangbak geleegd. Tevoorschijn komt dan een handvol bladeren die hun weg door de roosters van de fontein naar de kelder hebben gevonden. Ook wordt het waterniveau van de voorraadtank gecontroleerd, alsmede de regelaar die voor de automatische toevoer van water moet zorgdragen. Daarna wordt een watertest uitgevoerd. Pieterson vangt daartoe een liter water op en verdeelt dit over enkele kleine flesjes uit zijn ‘laboratoriumkoffer’. Eerst wordt de temperatuur van het water gemeten. 20,8 Graden. “Prima”, aldus de Twente Milieu-man. “Het mag maximaal 23 graden zijn. Komt de temperatuur daarboven, dan schakelt de fontein zich automatisch uit.“

 

Chloor en anti-schuim

Daarna voegt hij in twee fases enkele tabletten toe aan het water die de hoeveelheid gebonden chloor kunnen meten. Waar nodig wordt aan het waterbassin dan een substantie toegevoegd die ervoor zorgt dat het water optimaal wordt gedesinfecteerd. Net zoals een anti-schuimmiddeltje dat voorkomt dat onverlaten er een complete schuimfontein van kunnen maken.

 

Pieterson: “Echt alles controleren we en bovendien leggen we het nauwkeurig vast. Deze fontein bevat zoveel technisch vernuft, dat er feitelijk geen misstanden kunnen ontstaan. Eigenlijk durf ik wel te stellen dat je dit water gerust kunt drinken.” De klachten over de rioollucht verwijst hij naar het rijk der fabelen. “Áls het de afgelopen dagen stonk, dan komt dat door de drooggevallen putten langs de straat. Deze fontein staat er helemaal los van en draait volledig op een eigen systeem,” zo zegt hij stellig.

 

Een nat pak

In de regel gaat de fontein ’s morgens om 09.00 uur aan en zorgt een tijdschakelaar ervoor dat ‘ie om 22.00 uur weer uit gaat. In de wintermaanden wordt het schema bijgesteld. “Bovendien zorgt een windmeter op een van de verlichtingsmasten ervoor, dat ook bij extreem harde wind de fontein tussentijds wordt uitgeschakeld. “Enerzijds om de mensen geen nat pak te bezorgen natuurlijk”, zo zegt hij lachend, “maar anderzijds ook om onnodig veel waterverlies te voorkomen.”

 

Pieterson is trots op ‘zijn’ fontein en koestert haar als zijn eigen kind. “Ik kan me bijvoorbeeld kwaad maken op mensen die klakkeloos met de auto over de fontein rijden. Dat is niet goed voor de sproeikoppen, maar bovenal: ik rijd toch ook niet bij een ander door de tuin? Nou, dan!” Een uurtje later zit zijn inspectieronde er weer op. Volgende week opnieuw, volgens hetzelfde ritueel en met dezelfde koestering en zorg. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bhm — 09 aug 2018
Super goed wat jij doet Richard, dit fontein is een aanwinst voor Borne. Jij kunt je kwaad maken over auto s die er overheen rijden ,kom dan s morgens maar een keer vroeg dan gaan de grote vrachtwagens erover die lossen bij bedrijven in het centrum. Die draaien echt alles naar z n mallemoer
Plein gewoon afsluiten voor gemotoriseerd verkeer, scheelt een hoop ergernis.
Mchak — 09 aug 2018
Fijn te zien dat er met zorg en deskundigheid op “ onze” spullen wordt gepast!

 

 

Verbouwing Kulturhus flink duurder uitgevallen

Het blijkt dat de inpandige verbouwing van het Kulturhus in 2019 maar liefst 263.000 euro meer...
03-12-2020

Azelo: ‘Au zeggen is niet genoeg’

In Azelo is gisteravond blij en met instemming gereageerd op het verloop van de extra...
01-12-2020

Interpellatiedebat over gang van zaken azc

De gang van zaken rondom het azc in Azelo, waarbij het College het voornemen heeft om de...
27-11-2020

Toch weer opvang asielzoekers in Azelo

Eind 2019 sloot het COA voor de derde keer de deuren van de azc-locatie in Azelo. Deze keer...
26-11-2020

Beperkt ruimte voor windmolens

Ook het duurzame energieplan voor de gemeente Borne ligt in concept op tafel. De invulling van...
25-11-2020

Windmolens rondom Borne?

In Hof van Twente is er een initiatief om tot twee hoge windturbines te komen nabij knooppunt...
17-11-2020