Afscheid van de provinciale politiek
MARTIN REESINK NIET MEER VERKIESBAAR VOOR PROVINCIALE STATEN

Afscheid van de provinciale politiek

In maart 2019 zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. Na 12 jaar prijkt de naam van Martin Reesink niet meer op de verkiezingslijst. De huidige fractievoorzitter van het CDA is niet langer verkiesbaar er stopt met de provinciale politiek. Binnen het CDA geldt de regel dat drie termijnen het maximum zijn en dat geldt dus ook voor de voorman. “Het is helaas een regel die wel redelijk in steen gebeiteld is.” Reesink had nog wel graag even door willen gaan en aan zijn functioneren lag het ook niet. “Vernieuwing is belangrijk, dat snap ik ook wel. En ach, toen ik 28 jaar geleden begon in de Bornse politiek was ik ook maar wat blij dat ik een kans kreeg op de verkiezingslijst te komen”, relativeert hij.

 

Reesink heeft altijd met veel plezier deel uitgemaakt van de provinciale politiek. “De Provincie doet best heel veel en ik heb wel die drive om naast m’n werk als relatiemanager Food en Agri Business iets voor de samenleving te doen.” Als fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij had Reesink ook wel wat in de melk te brokkelen. “Coalitievorming is een heel voorzichtig proces. Cruciaal is dat je vertrouwen hebt in elkaar en afspraken nakomt. Soms is dat op eieren lopen. Je moet een ander ook ruimte gunnen.”

 

Veel bereikt

Terugkijkend vindt Reesink dat er veel bereikt is in de afgelopen 12 jaar. “We hadden natuurlijk ook het geluk dat we door de verkoop van aandelen Essent een zak met geld in handen kregen. In mijn tweede periode hebben we maar liefst 68 nieuwe projectvoorstellen kunnen doen. De Provincie was nog nooit zo rijk als op dat moment.” Persoonlijk heeft hij zich onder andere sterk ingezet voor de ontwikkeling van Vliegveld Twente. “Toen duidelijk was dat een luchthaven niet ging lukken hebben we een Commissie van Wijzen aangesteld. Dat heeft goed uitgepakt. Je ziet dat er een nieuwe dynamiek is gekomen en er veel beweging is.”

 

Grote transities

Vaak zijn het projecten voor een lange termijn, waar de Provincie zich mee bezighoudt. Een omgevingsvisie, integrale mobiliteitsvisie, Natura 2000. “Soms erg zware thema’s en behoorlijk abstract.” Het is misschien één van de redenen waarom de provinciale verkiezingen niet erg populair zijn. “Dat steekt mij wel eens. Je moet wel vaak uitleggen wat je doet. De Provincie is echt een midden-bestuur dat steeds meer taken van het Rijk krijgt, zoals de verantwoordelijkheid voor de regionale economie. Daarnaast zie je hele grote transities op ons afkomen: robotisering, de energietransitie, verduurzaming, mobiliteit …… Dat raakt ons allemaal. Wat dat betreft is het wel een mooie tijd om in de politiek te zitten.”

 

Belang van Borne

Met het vertrek van Reesink uit de Provinciale Staten verliest Borne een invloedrijk politicus in het provinciehuis. Een plaatsgenoot die de weg goed weet in Zwolle kan wel eens handig zijn. Bijvoorbeeld toen Borne dreigde het onderspit te delven in de Twentse Woonvisie, waarbij de gemeenten onderling afspraken moesten maken over het beperken van bouwplannen. Fors moeten afboeken op de nieuwbouw in de Bornsche Maten bleek ineens een niet denkbeeldig doemscenario. De hulp van Zwolle om de dreigende donkere wolken te verjagen was bijzonder welkom. Martin Reesink kon er zijn steentje aan bijdragen. “Maar ik hou natuurlijk straks ook de lijntjes met mijn CDA-vrienden in de Provincie open”, verzekert hij.

 

Sabbatical

Maar na de verkiezingen zit het er voor Martin Reesink op. “Ik moet nog vreselijk wennen aan het idee. Richting de verkiezingen is altijd een belangrijke tijd en ik voel me nu nog net zo verantwoordelijk voor een goede campagne. Het zal vast wel wennen worden als het daarna ophoudt.” Of er op termijn een andere politieke invulling zal komen, kan Reesink niet voorspellen. “Ik heb het straks 29 jaar gedaan. Naast een baan is het wel topsport. Er gaan veel uren in zitten. Eerst maar eens een sabbatical, dat is misschien ook wel goed voor mij. Ik vind het bestuurlijke werk wel erg leuk en het ligt me ook wel. Het is mooi dat je iets kunt betekenen. Of het nu in de politiek is of bijvoorbeeld de sport.” Martin Reesink is voorzitter van volleybalvereniging Apollo 8. Teamprestatie staat bij beiden voorop. “Persoonlijke credits zeggen me niet zoveel. Het is genoeg om voor mezelf te weten dat ik een aandeel heb gehad.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mchak — 17 okt 2018
Bij zonder jammer!

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021