Een half jaar GroenLinks/PvdA
TEVREDEN, MAAR COMBINATIE MOET MEER ZICHTBAAR ZIJN

Een half jaar GroenLinks/PvdA

Een half jaar nu functioneren de lokale partijen GroenLinks en PvdA als één gecombineerde fractie. Tijd voor een evaluatie en een debat over de toekomst. Donderdagavond kwamen de leden van beide partijen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan. De algemene mening was dat de beslissing om samen de gemeenteraadsverkiezingen in te gaan een goede was geweest. Lijsttrekker Jan de Vries: “Ik merk in de praktijk in de fractie niets meer van de politieke achtergrond.” En Martin Tikken, voorzitter van GroenLinks: “We zijn heel tevreden. We denken niet meer in hokjes.”

 

Tegenvallend resultaat verkiezingen

De start van de combinatie was geen gemakkelijke. Gerekend werd op drie zetels. Toen het aantal op twee bleef steken was dat een tegenvaller. Bovendien kon daardoor geen raadsfractie gevormd worden waarin beide partijen een aandeel hadden zoals men op voorhand had bedacht. Het leverde even wat perikelen op in de achterban, maar zorgde niet voor een scheuring. Volgens de fractieleden en commissieleden speelt bij hen de partijkleur niet meer en gezamenlijk stortte men zich, met veel nieuwe mensen, in de politieke arena.

 

Zichtbaarheid vergroten

Tot coalitiedeelname kwam het, niet geheel onverwachts, niet. Wel werd geprobeerd de standpunten van de combinatie te verankeren in het raadsprogramma. Men vond dat dit goed gelukt was. Jan de Vries: “We hebben er ons stempel op gedrukt.” De dagelijkse gang van zaken in de gemeenteraad kost veel tijd en er werd aangegeven dat het toch wel een hele klus was bij te blijven en zich de materie eigen te maken. Daardoor ontbreekt de tijd om als fractie zelf het voortouw te nemen op dossiers. “Alleen maar volgen is funest”, erkende De Vries. “De grote truc is: hoe kun je je onderscheiden? Dat is wel een heel lastige gebleken.”

 

Vanuit de toehoorders werd dit beaamd. “Het elan van een nieuwe club komt niet door”, klonk er. “Nu lijkt het wel of GroenLinks/PvdA onderdeel van de coalitie is. Te braaf.” Zichtbaarder zijn en profileren, daar moest aan gewerkt worden. Op dossiers die van belang zijn voor de partijen. En dat zijn volgens de leden: armoedebeleid/sociaal beleid, groen/energieneutraal versus infrastructuur, kunst en cultuur en (fiets)mobiliteit. De komende tijd wordt dit nader uitgewerkt.

 

Een paraplu

In Borne mogen de partijen dan wel eensgezind en saamhorig optrekken, provinciaal en landelijk is geen sprake van een fusie van beide partijen. Hoe dan toch gezamenlijk lokaal campagne te voeren voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Europees Parlementsverkiezing? De hersenbreker leverde de volgende oplossing op: “Een linkse paraplu met daaronder beide partijen herkenbaar, maar wel samen. Zonder elkaar te beconcurreren.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024