Open huis Het Spanjaard
29-10-2018
ZATERDAG 3 NOVEMBER TUSSEN 13.00 UUR EN 18.00 UUR

Open huis Het Spanjaard

ADVERTORIAL. De buren namen er al een kijkje. Op 3 november, tussen 13.00 en 18.00 uur, is ook het grote publiek van harte welkom. Dan is het open huis van kenniscentrum Het Spanjaard, in het totaal gerenoveerde monumentale pand aan de Stationsstraat 37 in Borne waar tot vorig jaar woningcorporatie Welbions gevestigd was.

Ruim 150 jaar geleden werd het statige gebouw gerealiseerd op initiatief van de broers Jacob en Levie Spanjaard van de gelijknamige bekende familie van textielfabrikanten. Tijdens een grondige verbouwing, die een jaar in beslag nam, is veel van de oude luister van de Bornse textielgeschiedenis in ere hersteld.

Het interieur onderging een complete metamorfose na het vertrek van Welbions, in de Bornse volksmond zo mogelijk nog meer bekend als Woonbeheer Borne. Waarbij niet alleen een groot deel van het rijke verleden in ere werd hersteld, maar tevens aandacht werd geschonken aan de wens een zo energiezuinig mogelijk onderkomen te ontwerpen. Misschien wel de lastigste opdracht van de hele verbouwing, maar prima geslaagd. Want met onder meer zonnepanelen en warmtepompen werd het pand qua energielabel gepromoveerd van G naar A.

Snel de weg vinden
Building Design Architectuur, in 1999 opgericht door Dinant oude Lenferink, moest door de monumentale status de buitenkant van het pand vrijwel onaangeroerd laten. Binnen is, op twee kolossale bankkluizen na, niets meer over dat doet terugdenken aan het voormalige kantoor van de woningbouwvereniging. Een tapijt waarin de kaart van het vroegere Borne herkenbaar is, siert de vloer op de begane grond. De kleine ruimtes hebben plaatsgemaakt voor een heel open industriële structuur. Twee grote vides tot aan de zolder, twee grote trappen, textielprints die herinneren aan de roemruchte fabriekstijden van weleer en opvallende verlichting zorgen voor een zeer ruimtelijke sfeer, waar de bezoeker snel de weg vindt naar de persoon die hij of zij wil spreken.

“Dat was voor ons ook een belangrijk uitgangspunt”, zegt commercieel manager Romy Oerbekke, zelf afkomstig uit een aannemersfamilie. “Want we willen hoe dan ook zo dicht mogelijk bij onze klanten blijven en laagdrempelig zijn. Openheid past hierbij.”

Iedereen even welkom
Behalve Building Design Architectuur zijn ook Ad Fontem ruimtelijk advies en vastgoedintermediair KROON vanaf de Hoofdstraat in Zenderen mee verhuisd naar Borne. Bouwbureau Twente heeft zich inmiddels als nieuwe bewoner aan de Stationsstraat gemeld. Verder kunnen andere aan de bouw gelieerde bedrijven of zzp’ers met affiniteit voor de bouwwereld hun intrek nemen.

Het past bij de intentie van Dinant Oude Lenferink in Borne een kenniscentrum te creëren, waar iedereen op één adres terecht kan met vragen die verband houden met bouwen en wonen. Waarbij het niet uitmaakt of het gaat om grote of kleinschalige projecten. “Iedereen is hier welkom”, legt Romy Oerbekke uit. “Of iemand nu plannen heeft om een winkelcentrum of een appartementencomplex te bouwen of alleen maar wil weten hoe hij aan een bouwvergunning voor zijn huis komt, welke verlichting het meest geschikt is voor zijn pand of hoe hij zijn kamer het best kan inrichten.”


‘Waar bouwen begint’
‘Waar bouwen begint’ is niet voor niets het motto van Het Spanjaard, dat model wil staan voor Twentse nuchterheid.“Het is niet gemakkelijk om je weg te vinden als je bezig bent met bouwplannen in de wirwar van alles wat daarmee van doen heeft. Bij Het Spanjaard kunnen we tijdens een eerste kennismaking inventariseren welke ideeën mensen hebben en ze vervolgens meteen doorverwijzen naar nauw met elkaar samenwerkende specialisten als constructeurs, stedenbouwkundigen, interieurbouwers en deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verlichting en vergunningen, die voor een oplossing op maat kunnen zorgen.”

Kennis delen
Want ook kennis delen is een factor, die bij Het Spanjaard hoog in het vaandel staat. Niet voor niets is op zolder, waar de architecten hun werkplek hebben, een ‘virtual reality room’ ingericht. Daar kunnen bezoekers alvast een digitaal kijkje nemen in hun gebouw/huis van de toekomst. ‘Het Spanjaard’ is ook de plek waar regelmatig evenementen georganiseerd gaan worden over onderwerpen die met bouwen en wonen verband houden. Op 29 november kunnen belangstellenden er hun licht opsteken voor een degelijk interieurplan tijdens de door interieurontwerpers van Het Spanjaard verzorgde workshop Moodboard Interieur.

Maar eerst is er dus, een dag na de officiële opening van Het Spanjaard in het bijzijn van genodigden, het open huis van zaterdag 3 november.

Voor meer informatie en de aankondiging van events, zie www.hetspanjaard.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021