Meepraten over afvalbeleid
OPEN PODIUM DINSDAG 20 NOVEMBER

Meepraten over afvalbeleid

In maart vorig jaar werden de oranje containers voor verpakkingen ingevoerd in Borne. Het was de eerste stap richting een samenleving waarin het meeste afval wordt hergebruikt en er slechts 50 kilo restafval per huishouden overblijft. Nu is dat 176 kilo. Om in 2030 die 50 kilo te kunnen halen zijn verdere maatregelen nodig, zoals omgekeerd inzamelen en/of de invoering van Diftar. Beleid daarvoor is aanstaande.

 

Open podium 20 november

Inwoners kunnen daarover meepraten en hun mening geven tijdens een Open Podium op dinsdag 20 november in de raadszaal van het gemeentehuis. De interactieve avond met de gemeenteraad wordt georganiseerd door de gemeente Borne en Twente Milieu.

 

De zaal is open vanaf 19.00 uur. Om 19.30 uur gaat het Open Podium van start. Wethouder Michel Kotteman licht toe wat de Bornse ambitie is. Namens Twente Milieu legt Willy Brinkbaumer onder andere uit hoe het gaat met de afvalscheiding in Borne en wat de mogelijkheden zijn om nog meer grondstoffen uit afval te halen. Daarna is er een interactieve discussie met de zaal over afvalinzameling.

 

De avond eindigt om 21.00 uur. Aanmelden voor het Open Podium is niet nodig. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 13 nov 2018
Het overzicht dat door input van de Burgers van Borne tot stand kwam? Te zien op: https://kennispunttwente.nl/12-publicaties/358-resultaten-burgerpanels-borne.

Er is 1 overduidelijke conclusie te trekken:

De burgers willen NIET van de ophaalservice van Afval af!
Borne schoon? — 13 nov 2018
Resultaten bornepanel vond ik nietszeggend.

Waarom probleem trouwens alleen bij de eindgebruiker neerleggen? Bij veel producten die je haalt zit zoveel onnodig verpakkingsmateriaal omheen. Dat kan stukken minder!

En kijk ook naar de gebruikers. Ik woon alleen en heb weinig gft. De bak aan straat zetten voor een paar klokhuizen doe je niet. Opsparen ook geen optie vanwege de stank en ongedierte. Dan heb je al snel de neiging om het toch maar bij het restafval te gooien.
Bezorgde bornenaar — 11 nov 2018
Hartelijk dank aan "Borne is nog schoon" en uw visie. Nu de uitslag nog even verwerken in statistiek en de uitslag is? Ik weet niet of het hier ook van toepassing maar een advocaat gaf ons o.a. les in
"Liegen met statistieken" m.a.w. hoe worden deze onderbouwd met gegevens.
Ik wens de wethouder veel wijsheid toe in dit dossier, dat hij luistert naar de kritiek ,al lijkt het van enkele, van de bornenaren en niet wat Twente milieu ons wil opleggen. Hun standpunt is inmiddels wel duidelijk, maar daar hoeven wij zeker geen gebruik van te maken. Bovendien is de milieustraat in hengelo voor velen te ver weg en in ondergrondse container kun je grote stukken niet kwijt maar wel in de grijze
Maar scheiding van restafval moet ook kunnen en nader bekeken worden bv door Twence of andere
S.v.p. geen diftar en omgekeerd in zamelen.
Drie containers is voldoende. In de grijze kan ook nog mooi de troep van de BORNSE straten in
Ook onze geliefde oudjes en ouders met baby's moeten hun "hygiëne" materiaal op een discrete wijze kunnen verwijderen en belast niet thuiszorg mantelzorgers en anderen daarmee. Ik stel voor de grijze bak om te dopen tot privacy container , zodat onze oudjes geen 250 meter hoeven te slepen met hun afval naar de ondergrondse
container .Hopelijk een goede raad voor onze Bornse Raad
Bartjens — 11 nov 2018
Vooral de jeugdiger ambtenaren met veel ambitie (en dat is op zich goed) maar nog weinig kennis van kudde- en ontwijkgedrag, volgen de marsorders uit Den Haag soms slaafser dan nodig. Lokale politiek die hen vaak volgt, ''want'' Twente Milieu is ons eigen bedrijf en moet dus alle ruimte krijgen om het bedrijf winstgevend te maken? Winst boven service en hulp aan de burgers? We stikken in het afval en de gekozen oplossing om daar een eind aan te maken is om de gebruikers aan het werk te zetten?; die vervuilende burgers (bedrijven mogen in de blauwe bak echte rotzooi blijven dumpen) met de neus op de feiten en met hun zak restafval te laten sjouwen. Net nu Nederland bejaard raakt. Waarom moet die 50 kg afval alleen het probleem van vaak goedwillende burgers zijn? Wanneer worden de producenten verplicht om minder potentieel afval te leveren? Wanneer gaat de milieubelasting op goederen omhoog? Minder afval dus, wat optimaal gescheiden gaat worden.... in de toekomst en met veel hulp en service i.p.v het slechte voorbeeld van Hengelo te volgen.
Borne is nog schoon — 11 nov 2018
Afgelopen zomer de vragenlijst van het bornepanel netjes ingevuld, deze vraagstelling duwde al volledig richting de Hengelose situatie, met een extra papierbak om de bornse muziek en scholen de extra inkomsten af te pakken. Ik heb het resultaat nog niet gezien, moet je soms nog opgepoetst worden? waarschijnlijk krijgt u een presentatie van zo gaan we het doen en krijgt u voor de bühne ook nog wat te zeggen.
Borne schoon is een prachtige actie wat echt goed werkt, heb al heel wat opgeruimd maar met Hengelo"s systeem is dit mosterd na de maaltijd.
Mchak — 10 nov 2018
Borne had de goedkoopste afval inzameling van Twente, totdat het een regiegemeente werd. Rijssen is nu de goedkoopste, en die laat de fabriek mechanisch scheiden in plaats van haar burgers te plagen ( bewustwording...) met werk, minder tuin en tuingenot.

Verminderen van afval zou de discussie moeten zijn. Scheiden zorgt voor 2 reststromen ( logistiek duurder), waarvan er 1 niets waard is (verbranden) en de ander ( plastic) wel een hoge restwaarde heeft ( kun je bv olie van maken). Twence heeft echter toch een deel nodig om haar kachel op warmte te houden (nadelig). Het andere deel wordt ook verbrand, omdat olie uit plastic niet rendabel is vanwege de lage olie prijs ( slimme zet van OPEC).

Dus,.... waar zijn we nu mee bezig?
Regi — 10 nov 2018
Laat iedereen per persoon betalen niet per inhoud dan gaat het echt mis kijk in de grote steden mensen gaan dat niet doen dan zetten ze het vuil ergens anders neer gewoon dus vijf personen in een huishouden daar ook voor betalen ander krijg je van een schoon borne een grote puinzooi
Peter Elsendoorn — 10 nov 2018
Beste Bornenaren,
Ik lees dat jullie gemeente over wil naar hetzelfde afval inzamelingsbeleid dat in jullie buurgemeenten wordt gevoerd. Ik wil jullie graag uitnodigen in onze, inmiddels niet meer zo mooie, stad Hengelo om eens een rondje te doen langs alle containers die her er der geplaatst zijn. Dan zien jullie wat je te wachten staat wanneer je instemt met de voorgestelde wijziging. Vooropgesteld dat je kunt instemmen. In Hengelo is ons dat gewoon door de strot gedrukt. Hoe het in Enschede doorgevoerd is weet ik niet, maar de gevolgen lijken hetzelfde: bergen ellende op straat (ik kom bijna dagelijks in Enschede). Voor wie z’n huis niet uit wil: neem eens een kijkje op facebook of twitter. Dagelijks worden er meldingen gedaan van zwerfaval met het verzoek om het op te ruimen, hetgeen soms wel een week duurt….

Even de gevolgen op een rijtje:
Je scheidt je suf, want restafval is duur. Scheiden is prima, daar ben ik ook niet tegen, maar diftar en "omgekeerd inzamelen" werkt vervuiling van het gescheiden afval in de hand en leidt tot een explosieve toename van het aantal dumpingen. Deze zijn niet alleen ronduit ontsierend, ook trekt het ratten aan. (daar hebben we nu voor het eerst in de buurt hier flink last van, gemeente Hengelo: bedankt!) De kosten van het opruimen komen uiteindelijk voor rekening van de burgers, jullie dus! Gevolg is dat je waarschijnlijk, net als in bij ons, waar echt het merendeel wel zijn best doet, binnen no-time meer gaat betalen voor je afval, ondanks dat je steeds minder aanbiedt. Dat is overigens een simpele rekensom: kosten / aantal huishoudens = afval heffing.
Kortom: kom in verzet en laat je stem horen, voordat het te laat is, laat Borne mooi en schoon blijven. Ik kom graag in Borne!
@aieahengelo — 09 nov 2018
De geesten worden rijp gemaakt voor omgekeerd inzamelen. Eénzijdige voorlichting met de lobbyist voor omgekeerd inzamelen Twente Milieu die samen met de gemeente verantwoordelijk was voor op ondemocratische wijze in willen voeren van het omgekeerd inzamelen. in Hengelo.
Ron Hartman — 09 nov 2018
Ongetwijfeld tot vreugde van een aantal mensen, kan ik niet aanwezig zijn vanwege forse handicaps en actuele ziekte. Ik moet daarom hier maar mijn bijdrage cq visie geven. Breidt de service uit in Borne. Het gaat nu immers goed (vergeleken met vele andere steden en m.n Hengelo). Dat we nog zorgvuldiger met afval moeten omgaan en dat het milieu niet langer zo verpest moet worden als de afgelopen 50 jaar gebeurde is helder. De burgers zijn zeker bereid om meer te doen. SAMEN met de afvalophalers. Vaker een belletje en tegen vergoeding een keer een extra bak laten ophalen? Appie en andere service diensten laten je in hun agenda, ook zelf kiezen wanneer en tegen welke kosten. Grofvuil? Voorkom dat het een bende wordt bij milieupleinen door betere service en ook daarom even een afspraakje kunnen regelen. Gewoon voor je huis weghalen. Verband en pamperbakken? Ander kleurtje en gewoon op gereduceerd diftar tarief bij je thuis. Soms zelfs met een WMO bijdrage. Die thuisservice mag best bv 10 a 15% duurder zijn dan storten in de ondergrondse bak. Laten we samen het milieu minder belasten, zonder met grote verhalen te komen van recycling. Dat moet groeien. Zowel de techniek bij Twente Milieu als de cultuur bij de burgers en dan moet je verzet, ballorigheid en onverschilligheid voorkomen.

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024