‘Dit kunstwerk zegt eigenlijk alles’
22-09-2018
ANGÉLIQUE KOEDIJK, BEVLOGEN MOEDER EN COÖRDINATOR G-VOETBAL:

‘Dit kunstwerk zegt eigenlijk alles’

Sinds afgelopen donderdag prijkt er boven de ingang van de NEO-sportkantine een immens ‘kunstwerk’, dat gemaakt is door 32 G-voetballers van de jubilerende voetbalclub. Ze creëerden het op 2 juni tijdens een workshop schilderen, samen met kunstenaar Chris Veldhof. “Allemaal schilderden ze een paneel en samen bereikten ze iets groots”, legt Angélique Koedijk uit, daarmee nadrukkelijk verwijzend naar het verhaal erachter, dat zo’n zes jaar geleden bij NEO begon met het besluit ‘iets aan het G-voetbal te willen doen’.

 

Veel meer dan voetbal alleen

Angélique, zelf moeder van de 15-jarige G-voetballer Rob, beet zich vast in de ontwikkeling van deze voetbaltak binnen de Bornse club en is als coördinator inmiddels de grote aanjager en voorvechter geworden om het G-voetbal gerespecteerd te krijgen en naar een veel hoger plan te tillen.

 

“In 2012 begonnen we met negen spelers. Vanaf dit seizoen hebben we er inmiddels 37 in een leeftijdscategorie van 13 tot 40 jaar. Achter de schermen zijn we doende om een groep te starten van 7 tot en met 12 jaar. Waarmee ik maar wil aangeven dat de belangstelling en de behoefte groot zijn”, zo zegt ze. “Als je het goed doet, en dat willen we, heeft het G-voetbal een heel belangrijke sociale functie. Deels haal je de jongvolwassenen uit hun isolement, je brengt plezier en ontspanning, stimuleert de onderlinge contacten en creëert vriendengroepen. G-voetbal is dan ook veel meer dan voetballen alleen.”

 

Toch is er volgens de bevlogen coördinator nog een lange weg te gaan. “Iedereen denkt bijvoorbeeld dat de G voor gehandicapten staat, maar dat is absoluut niet het geval. Het kwam ooit uit de koker van de KNVB. Daar kenden ze elftallen van A tot en met F en toen dit er aankwam, moest het maar G worden.”

 

Veel liever spreekt ze dan ook over Bijzonder Voetbal, want de sport is niet alleen bestemd voor lichamelijk gehandicapten. Ook jongeren met een vorm van autisme, of een beperking op welke manier dan ook, zouden zich hier thuis moeten kunnen voelen. Volgens Angélique doet de club er alles aan dit ‘thuis’ te realiseren. “Kijk alleen maar eens naar de begeleiding. Het is bijna professioneel. De trainers en begeleiders zijn bijna allemaal dagelijks in dit werkveld actief en weten hoe er mee om te gaan.”

 

‘Hoe mooi is dat?!’

Maar in alle gevallen gaat het erom plezier bij de voetballers te brengen. Ook buiten het veld. Angélique: “We organiseren allerlei activiteiten, die het voor de jongens en meisjes extra leuk maken. Van pannenkoek tot pizza eten, een speurtocht of laser gamen tot, zoals in dit geval, een workshop schilderen.

 

Toen we eraan begonnen, ontstond spontaan het idee één groot schilderij te maken omdat NEO 100 jaar bestaat. ‘Misschien komt het dan wel ergens in de kantine te hangen’, dachten we toen nog. Maar het bleek zo mooi en groot te worden dat het bestuur uiteindelijk besloot dit buiten boven de ingang te hangen. Hoe mooi is dat?! Nu denken we erover dit kunstwerk, want dat mag het inmiddels wel worden genoemd, een officieel onthullingstintje te geven als het eerste elftal volgende week haar eerste thuiswedstrijd speelt. Prachtig toch?”

 

De weg die Angélique bewandelt is een lange. “Ik ben dan ook nog niet klaar’, zo klinkt het vastberaden. “Ik hoop het Bijzonder Voetbal, ook landelijk, naar een veel hoger plan te kunnen tillen. Gerespecteerd te maken. Samen met enkele mensen binnen het gemeentehuis ben ik doende een veel bredere basis in Borne te creëren om de tak geaccepteerd te krijgen. Mensen bewust te maken van dit maatschappelijk belang. Want als ik zie hoe de spelers ervan opleven, hoeveel plezier ze kunnen hebben, ja… dan krijg ik er als moeder en als mens heel veel voor terug. Dat geeft enorm veel voldoening.” (AJ/BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

BVV Borne komt net tekort tegen MVV’29

In de uitwedstrijd tegen MVV’29 in Harbrinkhoek was het na 18 minuten al raak voor BVV...
12-10-2020

Dames Apollo 8 starten seizoen sterk

Afgelopen zaterdag speelden de dames van Apollo 8 de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe...
12-10-2020

Borns Bijtje voor Theo Heeregrave

Theo Heeregrave ontving donderdag uit handen van wethouder Arno Spekschoor een Borns Bijtje in...
08-10-2020

ZV en De Tubanters delen de punten

In de eerste tien minuten van de wedstrijd tussen Zenderen Vooruit en De Tubanters ging het...
04-10-2020

Prima uitwinst voor NEO in Haaksbergen

De eerste kans voor NEO tegen Bon Boys in Haaksbergen kwam na ruim tien minuten. Bjorn Tijhuis...
04-10-2020

Gouden Fluit voor Yvonne ten Tusscher

Na afloop van de wedstrijd tussen de handbaldames van Zenderen Vooruit/Bornerbroek en Bentelo...
03-10-2020