Open huis Het Spanjaard
29-10-2018
ZATERDAG 3 NOVEMBER TUSSEN 13.00 UUR EN 18.00 UUR

Open huis Het Spanjaard

ADVERTORIAL. De buren namen er al een kijkje. Op 3 november, tussen 13.00 en 18.00 uur, is ook het grote publiek van harte welkom. Dan is het open huis van kenniscentrum Het Spanjaard, in het totaal gerenoveerde monumentale pand aan de Stationsstraat 37 in Borne waar tot vorig jaar woningcorporatie Welbions gevestigd was.

Ruim 150 jaar geleden werd het statige gebouw gerealiseerd op initiatief van de broers Jacob en Levie Spanjaard van de gelijknamige bekende familie van textielfabrikanten. Tijdens een grondige verbouwing, die een jaar in beslag nam, is veel van de oude luister van de Bornse textielgeschiedenis in ere hersteld.

Het interieur onderging een complete metamorfose na het vertrek van Welbions, in de Bornse volksmond zo mogelijk nog meer bekend als Woonbeheer Borne. Waarbij niet alleen een groot deel van het rijke verleden in ere werd hersteld, maar tevens aandacht werd geschonken aan de wens een zo energiezuinig mogelijk onderkomen te ontwerpen. Misschien wel de lastigste opdracht van de hele verbouwing, maar prima geslaagd. Want met onder meer zonnepanelen en warmtepompen werd het pand qua energielabel gepromoveerd van G naar A.

Snel de weg vinden
Building Design Architectuur, in 1999 opgericht door Dinant oude Lenferink, moest door de monumentale status de buitenkant van het pand vrijwel onaangeroerd laten. Binnen is, op twee kolossale bankkluizen na, niets meer over dat doet terugdenken aan het voormalige kantoor van de woningbouwvereniging. Een tapijt waarin de kaart van het vroegere Borne herkenbaar is, siert de vloer op de begane grond. De kleine ruimtes hebben plaatsgemaakt voor een heel open industriële structuur. Twee grote vides tot aan de zolder, twee grote trappen, textielprints die herinneren aan de roemruchte fabriekstijden van weleer en opvallende verlichting zorgen voor een zeer ruimtelijke sfeer, waar de bezoeker snel de weg vindt naar de persoon die hij of zij wil spreken.

“Dat was voor ons ook een belangrijk uitgangspunt”, zegt commercieel manager Romy Oerbekke, zelf afkomstig uit een aannemersfamilie. “Want we willen hoe dan ook zo dicht mogelijk bij onze klanten blijven en laagdrempelig zijn. Openheid past hierbij.”

Iedereen even welkom
Behalve Building Design Architectuur zijn ook Ad Fontem ruimtelijk advies en vastgoedintermediair KROON vanaf de Hoofdstraat in Zenderen mee verhuisd naar Borne. Bouwbureau Twente heeft zich inmiddels als nieuwe bewoner aan de Stationsstraat gemeld. Verder kunnen andere aan de bouw gelieerde bedrijven of zzp’ers met affiniteit voor de bouwwereld hun intrek nemen.

Het past bij de intentie van Dinant Oude Lenferink in Borne een kenniscentrum te creëren, waar iedereen op één adres terecht kan met vragen die verband houden met bouwen en wonen. Waarbij het niet uitmaakt of het gaat om grote of kleinschalige projecten. “Iedereen is hier welkom”, legt Romy Oerbekke uit. “Of iemand nu plannen heeft om een winkelcentrum of een appartementencomplex te bouwen of alleen maar wil weten hoe hij aan een bouwvergunning voor zijn huis komt, welke verlichting het meest geschikt is voor zijn pand of hoe hij zijn kamer het best kan inrichten.”


‘Waar bouwen begint’
‘Waar bouwen begint’ is niet voor niets het motto van Het Spanjaard, dat model wil staan voor Twentse nuchterheid.“Het is niet gemakkelijk om je weg te vinden als je bezig bent met bouwplannen in de wirwar van alles wat daarmee van doen heeft. Bij Het Spanjaard kunnen we tijdens een eerste kennismaking inventariseren welke ideeën mensen hebben en ze vervolgens meteen doorverwijzen naar nauw met elkaar samenwerkende specialisten als constructeurs, stedenbouwkundigen, interieurbouwers en deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld verlichting en vergunningen, die voor een oplossing op maat kunnen zorgen.”

Kennis delen
Want ook kennis delen is een factor, die bij Het Spanjaard hoog in het vaandel staat. Niet voor niets is op zolder, waar de architecten hun werkplek hebben, een ‘virtual reality room’ ingericht. Daar kunnen bezoekers alvast een digitaal kijkje nemen in hun gebouw/huis van de toekomst. ‘Het Spanjaard’ is ook de plek waar regelmatig evenementen georganiseerd gaan worden over onderwerpen die met bouwen en wonen verband houden. Op 29 november kunnen belangstellenden er hun licht opsteken voor een degelijk interieurplan tijdens de door interieurontwerpers van Het Spanjaard verzorgde workshop Moodboard Interieur.

Maar eerst is er dus, een dag na de officiële opening van Het Spanjaard in het bijzijn van genodigden, het open huis van zaterdag 3 november.

Voor meer informatie en de aankondiging van events, zie www.hetspanjaard.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Krijgt Zenderen volgend jaar een heilige?

Op 3 november 1985 werd hij al door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Titus Brandsma, de...
29-11-2020

Nieuwe pastoor: ‘Ik ben wie ik ben…’

Vrijdagavond zal Jurgen Jansen tijdens een plechtige viering in de St. Stephanuskerk door...
27-11-2020

Molenkamp ondernemers bruisend onderweg

Het was een tijdje stil rond het bedrijventerrein Molenkamp. Maar schijn bedriegt, dat blijkt...
24-11-2020

Beekparkschool wordt uitgebreid

Er is op dit moment een tekort aan klaslokalen in de Bornsche Maten en de verwachting is dat dit...
18-11-2020

Fleurig huisbezoek aan 51 jubilarissen

Vandaag is het toch nog een beetje feest voor maar liefst 51 jubilarissen van Het Dijkhuis....
18-11-2020

Gullimex verduurzaamt kantoordak

Het was vorig jaar zomer toen Gullimex bij pandeigenaar Wim Geul van Gully Vastgoed aanklopte om...
15-11-2020