01-11-2018 t/m 14-11-2018
Tentoonstelling Historie Partnerschap Borne  Rheine

NOV

01

NOV

14

Tentoonstelling Historie Partnerschap Borne Rheine


Van 1 t/m 14 november 2018 is er een tentoonstelling over 35 jaar partnerschap Borne-Rheine in “t Dijkhuis,‘t Dijkhuis 1, 7622 CM Borne.

 

Vanaf 1983 waarin het jumelage officieel werd ondertekend werd het Partnerschap Borne Rheine gekenmerkt door een aantal hoogtepunten in de samenwerking. Tijdens de feestelijkheden van het

10-jarig jubileum werd benadrukt hoe belangrijk grensoverschrijdende activiteiten zijn in Europa en om éénwording tot wederzijds begrip te brengen. De daadwerkelijke uitvoering van de contacten tussen beide gemeenten ligt in handen van de verenigingen en organisaties op sportief en cultureel gebied. Zij hebben voortreffelijk werk verricht en de succesvolle uitwisselingen waren dan ook aan hen te danken.

 

Er zijn verschillende uitwisselingen geweest van o.a. de bridgeclubs, carnavals-, filatelisten-, schutters-, tuin-, en vogelverenigingen, basisscholen, toneelgroepen en de brandweer. Ook is er een zaalvoetbaltoernooi gehouden tussen de ambtenaren uit Rheine en EBZV uit Borne. In 1993 stonden De Melbuul’ndagen in het teken van het 10-jarig jubileum van de jumelage. De toenmalige burgemeester Koen Hehenkamp heeft dit evenement officieel geopend. Verder zijn er een ontmoetingen geweest van de comitéleden uit Borne, Rheine en Bernburg (Partnerstad van Rheine) voor een Europees Seminar. Enkele van bovengenoemde verenigingen hebben nu, na 35 jaar, nog steeds contact met hun vrienden uit Rheine.

 

Het Bornse partnercomité heeft toendertijd een bedrag beschikbaar gesteld voor het Litouwse Trakai-project, het bouwen van een Europees Jeugdhonk. Het was de bedoeling dit uit te bouwen tot een ontmoetingscentrum voor de jeugd uit alle landen van Europa.

 

Op 9 juni 1990 heeft er een estafetteloop plaatsgevonden naar Bernburg. Dat de conditie van de Bornenaren uitstekend was kwam hen goed van pas. Zij moesten gezamenlijk 434 kilometerafleggen. “Wij zagen op tegen ’s nachts lopen”, vertelde Hennie Baartman en “de wegen waren lang niet overal verlicht. Maar toen wij op de dag van de festiviteiten van de Duitse éénwording de grens van het voormalige Oost-Duitsland waren gepasseerd, zat de stemming er goed in. Overal kregen we volop eten en drinken aangeboden”.

 

Met de jubileumsubsidie van de Euregio en het Partnercomité Borne-Rheine hebben het afgelopen jaar verschillende verenigingen en organisaties uit Borne en Rheine samen extra activiteiten georganiseerd. Zij zijn dan ook uitgenodigd op vrijdag 16 november voor een gezellige avond ter ere van het 35-jarig jubileum van het partnerschap Borne – Rheine.

 

terug naar agenda