Borne gaat zelf passend taxivervoer inkopen
ALTERNATIEF VOOR REGIOTAXI ONDER NOEMER ‘TAXI VOOR IEDEREEN’

Borne gaat zelf passend taxivervoer inkopen

De gemeente Borne is een aanbesteding gestart om twee taxibedrijven aan te wijzen die zorgdragen voor taxivervoer voor iedereen die niet zelfstandig kan reizen. Onder de noemer ‘taxi voor iedereen’ wordt daarmee invulling gegeven aan een alternatief voor de Regiotaxi. Halverwege 2017 besloot de gemeente uit de gemeenschappelijke Twentse regeling voor de Regiotaxi te stappen en te kiezen voor een eigen regeling.

 

Maatwerk

“Hoofdreden was dat er in de regionale constructie vooral gekeken werd naar doelgroepen. Bij ons staat niet de beperking centraal, maar de vervoersvraag. Wat heeft iemand nodig om van A naar B te komen? Welke ondersteuning heeft men nodig? Kortom meer maatwerk”, legt wethouder Martin Velten uit.

 

‘Taxi voor iedereen’ kan door iedereen, jong en oud, worden gebruikt. De inwoner kiest een vervoerder. Inwoners die extra ondersteuning nodig hebben kunnen in aanmerking komen voor een kortingsregeling of voor vervoer met extra structuur en vaste routes. “Iemand die gezond van lijf en leden is kan ook gebruik gaan maken van de taxi, tegen een prijs die lager is dan van een gewone taxi, omdat er combinatieritten gemaakt worden.”

 

Ondersteuning

Wie ondersteuning nodig heeft, kan dit aanvragen bij de gemeente. Inwoners die bijvoorbeeld het standaard tarief niet kunnen betalen en door een beperking afhankelijk zijn van ‘Taxi voor iedereen’, kunnen een door de gemeente bepaald aantal zones reizen met het huidige kortingstarief van de Regiotaxi. Voor jongeren die een vaste route of een vaste chauffeur nodig hebben tijdens het reizen naar bijvoorbeeld school of een jeugdinstelling betaalt de gemeente de kosten.

 

Beleid

De regeling, die ingaat op 1 juli 2019, past in het beleid dat onder de naam ‘Vervoer voor iedereen’ eind 2017 in gang werd gezet. Eén van de doelen van dat beleid is om mensen met een beperking zoveel mogelijk te stimuleren om gebruik te maken van het openbaar vervoer en het zelfstandig reizen gemakkelijker te maken. Het zou de keuzevrijheid groter maken en het volwaardig meedoen in de maatschappij bevorderen. “We kijken naar wat iemand nog wel kan en wat hij of zij daar eventueel extra voor nodig heeft. Dat levert nu al effect op, dat zien we aan het aantal indiceringen.”

 

De verwachting is dat het passend vervoer per taxi in de gemeente Borne goedkoper zal zijn dan de regionale regeling, mede vanwege het feit dat de gemeente rechtstreeks met de vervoerder afspraken maakt, zonder tussenkomst van een regionale organisatie. Hoe dat precies zal gaan uitpakken is pas duidelijk nadat de aanbestedingsprocedure is afgerond. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jeffrey — 05 dec 2018
Ik zou mijn gemeente in Borne graag mee willen helpen als het mag,ik heb wel Één brobleem ik mag niet in een gewone Auto Rijden?ik mag wel in 45 Auto Rijden,zou heel graag wat willen betekenen voor mijn gemeente?
Groetjes Jeffrey Van wageningen

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024