16-12-2018
‘Jauchzet, frohlocket!’ Kerst met Bach

DEC

16

19.30 ‘Jauchzet, frohlocket!’ Kerst met Bach


Op zondagavond 16 december is er in de Oude Kerk een ontmoetingsbijeenkomst waarbij de bekende musicus en musicoloog Ben Coelman uit Enschede een lezing komt geven over kerstmuziek van Bach (bijvoorbeeld: het Weihnachtsoratorium)

 

Vanaf 19.00 uur is er inloop met koffie/ thee in de Potkamp en om 19.30 begint de lezing in de kerkzaal. De lezing zal duren tot ongeveer 22.15 uur en kent geen koffie-pauze. Wel zal er halverwege een moment zijn om even de benen te strekken en eventueel een bezoek aan het toilet te brengen.

 

Tijdens zijn jonge jaren aan het hof in Weimar schreef Bach regelmatig 'Kirchenstücken'voor de diensten in de hofkapel. Dat was eervol en leuk om te doen. Vooral aan de muziek voor hoogtijdagen als Kerstmis besteedde hij veel aandacht. Toen hij in 1723 in Leipzig als cantor van de Thomas- en Nikolaikirche aan de slag ging, werkte hij als een bezetene om voor alle zon- en feestdagen zo mooi mogelijke muziek te schrijven. Maar de waardering bleef uit. En het salaris was ook al geen reden om een lofzang aan te heffen. Een beetje ontspannen tijdens de feestdagen was er niet bij, want voor eerste, tweede en derde kerstdag, voor nieuwjaar, voor driekoningen en voor de tussenliggende zondagen moest er muziek geschreven worden, veel muziek. En het moest ook allemaal nog worden ingestudeerd...
Na een paar jaar was Bach zó overwerkt en oververmoeid dat hij noodgedwongen met een heel slim plan kwam. Vanaf kerstmis 1734 gooide hij het over een heel andere boeg...

 

Aan de hand van een rijke hoeveelheid beeld- en geluidmateriaal laat Ben Coelman in zijn ca. 100 minuten durende presentatie zien en horen hoe Bach de kerstdagen muzikaal luister bijzette, van zijn vroege jeugd, tot zijn latere jaren in Leipzig.

 

Ben Coelman is verbonden aan de Nederlandse Reisopera te Enschede. Aanvankelijk als hoofd publiciteit en de laatste jaren als manager bureaudramaturgie en educatie. Naast zijn werkzaamheden bij de Reisopera is hij sinds een aantal jaar werkzaam als programmeur kamermuziek en als adviseur op het gebied van klassieke muziek voor theaters. Hij verzorgt verder jaarlijks vele interviews met kunstenaars, voorbeschouwingen, nagesprekken, concertinleidingen en cursussen op het gebied van opera en muziektheater voor diverse theaters en uiteenlopende gezelschappen in heel Nederland.

 

Bekijk ook onze special Feestmaand december, met nog meer sfeervolle evenementen in de gezelligste maand van het jaar.

 

terug naar agenda
 

file:html/cookies.inc.html}