Huiskamers vol muziek
28-10-2018
KULTUR IN HUSFESTIVAL IN ACHT HUISKAMERS UITGEVOERD

Huiskamers vol muziek

Alweer de vierde editie van het huiskamerfestival Kultur in Hus. De dames Laura Reymer, Matty Boenink en Joke Batenburg hebben het er druk mee gehad maar ze kunnen terugkijken op een geslaagd festival.

 

In acht huiskamers, alle belangeloos ter beschikking gesteld, werd door diverse artiesten een programma van steeds een half uur ten gehore gebracht. De deelnemende artiesten, in willekeurige volgorde, zijn: Lynn Olsen, Quartet Blue Shapes, Double6, Nostradames, Frank en Vrij, Marlyne Jansen, Jasmijn en Jonatan en SanSan (bovenste foto).

 

Verloop van de middag

Iedereen die een kaart koopt voor dit festival kan een drietal uitvoeringen aangeven. De vierde wordt je door de organisatie toegewezen. Dat heeft als voordeel dat je altijd een verrassing te wachten staat en voor de organisatie is het voor de verdeling wel handig.

 

Ieder optreden duurt een half uur, tussen de opvoeringen door is een kwartier voldoende tijd om naar het volgende adres te fietsen. Aan het einde van de middag komen alle artiesten en bezoekers samen om nog een keer naar alle uitvoerende artiesten te luisteren. Uiteraard is er dan ook een drankje en een hapje.

 

Vier bezoeken nader toegelicht

Bij de familie Haak stond het kwartet Nostradames klaar. Zij bezingen in het Twents, maar ook in andere talen, het dagelijkse leven dat vol verrassingen zit. De elektrische fiets en de Lidl worden zo bezongen dat niemand meer zomaar elektrisch fietst of naar de Lidl gaat.

 

Bij de familie Kuhlman werd de vleugel bespeeld door Jonatan en Jasmijn (foto rechts). Beiden hebben al eens meegedaan aan het Elisabethconcours, niet gewonnen maar meedoen was al belangrijk en eervol. Ze spelen om beurten solo klassieke stukken, Jonatan speelt een eigen compositie op een gedicht van de Joodse Selma Meerbaum. Ook spelen ze quatre mains `Le Jardin Feërique`.

 

Double6 had een plek gevonden bij de familie Ter Braak. Beide heren spelen altijd live en zoals altijd weer even meeslepend. `The Sound of Silence' van Simon and Garfunkel klinkt haast net zo fris als de originele uitvoering. De fietstocht, `Wie doot me wat`, is een trektocht door heel Nederland. Je zou haast zin krijgen meteen op de fiets te springen.

 

Bij de familie Kevelham zingt SanSan het hoogste lied. De vier heren en twee dames bezingen onder andere het lot van de werkenden tot zeventig jaar: `An’t Wark'. Zij maken veel liederen zelf, veel in het Twents. Veel liedjes zijn luchtig maar de ernst is niet ver weg. De stemmen passen prachtig bij elkaar.

 

Ongetwijfeld ging het in de andere huiskamers net zo als bij de beschreven families. Een compliment voor de ontvangst is wel op z’n plaats, in alle huiskamers werd wat te drinken en lekkere hapjes aangeboden. Niet te vergeten, de huiskamers zijn belangeloos ter beschikking gesteld.

 

In het Kulturhus

Tegen vijf uur bleken zowel de artiesten als de bezoekers wel aanwezig in het Kulturhus. Een drankje en een hapje werd aangeboden en de artiesten gaven nog een keer een proeve van hun kunnen. Degenen die een aantal gemist had, wist nu waar hij of zij het volgend jaar, het lustrumjaar, naar toe moet gaan.

 

Tenslotte

Dit vierde Kultur in Husfestival kan in de boeken als een geslaagd festival. Enthousiaste bezoekers, vol lof over wat zij gehoord en gezien hadden. Artiesten die uit de grond van hun hart zongen of speelden, en tevreden mensen die hun huiskamer ter beschikking stelden. Volgend jaar weer. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Henk Semmekrot — 29 okt 2018
Het was inderdaad zeer geslaagd! Goed georganiseerd, lekker gevarieerd en ….in alle huiskamers waren de 'gasten' zeer welkom en werden getrakteerd op koffie/thee/andere drank en zelfs hapjes! Dank aan de organisatie, maar ook zeer zeker aan de gastgezinnen! Wij zien er goed op terug. En de afsluiting in de grootste huiskamer van Borne, het Kulturhus, is meteen de apotheose, ook zeer geslaagd, geeft je het idee, dat je, ondanks dat je een keuze hebt moeten maken, toch niets gemist hebt!

Kultur in Hus 2018


  Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

  Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
  24-02-2021

  Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

  Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
  15-02-2021

  Carnavalsoorlog in Borne

  Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
  13-02-2021

  Imke Leussink leest het beste voor

  Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
  10-02-2021

  ‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

  Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
  08-02-2021

  Van Biënnale Venetië naar Koetshuis Borne

  Tot 1 april kan de voorbijganger weer vrij en in alle rust, herhaaldelijk, genieten van het...
  08-02-2021