Asbestbodemsanering start aan Azelosestraat
TERREIN AFGEBRANDE BOERDERIJ EERSTE PROJECT IN SANERINGSOPGAVE

Asbestbodemsanering start aan Azelosestraat

Volgend jaar wordt het terrein aan het einde van de Azelosestraat, waar enkele jaren geleden een leegstaande boerderij afbrandde, opgeruimd. Dat dit niet eerder is gebeurd heeft alles te maken met de aanwezigheid van asbest in de bodem. Het is binnen de gemeente Borne het eerste project dat wordt aangepakt onder de ‘Samenwerkingsovereenkomst Asbestbodemsaneringsopgave 2016-2022’. Dit is een samenwerking tussen de provincie Overijssel en zes gemeenten in Twente.

 

Aanpak bodemsaneringen

Centrum van de samenwerking is de Hof van Twente, waar de asbestproblematiek het grootst is vanwege de voormalige asbestfabriek Eternit. Asbestafval werd vaak beschikbaar gesteld voor verharding van wegen en om die reden is er vooral in de Hof van Twente, maar ook in de omliggende gemeenten, relatief veel bodemverontreiniging door asbest. Het moet allemaal opgeruimd worden en specifiek voor de gemeenten rondom de Hof van Twente stelt de Provincie 38 miljoen beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen.

 

Het afgelopen jaar is vooral gekeken naar hoe precies de problemen moeten worden aangepakt en welke organisatie daarvoor moet worden opgetuigd. Niet geheel onlogisch opereert het in het leven geroepen projectbureau Asbestbodemsanering vanuit de gemeente Hof van Twente. Nadat de formele stappen gezet zijn voor dit projectbureau is de volgende stap een uitvoeringsagenda. Voor Borne is dus besloten als eerste aan de Azelosestraat, vlakbij de Graestunnel, te beginnen.

 

'Borne is aardig schoon'

Volgens wethouder Michel Kotteman valt het in de gemeente Borne nog wel mee met de asbest in de bodem. “Het meeste is al verwijderd, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de Bornsche Maten en bedrijventerrein De Veldkamp. Borne is al aardig schoon. Maar er zijn nog wel hier en daar, met name in het buitengebied, een aantal plekken met asbest.” Daarbij wordt de verontreiniging aan de Steenbakkersweg buiten beschouwing gelaten. Jarenlang werd er in de kleigaten onder andere asbest gestort. Op dat moment was dat legaal. Maar daarnaast blijken er ook allerlei illegale stortingen geweest te zijn, die het daglicht niet konden verdragen. Er is voor gekozen om deze enorme rotzooi af te dekken en ‘in te pakken’. En dat is blijkbaar afdoende. “Er wordt regelmatig gecontroleerd en het blijkt dat er niets weglekt. De situatie is daar veilig.”

 

De asbestbodemsanering is een ander traject dan het verwijderen van asbestdaken, dat voor 2024 moet zijn gebeurd. Voor de daken zijn het de pandeigenaren die het initiatief moeten nemen voor de verwijdering en daarvoor ook de kosten dragen. “We proberen wel om er zoveel mogelijk één project van te maken. Het is onlogisch dat asbestsaneerders twee keer op hetzelfde erf moeten komen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Meindert — 14 okt 2018
Er licht meer asbest en chemische troep in gem.borne dan men zegt dit is maar een topje van de ysberg er is na de steenbakkers weg nog op veel plaatsen asbest en chemische rommel. Gestord

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024

Aanrijding bij spoorwegovergang Azelosestraat

Bij de spoorwegovergang op de Azelosestraat is een aanrijding met een persoon geweest. De NS...
10-04-2024