Week van de Dementie gestart
DIVERSE ACTIVITEITEN IN BORNE EN HENGELO

Week van de Dementie gestart

Met het ‘Dementietheater’ van Ervarea is maandagavond de Week van de Dementie gestart. Een week vol met activiteiten in Borne en Hengelo om aandacht te vragen voor dementie, bewustzijn te vergroten, te ondersteunen en te informeren over de ziekte. “Een sluipmoordenaar in het hoofd, waardoor iemand zichzelf als het ware verliest en daarmee ook de mensen in haar of zijn nabije omgeving”, omschreef wethouder Martin Velten het in zijn openingsspeech. “Dementie put mensen uit, zowel lichamelijk als emotioneel. Zeker ook de directe familie of andere mantelzorgers. Dementie maak je samen in alle heftigheid mee. De ziekte van de één, wordt de zorg van een ander.”

 

Diverse activiteiten

In de Week van de Dementie wordt er op allerlei manieren aandacht besteed aan de ziekte. Organisaties Wijkracht, Carintreggeland, TriviumMeulenbeltZorg en SIZ Twente hebben de handen ineen geslagen en samen diverse activiteiten ontwikkeld voor zowel de dementerende als zijn of haar mantelzorger. Belangrijk, vindt de gemeente. Velten: “Niet voor niets hebben we een paar jaar geleden de intentieverklaring “Dementievriendelijke gemeente” ondertekend. We ondersteunen zorg- en welzijnsinstellingen met projectsubsidies en we mogen ons sinds juni mantelzorgvriendelijke werkgever noemen.”

 

Er zijn, naast wat de zorg- en welzijnsinstellingen op dit gebied doen, al diverse andere initiatieven ter ondersteuning, zoals bijvoorbeeld het Inloophuis in wijkgebouw De Letterbak, waar mensen die in hun omgeving te maken hebben met psychische stoornissen terecht kunnen voor een luisterend oor of advies. Verder worden er aan personeel van diverse bedrijven en instellingen cursussen gegeven over hoe om te gaan met dementerende klanten. En zo zijn er nog wel meer initiatieven waarvan misschien niet iedereen weet dat ze er zijn.

 

'Samen dementie-vriendelijk'

Joke Boevink van Wijkracht benadrukte dat ‘samen dementie-vriendelijk’ in ieder geval betekent dat je het nooit alleen doet. “We willen graag horen wat u doet, wat u wenst, wat er misschien samen kan en hoe we elkaar verder kunnen helpen.” Dat kan allemaal tijdens bijvoorbeeld de ‘Memorywalk’ op 18 september in Oud Borne voor mensen met dementie en hun mantelzorgers of woensdagmorgen op de markt als daar de ‘baliebus’ staat, gevuld met voorlichtingsmateriaal en een test ‘Hoe dementievriendelijk ben ik?” Daarnaast zijn er ook nog diverse activiteiten in Hengelo. Een overzicht is te vinden in onze uitagenda. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Joke Boevink — 23 sep 2018
Op deze 'Week van de Dementie' kijk ik met een heel warm gevoel op terug. Onze missie om aandacht te vragen, met elkaar over dementie in gesprek te gaan en kennis te vergroten is zeker geslaagd. Dinsdagavond as is de afsluitingsactiviteit in het Alzheimercafe. Voor deze bijzondere keer in de Waterstaatskerk in Hengelo. Toch was dit niet het begin en ook niet het eind van aandacht voor en met de mens met dementie! Denk mee, doe mee! Bijvoorbeeld door de online training op www.samendementievriendelijk.nl/overijssel. Het kan alleen SAMEN!!

Mensen van Borne Boeit, dank voor jullie support!
Groet Joke Boevink

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024