Kulturhus mag gaan verbouwen
INPANDIGE AANPASSINGEN EN VERVANGING TRIBUNE

Kulturhus mag gaan verbouwen

Al enige tijd bestaat bij het Kulturhus de wens om in het pand aanpassingen te doen aan met name de entreeruimte en de huidige bovenverdieping van de bibliotheek. Totale kosten iets meer dan een half miljoen. Het oorspronkelijke idee was de gemeente daarvoor een eenmalige subsidie te vragen, maar aan het Rheineplein redeneert men dat het pand eigendom is van de gemeente en die dus de partij zou moeten zijn om de verbouwing te initiëren en te financieren. Samen met de Kulturhus-directie is gekeken naar nut en noodzaak van de aanpassingen en het college van B en W heeft geconcludeerd dat een verbouwing wenselijk is en stelt de gemeenteraad voor om een krediet beschikbaar te stellen.

 

Ontwikkelingen

De functie van de bibliotheek is de laatste jaren veranderd van een traditionele boekenuitleen naar een locatie waar mensen zich kunnen ontmoeten en kennis kunnen uitwisselen. Daarvoor is een veel minder grote ruimte nodig. Anderzijds neemt de vraag naar verhuurbare ruimten in het Kulturhus alleen maar toe. Het plan is om de huidige bovenverdieping van de bibliotheek om te vormen tot verhuurbare vergaderruimtes en de bibliotheekactiviteiten te concentreren op de begane grond. Door het grotere verhuurbare oppervlak kan het Kulturhus meer eigen inkomsten genereren en zal op die manier minder afhankelijk worden van de gemeentelijke subsidie.

 

Daarnaast moet ook de tribune in de theaterzaal vervangen worden. Dat was eigenlijk in 2016 al nodig, maar de investering werd nog even aangehouden zolang er onduidelijkheid bestond over de verbouwingsplannen.

 

Kosten

In totaal komt de investering neer op 661.000 euro: 106.000 voor de nieuwe tribune en 555.000 voor de inpandige verbouwing. De kosten voor de tribune waren al opgenomen in het jaarlijkse onderhoudsbudget. 83.000 euro wordt beschikbaar gesteld uit het toekomstige onderhoudsbudget en de rest (472.000 euro) wordt gedekt door het Kulturhus 21.725 euro per jaar meer huur te bereken. Dat kan, omdat berekend is dat de hogere verhuuropbrengsten dit ruimschoots mogelijk maken.

 

De extra verhuurbare ruimtes die gerealiseerd worden kunnen door het Kulturhus in principe ook aan commerciële partijen verhuurd worden, maar de gemeente gaat ervan uit dat het gebouw en theater vooral beschikbaar gesteld worden aan de Bornse verenigingen tegen een maatschappelijk tarief om te zorgen dat het Kulturhus een locatie is waar inwoners kunnen werken en samenkomen.

 

Als alles verder volgens planning verloopt wordt de verbouwing in de zomer van 2019 ter hand genomen.(AJ)

 

(Meer over de bouwplannen in ons eerdere artikel: Kulturhus wil verbouwen)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Freke — 07 okt 2018
Als taalmaatje hoop ik dat er ook stille hoekjes blijven waar wij elkaar ( niet : zich) kunnen blijven ontmoeten.
Mchak — 05 okt 2018
Het Kulturhus is onze gezamelijke woonkamer; mooi dat die weer eens wordt heringericht!
Lex Nijhuis, voorzitter BBO — 04 okt 2018
Felicitaties aan Frank, Kris, Laura, Frank en... het hele Kulturhus-team. Mooie plannen en ambities en uiteraard heel veel succes met de vervolgstappen!

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024