Van tegeltjes naar kunstwerken
23-09-2018
KINDERKUNSTWERKEN VAN MELBUUL’N DAGEN ONTHULD IN DIJKHUIS

Van tegeltjes naar kunstwerken

De Melbuul’ndagen liggen al achter ons, een nieuw evenement is gaande maar toch wordt de herinnering eraan vandaag onthuld. Kunstenares Ellen Klasens brengt het voltooide werk naar Het Dijkhuis.

 

Kunstwerken onthuld

Ellen Klasen vertelt: “ Het idee was een kunstwerk te maken van tegeltjes die een knipoog moesten worden naar de tegeltjeswijsheid die vroeger wel in tegelvorm in ieder huisgezin aanwezig was. 180 Tegeltjes heb ik voorzien van een rand en kinderen mochten daar een tekening, een spreuk op tekenen. Ook bij de dagbehandeling van Het Dijkhuis zijn mensen bezig geweest met deze tegeltjes.

 

Op de Melbuul’nzondag was ik al heel snel door mijn tegeltjes heen, zo enthousiast werd er getekend en gekleurd. Toen begon het werk want de getekende tegeltjes moesten wel nog gebakken worden, anders waren de kleuren er zo van af. Daarna moesten ze verwerkt worden in het kunstwerk.”

 

Het bakproces

In haar eigen pottenbakkersoven zijn de tegeltjes afgebakken. “Niet één tegeltje is verloren gegaan, daar ben ik erg blij mee. Met behulp van mijn man Johan zijn toen de vier kubusvormige tafeltjes (die het kunstwerk vormen) gemaakt. In een dikke laag specie zijn de tegeltjes gelegd, een hoekprofiel beschermt de randen en eronder zijn vier stevige wieltjes geplaatst zodat het werk verrijdbaar is. Daarna heb ik de tegeltjes nog ter bescherming afgelakt (zie foto rechts). Je kunt op de kubussen zitten, ze gebruiken als tafeltje maar er ook als siervoorwerp naar kijken en de tegeltjeswijsheden lezen.”

 

Overhandiging aan Dijkhuis

Marleen Franke, activiteitenbegeleidster van Het Dijkhuis, haalt mevrouw Thea Blaauwgeers op. Zij is een van de dames die aan een tegeltje gewerkt heeft. Ook Eline Oude Lansink, een van de jongeren, is aanwezig. Ellen Klasens vindt het leuk dat zowel een oudere als een jongere bij de overdracht aanwezig is.

 

Eén tegeltje was niet verwerkt in de kubussen. Een oudere dame had die voor haar dochter gemaakt maar het was voor Ellen Klasens onbekend wie dat was. Het blijkt mevrouw Thea Blaauwgeers' (foto rechts) eigen tegeltje te zijn en ze raakt ontroerd als zij het tegeltje ziet: “Ik dacht dat het kwijt was, mijn dochter zei al dat ze nog geen cadeautje voor haar verjaardag had gekregen. Nu kan ik het haar geven.” Het is een emotioneel moment voor allen die aanwezig zijn.

 

Een paar spreuken

Ellen Klasens heeft genoten van de mooie spreuken die op de tegeltjes staan: `Ouders zijn ook maar mensen.` `Ik denk dat ik onsterfelijk ben en ik ben al aardig op weg` zijn een paar van de spreuken.

 

Ellen Klasens benadrukt nog dat alle kinderen en volwassenen die een tegeltje hebben gemaakt, vrij Het Dijkhuis binnen kunnen lopen om zijn of haar tegeltje te bekijken in het kunstwerk. Ze blijven zeker een paar weken in de grote hal staan voordat ze een weg vinden door Het Dijkhuis en de verpleegafdelingen. (AM)

 

Foto bovenaan: Ellen Klasens, mevrouw Thea Blaauwgeers en Eline Oude Lansink

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024