Brandweer Borne zesde bij finale
SPANNEND SCENARIO MET LUCHTBALLON EN TREIN

Brandweer Borne zesde bij finale

Bij de landelijke finale van de vaardigheidstoetsen voor brandweerteams behaalde het team van de kazerne Borne zaterdag een mooie zesde plaats. Negen teams zetten hun tanden in een spannend scenario waarbij een luchtballon was geland op een trein, met als gevolg een gevaarlijke situatie met veel gewonden. Het Bornse team, bestaande uit Fabian Kuipers, Emiel Verhaar, Kirsten Groote, Koen ter Marsch, Eric Veenhoven en Joost Boers had er haar handen vol aan. Ondertussen op de vingers gekeken door strenge beoordelaars, die alle handelingen nauwkeurig volgden.

 

Trots

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Bornse brandweer dat de landelijke finale werd gehaald. Op zich al een hele prestatie.

 

Kazernecommandant Dave de Leeuw is dan ook uitermate trots op zijn manschappen. “We horen toch maar mooi bij de beste zes brandweerteams van het land! Ik ben er hartstikke trots op dat onze ploeg dit heeft bereikt!”

 

Vaardigheidstoetsen

De vaardigheidstoetsen zijn bedoeld om van te leren. De beoordelingen en aanwijzingen moeten de brandweerlieden nog verder bekwamen in hun taken. Maar ondertussen is het ook gewoon een echte wedstrijd, met regionale en gewestelijke voorrondes. In Borne wordt er hard voor getraind onder de bezielende leiding van trainers Michel Polak en Ronald Bronkhorst. De scenario’s die de teams voorgeschoteld krijgen zijn iedere keer een verrassing en de complexiteit ervan neemt toe bij iedere volgende ronde.

 

Scenario

Aangekomen bij de, van tevoren uiterst geheim gehouden, ramplocatie bleek een luchtballon op een trein geland te zijn. De piloot was de controle kwijtgeraakt en had geprobeerd het spoor te vermijden door gastanks af te werpen. Het bleek net niet voldoende en de luchtballon kwam in aanraking met een rangerende trein. De piloot raakte daarbij ernstig gewond. De machinist van de trein was door het ongeval in shock geraakt. In het treinstel bevonden zich ook twee schoonmakers, die door de klap dringend medische hulp nodig hadden. De één vanwege een gebroken schouder en de ander omdat de steel van een bezem in zijn buik terecht was gekomen.

 

Inschatten gevaar

Er waren kortom nogal wat aspecten aan het ongeval en binnen een paar tellen moest besloten worden waar het eerst de aandacht aan geschonken moest worden. De brandende luchtballon, het gevaar dat de trein in beweging zou komen, een mogelijke aanrijding met een andere trein... allemaal zaken waarvan het gevaar zo snel mogelijk ingeschat moest worden. Afstemming, prioriteiten stellen en vooral veel communiceren, daar draaide het om.

 

Het Bornse team opereerde solide en het zag er allemaal heel zelfbewust en kalm uit. Als een van de weinige teams werd handig gebruik gemaakt van de materialen van Prorail, maar op het gebied van de veiligheid bleven er wel een paar puntjes liggen. Maar al met al konden de Bornenaren tevreden zijn. Een zesde plek in de landelijke finale, dan behoor je toch echt tot de allerbeste brandweerteams van Nederland! (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 20 sep 2018
Een super prestatie: gefeliciteerd met dit succes, Dave de Leeuw en c.s.

 

 

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024