Gemeentesecretaris zet verbeterplan in
KRITISCHE GEMEENTERAAD HOUDT VINGER AAN DE POLS

Gemeentesecretaris zet verbeterplan in

Geen gemakkelijke dinsdagavond voor gemeentesecretaris Gertjan Rozendom. Tegenover een kritische gemeenteraad presenteerde hij zijn plannen om de gemeentelijke organisatie op orde te brengen. Aanleiding was een kritisch rapport over de totstandkoming van de jaarrekening 2017. Opnieuw te laat, het proces kon beter. Maar belangrijker: de te late oplevering blijkt eigenlijk ook vooral een symptoom van een dieperliggend probleem. De organisatie zou de processen en informatiestromen niet onder controle hebben. En daar moet je wat mee. Zo snel mogelijk.

 

‘Orde en tucht’

De eisen van accountants worden strenger, zo beaamde ook de opsteller van het rapport Adrie-Jan de Korte van Bureau Necker Van Naem. Tegenwoordig nemen accountants bijvoorbeeld geen genoegen meer met mondelinge toelichtingen en vragen ze om onderliggende stukken en goede onderbouwingen. Een gegeven waar blijkbaar meer gemeenten last van hebben. Maar eigenlijk zou iedere teammanager, afdelingshoofd of budgetverantwoordelijke die gegevens in de la moeten hebben liggen. En juist daar ontbreekt het aan. Rozendom: “Budgetverantwoordelijken moeten niet alleen verantwoording afleggen over het maatschappelijke resultaat, maar ook over de budgetbesteding en een goede verslaglegging.” Adrie-Jan de Korte noemde het ‘orde en tucht’.

 

‘Focus op mens en context’

Dat maatschappelijke resultaat, daar ligt het niet aan. De gemeente Borne scoort goed op diverse parameters en monitoren. Door de crisis moest er bezuinigd worden op de organisatie en tegelijkertijd kwamen er nogal wat ontwikkelingen op de gemeenten af. Ontwikkeling tot een regisserende netwerkorganisatie, de decentralisaties van taken in het sociaal domein, meer regie en minder uitvoering, een participerende samenleving en noem maar op. Daarbij waren de interne systemen een beetje op het ‘tweede spoor’ terecht gekomen, gaf Rozendom toe. “Misschien hebben we teveel aandacht gehad voor mens en context en te weinig voor systemen. Wat mij betreft houden we die focus primair op de inwoner. We zijn een kleine en kwetsbare organisatie, daar kun je niet voor weglopen. We presteren goed, met trotse en hardwerkende mensen. Maar er wordt op dit moment wel actie gevraagd om de basis op orde te krijgen.”

 

Kritische gemeenteraad en complimenten

Dat gaat de gemeente niet alleen doen. Er worden externen ingevlogen om de nodige expertise in te brengen. Uit de gemeenteraad vooral vragen in de richting van ‘Hoe dan?’, ‘Wanneer dan?’ en ‘Hoe zorg je voor blijvend resultaat?’ Vragen die pas over enkele weken beantwoord zullen worden. De raad zal het zeker kritisch volgen. Henk van den Berg (Borne-Nu): “We wachten het plan van aanpak af. Dit is echt het moment om tot de bodem te gaan. Laten we zorgen dat die organisatie op orde komt.”

 

Tot slot waren er nog complimenten voor de gemeentesecretaris van Jan de Vries (GroenLinks/PvdA) voor de openbaarheid van de informatiebijeenkomst, waar dus ook de pers aanwezig mocht zijn. De transparantie werd gewaardeerd. (AJ)

 

Lees ook de eerdere verslaggeving:

‘Jaarrekening volgend jaar op tijd’

Forse kritiek uit de gemeenteraad

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 12 okt 2018
De directeur van het bedrijf gaf na intensief onderzoek, toe dat het bedrijf niet in control is. Dat is disfunctioneren en niet zonder gevolgen bij een bedrijf. Dat de gemeentesecretaris van B&W verbetervoorstellen doet, is logisch. Vraag is wat de directeur wezenlijk kan verbeteren na zoveel jaren sinds hij in dienst kwam. Dit staat los van de jongste veranderingen en heeft alles te maken met de cultuur ten huize.
Piet van Mourik — 11 okt 2018
Feitelijk is vooral het hulde aan gemeentesecretaris. Borne begeeft zich snel en strategisch richting 21e eeuwse samenleving wat nog steeds maar weinig gemeenten radicaal aandurven. Ontwikkeling tot een regisserende netwerkorganisatie, de decentralisaties van taken in het sociaal domein, meer regie en minder uitvoering is cruciaal in dit stuk. Buitengewoon belangrijke organisatieprincipes waarbij nieuwe interne en externe processen horen en dat gaat in Borne gedegen en snel maar lukt nu eenmaal niet 1,2,3....
Ron Hartman — 11 okt 2018
Bij een normaal bedrijf dat voor eiigen vermogen, kosten en inkosmsten moet zorgen of anders failliet gaat, was er echt wel een andere bezem gekomen mchac. Bomen giet je niet in cement en daar zijn teveel voorbeelden van, helaas.
Mchak — 11 okt 2018
Wat hier gebeurt is kwetsbaar, heeft niets te doen met fatsoen, maar met het ombuigen van een eerder genomen besluit die minder goed uitwerkt. Lof voor dit leiderschap!
Ben Kuipers — 10 okt 2018
Die teamleiders, afdelingshoofden en budgetverantwoordelijken zouden hun medewerkers eens moeten leren om de burger serieus te nemen door simpel terug te bellen als dat wordt toegezegd of een e-mail te beantwoorden. Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn. Kost ook niet zoveel geld. Is gewoon een kwestie van fatsoen !!

SP in de strijd voor een eerlijke overheid

ADVERTORIAL • De SP heeft speciaal voor de kiezers in de gemeente Borne 5 campagnefilmpjes...
01-03-2021

Vloedbeltverbinding stuk voordeliger dan...

Als de gemeenteraad besluit om medewerking te verlenen aan de aanleg van de Vloedbeltverbinding,...
25-02-2021

Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds)...

Eén van de grote projecten waar de gemeente Borne voor staat is de huisvesting van de...
23-02-2021

Keuzes zijn nu echt aanstaande

“Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dat is over het algemeen niet de meest...
23-02-2021

Nog 2,5 ton beschikbaar voor coronakosten 2021

Het college van burgemeester en wethouders zal aan de raad voorstellen om de van het Rijk...
11-02-2021

Concept ontwerpen Europastraat

Zoals bekend wordt de Europastraat opnieuw ingericht. In april konden omwonenden en gebruikers...
03-02-2021