Een archief vol schatten
GEMEENTELIJKE DOCUMENTEN VAN 1811 TOT 1919 OFFICIEEL OPENBAAR

Een archief vol schatten

Het gemeentelijk archief vanaf 1811 tot ongeveer 1919 is officieel openbaar toegankelijk. “We deden altijd al alsof”, vertelt Anja Tanke van het gemeentelijk archief. “Maar het formele besluit daarover was nooit genomen.” Nu dus wel. Gemeenten zijn aan allerlei regels gehouden over het omgaan met documenten. Behoorlijk ingewikkeld, maar het komt er op neer dat de archieven van historisch belang geacht worden en openbaar dienen te zijn, zolang de privacy van personen niet in het geding is.

 

Anja Tanke kan enthousiast vertellen over welke schatten het gemeentearchief allemaal bevat. Ze toont een dik, indrukwekkend uitziend boek. “Kijk, dit zijn de oudste notulen van de gemeenteraad. Uit 1812. Geschreven in het Frans, dat was toen zo.” Of het echt correct Frans was valt overigens te betwijfelen. Oud-burgemeester Brekelmans heeft wel eens een poging gedaan de teksten te vertalen, maar kon er geen chocola van maken. “Misschien was het wel een soort Twents-Frans”, lacht Anja Tanke.

 

Geschiedenis van Borne

De 52 meter archiefmateriaal bevat ook het proces-verbaal uit 1859 over de oprichting van Stork aan de Oude Almeloseweg en een originele tekening behorende bij de aanvraag voor de oprichting van slachterij Rensink aan de Hofstraat. “Prachtig, toch? Dit is echt lokale geschiedenis!” Anja Tanke schrijft regelmatig in het tijdschrift Boorn en Boerschop over haar vondsten in het archief. “Je vindt een hoop klein en groot leed, zoals een briefje van iemand die wilde scheiden, maar ook geluk. En echt Borns allemaal.”

 

De documenten, zeker de oudste, zien er kwetsbaar uit. Maar witte handschoenen doet de nuchtere Anja niet aan. Neemt niet weg dat er uiterst zorgvuldig met de papieren, foto’s en boeken wordt omgegaan. Regelmatig wordt er gecontroleerd op bijvoorbeeld klimatologische omstandigheden in de ruimte. Af en toe worden er boeken of mappen gerestaureerd. Maar het meeste werk zit waarschijnlijk in het inventariseren, beschrijven en ordenen van de documenten. Zo’n zeven jaar, met tussenpozen, is er gewerkt aan een inventarisatie van de oudste archiefstukken tot 1919. Deze inventaris zal ook worden gepubliceerd op het digitale platform ‘MijnStadMijnDorp’.

 

Historisch onderzoek

Het archief op de begane grond van het gemeentehuis wordt vaak bezocht door belangstellenden. “We hebben best veel bewaard. Er komen hier een paar honderd bezoekers per jaar. Soms gewoon om een bouwvergunning in te zien, maar ook vaak voor historisch onderzoek. Ook veel studenten.” Ze kunnen rekenen op de enthousiaste hulp van Anja Tanke om in de archieven te speuren.

 

Niet alles kan en mag openbaar gemaakt worden. Geboorteregisters bijvoorbeeld hebben een beperking van 100 jaar. Pas daarna zijn ze in te zien. Er komt steeds een deel bij het openbare archief, allemaal keurig volgens de geldende regels en netjes geïnventariseerd en geordend. Tegenwoordig zijn er voornamelijk digitale aanvullingen, die ook allemaal, op termijn, in te zien zijn. Door iedereen. “Behalve door de Russen”, vult wethouder Michel Kotteman nog aan. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Leo L. — 03 nov 2018
En ik was nog vergeten te vermelden:

" en die laten we ons niet afnemen door bijv. Hengelo"
Leo Leurink — 03 nov 2018
Helemaal eens met Hans Gloerich.

Anja is de grootste schat (bewaarder) van het Bornse archief!
Hans Gloerich — 17 okt 2018
Uit eigen ruime ervaring weet ik dat het beheer van het gemeentearchief van Borne in zeer goede handen is. Anja besteedt veel aandacht aan de vragen waarmee bezoekers komen. Ze kent archief als geen ander. En de drempel om eens een kijkje te nemen in haar 'toko' is heel laag.

Hopelijk blijft ons gemeentearchief in Borne, ook nadat een grotere buurgemeente Nazareth heeft opgeslokt.

Meedenken over duurzame energie

De politieke partij GB’90 wil graag ideeën en wensen van inwoners ophalen op het...
14-01-2019

College wil naar diftar

Om de doelstelling in het Raadsakkoord van 120 kilo restafval per persoon te kunnen halen is...
11-01-2019

Bibi en Daniek op de nationale radio

Op de laatste dag van het jaar stond de grote gele truck van het NPO radioprogramma Nieuws en Co...
31-12-2018

Een half jaar GroenLinks/PvdA

Een half jaar nu functioneren de lokale partijen GroenLinks en PvdA als één...
14-12-2018

Liever geen vuurwerk bij het dierenparkje

Binnen de gemeente Borne is gestart met een proef om vrijwillige vuurwerkzones in te stellen....
14-12-2018

Kringloop verwent Bornse initiatieven

Het is inmiddels traditie in Borne. Enkele weken vóór de kerst verrast de...
13-12-2018


file:html/cookies.inc.html}