Leren van de maestro zelf
14-10-2018
MUZIKALE WORKSHOP MET COMPONIST CARL WITTROCK

Leren van de maestro zelf

Voor de tweede keer kwam componist/dirigent/leraar (‘Ik ben eigenlijk van alles niks’) Carl Wittrock een muzikale workshop geven in Borne voor leden van de Bornse Harmonie en muzikanten uit de wijde omgeving. Dertig orkestleden uit de regio lieten zich, samen met de orkestleden van de Bornse Harmonie, de fijne kneepjes bijbrengen van de composities van misschien wel de meest bekende componist van Twente.

 

Wittrock componeerde speciaal voor het 800-jarige bestaan van Borne het stuk Burgunde 800, maar is misschien wel het meest bekend van zijn muziekstuk ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en ‘Lord Tullamore’. Wat hem betreft zouden workshops als deze wel vaker gegeven mogen worden. “Ik denk dat het heel goed is dat muzikanten, naast hun wekelijkse repetities met hun eigen dirigent, eens andere invalshoeken krijgen. Dat motiveert en geeft nieuwe impulsen aan de kwaliteit van de muziek.”

 

De bedoelingen achter de compositie

De componist uit Goor, met Bornse roots (‘Mijn opa was groentenboer in Borne en mijn vader is er geboren’), had zelf ook veel plezier in de intensieve sessies, die de gehele zondagmiddag duurden. “Leuk dat er zoveel mensen zijn! Het niveau is best hoog en de stukken zijn goed voorbereid. Het gaat goed met de muziek in Borne en omstreken!”

 

Het hele idee achter de workshops, die de Bornse Harmonie al 11 jaar organiseert, is dat de componist zelf het beste kan uitleggen wat hij met het stuk bedoeld heeft. Wittrock: “Je kunt niet alles opschrijven. Overgangen, tempowisselingen, noten geaccentueerd of breed spelen…. dat kun je als orkest kiezen. Interpretaties zijn mogelijk en zo moet het eigenlijk ook zijn. Als het stuk klaar is, dan wordt het van iemand anders.”

 

Netwerken

Het zijn juist die finesses die een uitvoering net dat beetje meer kunnen geven, vindt voorzitter van de Bornse Harmonie Paul Homan. “De componist heeft ook een bedoeling met het stuk. Die kan het beste de muziek overdragen”, redeneert hij. De workshops hebben effect, is zijn ervaring. “Als de deelnemers voor het eerst de muziek spelen, dan klinkt het voor mijn gevoel al best goed. Maar een half uur later, na aanwijzingen van de componist, hoor je al zoveel verschil!” De deelnemers aan de workshop zijn de hele zondagmiddag en –avond onder de pannen. “Zo’n dag is ook goed voor de onderlinge contacten en voor het onderhouden van de netwerken.” De deelnemers spelen in diverse orkesten in de regio, tot en met Duitsland aan toe.

 

Ook het B- en C-orkest van de Bornse Harmonie kreeg tussendoor les van Wittrock. De veelal jeugdige muzikanten kregen op hun eigen niveau aanwijzingen. Heel belangrijk om ook de jeugd te enthousiasmeren voor muziek en het spelen in een orkest, vinden zowel Paul Homan als Carl Wittrock.

 

Leerzaam

Joep Wiggers heeft slechts één van de 11 workshops van de Bornse Harmonie overgeslagen. De 69-jarige fluitist bij het Overijssels Senioren Orkest en paukenist bij het Stedelijk Orkest Borne is graag van de partij. “Het is leuk om ook eens in een ander orkest te spelen en de workshops zijn gewoon heel erg leerzaam. Het is niet zozeer prestatiegericht, in de zin van dat alles foutloos moet zijn, maar het gaat vooral om eruit halen wat erin zit en laten voelen wat de bedoeling van de muziek is. Je vingers gaan er niet sneller van bewegen, maar wel moeitelozer!”

 

Carl Wittrock tenslotte bescheiden: “Ik vind het vooral eervol dat mensen mijn nootjes spelen. Natuurlijk hoor je wel eens een interpretatie waar je van staat te kijken, maar het is ook wel eens andersom: dan speelt het orkest het mooier dan ik het heb bedacht.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Kinderen Ún ouders genieten van Remi

Een week geleden genoten 4.000 mensen van hun zondag tijdens het Afrika Festival in het Hertmese...
14-07-2019

Brassband brengt muziek naar de wijk

Het Spanjaardsplein vormde dinsdagavond het decor voor de muzikale tonen van onder andere The...
02-07-2019

Tom Homan heeft zijn D-diploma

Ogenschijnlijk koelbloedig legde Tom Homan zondagmiddag zijn D-examen slagwerk af. Een beetje...
30-06-2019

De vogel is gevlogen

Misschien is het de passant al opgevallen... Het beeld ‘man met vogel’, naast het...
28-06-2019

Zomerrondleidingen in Oud Borne

In de zomermaanden juli en augustus trekt de Stichting Gidsen Oud Borne weer alle registers open...
24-06-2019

Olaf Boers schutterskoning 2019

Na exact 277 schoten was het zover. In dat schot raakte Frank de Boer de vogel weliswaar, maar...
22-06-2019