Voorwaarts met De Hooiberg
MEER HAKEN EN OGEN AAN PROCES DAN AANVANKELIJK GEDACHT

Voorwaarts met De Hooiberg

Er zijn vergevorderde plannen om het leegstaande schoolgebouw van de vroegere basisschool De Hooiberg in de Stroom Esch te transformeren naar zorgwoningen voor elf mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Het initiatief kon op goedkeuring rekenen van buurt en gemeente en er bleek al direct veel belangstelling te bestaan van potentiële bewoners. Halverwege 2017 werd de verwachting uitgesproken in het najaar van 2018 de verbouwing gereed te hebben en de zorgwoningen in gebruik te kunnen nemen.

 

Haken en ogen

Maar er zaten toch meer haken en ogen aan het hele proces dan aanvankelijk gedacht. Tijdens gesprekken met de gemeente, de eigenaar van het leegstaande pand, kwamen er allerlei financiële en praktische vragen en consequenties naar boven. Eén van de complicerende aspecten is dat de gymzaal bij De Hooiberg niet in de verkoop wordt betrokken, maar wel onderdeel uitmaakt van de huidige bebouwing. Hoe moest daar mee omgegaan worden? Daarnaast was de Stichting De Hooiberg nog op zoek naar een exploitant van het toekomstige gebouw.

 

Dat laatste is gevonden in woningcorporatie Welbions. De laatste puntjes op de i worden nog gezet, maar het ziet er naar uit dat de overeenkomst met Welbions binnenkort gesloten wordt en deze het gebouw zal gaat exploiteren en beheren.

 

Renovatie gymzaal

Er bestond al een uitdrukkelijke wens om de bestaande gymzaal te renoveren. Door de noodzakelijke sloop van de aangrenzende noodlokalen wordt dit zelfs noodzakelijk. Omdat de Provincie een subsidie heeft toegekend voor een nieuwe en duurzame invulling van zowel de leeggekomen schoolgebouwen van De Zonnebloem als De Hooiberg zijn er mogelijkheden om de renovatie van de gymzaal grondig aan te pakken.

 

Het plan voor de gymzaal omvat de sloop van de noodgebouwen, vernieuwen en isoleren van het dak, saneren van de asbest gevelbekleding, het aanbrengen van gevelisolatie en sandwichpanelen, vervangen van verlichting door LED-verlichting en het plaatsen van zonnepanelen en een zonneboiler. De energiebesparing die op die wijze wordt gerealiseerd neutraliseert de aanvankelijke kosten van de renovatie.

 

Planning

De verouderde gymzaal zal naar verwachting na de opknapbeurt niet meer uit de toon vallen bij de beoogde nieuwbouw van de zorgwoningen. Zoals het er nu naar uitziet zal de bouw van de zorgwoningen starten in de eerste helft van 2019. (AJ)

 

Meer over de plannen op locatie De Hooiberg in ons eerdere artikel: Zorgwonen De Hooiberg komt dichtbij

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024