Totale buitenverlichting vervangen
2.563 NIEUWE LED-LANTAARNPALEN

Totale buitenverlichting vervangen

Als de gemeenteraad ermee akkoord gaat, worden alle oudere, conventionele lantaarnpalen in 2019 en 2020 vervangen door nieuwe LED-buitenverlichting. Het gaat in totaal om 2.563 palen en armaturen verspreid over Borne, met uitzondering van onder andere de Bornsche Maten, waar al moderne buitenverlichting is geplaatst.

 

Het is het gevolg van een motie die de gemeenteraad heeft aangenomen in oktober 2017, waarin wordt opgeroepen versneld tot vervanging en verduurzaming van de totale conventionele buitenverlichting over te gaan. Het kost een paar cent, 2.250.000 euro, maar de voorgestelde vervanging levert ook een besparing op in energiekosten en vervangingskosten. Binnen een jaar of vijf is de investering terugverdiend en leveren de nieuwe lantaarnpalen nog zeker een aantal jaren een besparing op. “We gaan in kosten naar beneden en in kwaliteit naar boven. Dat is toch wel het ultieme dat je kunt bereiken”, jubelt wethouder Michel Kotteman.

 

Duurzaam, veilig, voordelig

“Met dit voorstel leggen we een plan op tafel dat voldoet aan drie doelen: verduurzaming, lagere beheer- en onderhoudskosten én verbetering van het ervaren veiligheidsgevoel van inwoners. We hebben er ons uiterste best voor gedaan om het ook nog financieel haalbaar te maken. Ik denk dat we hiermee tegemoet komen aan de wensen van de inwoners. Mooier kan ik het niet maken.”

 

Door bezuinigingen in de jaren van crisis waren er jarenlang weinig lantaarnpalen vervangen en hier en daar waren ze toch wel over hun houdbaarheidsdatum geraakt. Met name de oude oranje verlichting leverde klachten op in bepaalde wijken, zoals de Stroom Esch (foto in tekst). Er moest wat gebeuren, vond de gemeenteraad onder aanvoering van D66. Er werd een adviesbureau in de arm genomen om uit te puzzelen op wat voor manier en tegen welke kosten tot vervanging kon worden overgegaan.

 

'Binnen twee jaar uit en thuis'

De beste keus bleek nieuwe palen, nieuwe armaturen en LED-verlichting met ‘dim-regime’. Dat laatste houdt in dat het licht minder wordt naarmate de avond vordert en de nacht invalt. En dan ook maar meteen alles in één keer. “Maar gewoon in één keer door de zure appel bijten. Binnen twee jaar uit en thuis”, vindt Kotteman. “Qua kosten scheelt het wel als je het uitsmeert over meerdere jaren, maar dat levert niet zo heel veel besparing op.”

 

Als de gemeenteraad in oktober akkoord gaat met het voorstel, dan kan er begonnen worden met de aanbesteding. Waar in Borne en wanneer er precies gestart wordt en of er overal exact dezelfde lantaarnpalen geplaatst worden zal dan nader worden uitgewerkt. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Chris — 02 sep 2018
Is er dan niemand meer die zich bedenkt dat een Led-Lamp ook energie verbruikt. Duurzaam verlichten doe je niet door gewoon maar alles te vervangen, zonde van de spullen die nog jaren lang mee kunnen gaan, plaats er een nieuwe lamp in, en je hebt weer licht. Is de lamp oranje, dan is het een Lagedruk-Natriumlamp. Die verbruikt zels nog iets minder energie dan de Led lamp.
Josephine Korf — 21 aug 2018
Aanvulling op mijn bericht: ik begrijp dat de aanbesteding zal gaan naar diegene met de beste offerte maar mag toch hopen dat het Bornse ondernemers gegund wordt.
Josephine Korf — 21 aug 2018
Aanvulling op mijn bericht: ik begrijp dat de aanbesteding zal gaan naar diegene met de beste offerte maar mag toch hopen dat het Bornse ondernemers gegund wordt.
Josephine Korf — 21 aug 2018
Wij zijn er blij mee. Loop 's avonds als het donker is maar eens over de Stroom Esch. Door de slechte verlichting en de op veel plekken, slecht onderhouden trottoirs (vaak door boomwortels worden de tegels omhoog geduwd), mag je blij zijn dat je heelhuids thuiskomt.
Henk Someren — 21 aug 2018
En al die nog werkende lampen worden bij het oud vuil gegooid, terwijl ze nog jaren mee kunnen? Lijkt me niet echt duurzaam.
Vervang de lampen als ze zijn afgeschreven is mijn advies als je echt aan duurzaamheid wilt doen.
Robert — 21 aug 2018
Het lijkt mij een goed plan en ik ga er van uit dat er in die 2 jaar is gekeken naar een zelfde opstelling ergens in Nederland in samen werking met een technisch en onafhankelijk persoon. Daar uit kun je conclusies trekken en inderdaad kiezen voor duurzaam.
Mchak — 21 aug 2018
Borne duurzaam! Wat een duurzaam plan. Fijn dat dit mogelijk is in een dynamisch dorp.

En wat een goed idee: toch van Ernst Jansen namens D’66 in het vorige bestuurstermijn? Of vloek ik nu in de politieke kerk? Ik ga voor eer die eer toekomt!!!

Nieuwe Kerkstraat is nu woonerf

In de Nieuwe Kerkstraat geldt vanaf nu een maximum snelheid van 15 kilometer per uur. Er zijn in...
07-09-2020

Maxime steelt de show

Roodoranje met een subtiel goudgeel randje. Dahlia Maxime kon zaterdag op veel bewonderende...
05-09-2020

Feestelijk moment bij nieuwe Hooiberg

Zaterdagmorgen kwamen alle twaalf jonge bewoners van De Hooiberg met hun ouders en vele...
05-09-2020

Opnieuw ongeval op kruispunt N743

Vrijdagmiddag werd een scooterrijder aangereden die het kruispunt bij Jasmin Garden overstak. De...
04-09-2020

Bob speurt… en vindt soms iets

Bob Tijhuis woont in de Bornsche Maten, is 13 jaar en heeft een niet-alledaagse hobby. Na...
02-09-2020

Zonnecollectief als olievlek

September vorig jaar startten een aantal bewoners van Wensink-Zuid met een collectief...
02-09-2020