De winnaar is……..
19-10-2018
ANNE PONTEN VERWERKT RESULTATEN TENTOONSTELLING UIT BORNSE BODEM

De winnaar is……..

De tentoonstelling van Anne Ponten is voorbij, de stemmen zijn geteld en de voorwerpen worden vandaag teruggebracht naar het depot in Deventer.

 

Even een terugblik

Anne Ponten, voormalig lid van de jeugdraad van het Bussemakerhuis, studeert archeologie in Groningen. Ze woont daar tegenwoordig ook. Tijdens haar studie zag ze in het Museum voor Oudheden te Leiden in de archeologische kast voor de gemeentes van Nederland het lege laatje van Borne. Ze organiseerde een tentoonstelling waarin vijf vondsten uit Bornse bodem tentoongesteld werden. De Bornse inwoners konden het belangrijkste voorwerp aanwijzen voor het bewuste laatje.

 

De resultaten van de verkiezing

Tegen de 160 bezoekers hebben hun stem uitgebracht. Anne Ponten heeft alle ingediende stemmen uitgesplitst in het aantal mannen en vrouwen, op leeftijd weergegeven en meer: 66 procent van de stemmers is vrouw, 40 procent van de stemmers is via familie of vrienden gekomen, 17 procent via artikelen en de posters. De helft van de stemmers is boven de 50 jaar.

 

Van de vijf voorwerpen (de vuurstenen dolk, de vuistbijl, het iriserende glazen fleshalsje, het aardewerk potje en het zandstenen hoofdje) heeft de helft van de stemmers gekozen voor het zandstenen hoofdje, 23 procent voor de vuurstenen dolk, een gelijk percentage van 11 procent voor het potje en het fleshalsje en 5 procent voor de vuistbijl. De grote winnaar is dus het zandstenen hoofdje (foto rechts).

 

Vondst hoofdje

Het hoofdje kwam in 1994 tevoorschijn bij het uitgraven van de slotgracht van Weleveld. Dit was een archeologisch onderzoek waarbij veel vondsten waren, onder andere het glazen fleshalsje. Het hoofdje heeft een Renaissancestijl waarvan ook parallellen zijn met het Huis Hengelo, kasteel Twickel en de Oude Kerk van Borne. Waarschijnlijk wordt een bewoner van Weleveld afgebeeld.

 

En hoe verder

Vandaag brengt Anne Ponten de vijf voorwerpen terug naar het depot in Deventer. De beheerders van het depot zijn bereid het hoofdje in buikleen af te staan aan het Museum voor Oudheden te Leiden. Als het zover is, dan wordt er een `bruikleencontract` afgesloten en blijft het hoofdje eigendom van het depot te Deventer. Het Bornse hoofdje representeert dan de Bornse archeologie.

 

Toekomstplannen Anne Ponten

Anne studeert dit studiejaar af als bachelor Archeologie. Daarna is ze vast van plan haar Master te halen. Na haar afstuderen wil ze graag in een museum of in een depot werkzaam zijn en zich daar bezig houden met het organiseren van tentoonstellingen en andere projecten. Het liefst met educatieve, interactieve onderwijsprojectjes. “Hoe maak je een depot aantrekkelijk voor publiek?”

Veldwerk heeft ze wel gedaan, maar dat heeft niet haar grootste interesse. “Ik wil liever de mensen laten zien wat ik doe,” zo zegt ze. Met het organiseren van deze tentoonstelling heeft ze al een begin gemaakt aan haar droombaan. (AM)

 

Grafieken Anne Ponten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto bovenaan: links Anne Ponten, rechts Liesbeth Hassink van het Bussemakerhuis

foto zandstenen kopje: foto genomen van poster

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024