Gedichten in de bovenzaal
26-10-2018
BORNE DOET POËZIE GAAT ZESDE JAARGANG IN

Gedichten in de bovenzaal

Op 25 oktober is de aftrap van het poëziejaar van `Borne doet poëzie`. De beide animatoren van de poëzie, Jaap Besteman en Wim van Dooren, zijn nog steeds even enthousiast en ze speuren het hele land af om spraakmakende dichters voor het Bornse voetlicht te krijgen. Vanavond is Idwer de la Parra (foto boven) uit Scheveningen de hoofdgast.

 

Dichters van verschillend pluimage

Idwer de la Parra

Wim van Dooren opent de avond en hij stelt Idwer de la Parra voor. Deze debuteerde met zijn bundel `Grond`. Op het scherm staat de uitspraak: “Als je een zwakke boodschap hebt, komt snel aan het licht dat het gedicht niet goed is.” Dat is beslist niet het geval bij Idwer de la Parrs, zijn gedichten zijn krachtig. Natuur is een motief bij hem, zelfs het kleinste beestje, een mier, komt krachtig over. Gemakkelijk zijn de gedichten niet, je moet ze rustig lezen, tot je door laten dringen. Daarna goed nadenken wat er staat. De vraagtekens in zijn gedichten staan ook ergens voor, die moet je niet zomaar overslaan. Zijn taal is beeldend, je kunt het beeld dat hij oproept voor je zien.

 

Hij werkt bij een biologisch dynamisch landbouwbedrijf, hij ziet dagelijks de natuur om zich heen. Dat wat hij daar ziet, gebruikt hij in zijn gedichten. Idwer de la Parra leest in drie sessies zijn gedichten voor.

 

Dinie Izaks

Van een heel andere categorie is Dinie Izaks. Ook zij heeft recent een gedichtenbundel `Kuiern` gepubliceerd. Ze is lid van een dichterscollectief en daar ontdekte zij dat dichten in het Twents haar het beste afgaat. In haar bundel heeft zij ieder gedicht ook voorzien van een passende aquarel. Haar gedichten gaan over het dagelijkse leven op en rond de boerderij.

 

YO-EY

YO-EY is Joey van Ede van der Pals (foto rechts), een 16-jarige rapper en zeker een verrassing op deze avond. Hij zegt zelf dat hij `rap met muziek` maakt. Ook zijn teksten maakt hij zelf. Met zijn energie lukt het hem de overwegend ouderen in de bovenzaal aan het meeklappen te krijgen. Zijn interactie met het publiek zit er goed in. Opmerkelijk is ook dat hij zijn teksten goed verstaanbaar en goed articulerend uitspreekt. Joey: “Ik zit nu in de vierde klas van het VMBO. Volgend jaar wil ik naar de Herman Brood Academie. Maar mijn wens is producer te worden. Om aangenomen te worden moet ik een motivatiebrief, een portfolio inleveren en een auditie doen.” Met een rap sloot hij de dichtersavond later af.

 

Jannette Kruit

Jannette Kruit is bekend van Poetry Slam. Zij dicht over woorden en letters. Ze vindt een goed onthaal bij het publiek. Het gedicht `Ree` gaat over de vergankelijkheid van het leven. “Wat ervaar je als je een dode ree in het bos vindt, wat zie je, wat voel je.”

 

Cees Brekelmans

Zoals bij iedere poëzieavond is Cees Brekelmans van de partij. Voor vanavond heeft hij gekozen voor “Zo maar wat gedichten”. Het is een mooie selectie geworden.

 

Frank Droste

Het muzikale intermezzo is verzorgd door Frank Droste. Hij heeft zijn winnende liedje `Sterrenstof` van het Twents overgezet naar het Nederlands. Het klinkt nog net zo mooi als in het Twents. Later zong hij een voorproefje van zijn optreden aanstaande zondag: `Avond` van Boudewijn de Groot.

 

Tenslotte

Na afloop kregen de deelnemende dichters een attentie en Wim van Dooren sloot de avond af. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024