Nieuw spoorboekje cultuur
CULTUURAGENDA TER BESPREKING IN DE GEMEENTERAAD

Nieuw spoorboekje cultuur

In de vorige raadsperiode had de gemeenteraad op zich genomen eens aan de slag te gaan met cultuur. Jarenlang stond het beleidsveld niet bepaald hoog op de prioriteitenlijstjes en een nieuwe beleidsnota was dringend nodig, vond men. Er werden gesprekken gevoerd met culturele aanbieders, een inventarisatie gemaakt van de knelpunten en het college opgeroepen om beleid te formuleren en daarbij de conclusies van de raadswerkgroep mee te nemen.

 

Dat beleid ligt er nu in de vorm van een ‘cultuuragenda’. “Een flexibel document”, legt verantwoordelijk wethouder Martin Velten uit. “Er wordt in beschreven wat we nu doen, wat we gaan doen en waar we in de toekomst naartoe willen werken. De cultuuragenda zal regelmatig worden aangepast en geëvalueerd.” Voor het document is zoveel mogelijk aangesloten bij landelijk en provinciaal beleid. “Je moet het wiel niet opnieuw willen uitvinden.”

 

Samenwerking

Zo is er landelijk geadviseerd om vooral meer samenwerking te zoeken tussen de diverse culturele aandachtsgebieden, maar ook met andere beleidsvelden zoals sport en welzijn. Uit het werk van de raadswerkgroep kwam verder onder andere naar voren dat veel instellingen te maken hebben met teruglopende aantallen leden (koren en muziekverenigingen bijvoorbeeld), er meer gedaan zou moeten worden aan promotie, de samenwerking wel beter kon en er behoefte was aan een centrale persoon bij de gemeente die als aanjager en facilitator fungeert.

 

Cultuurmakelaar

Voor dat laatste denkt het college aan een cultuurmakelaar. Samen met Twenterand en Wierden is bij de provincie hiervoor een aanvraag gedaan. “Ongeveer zoals de dorpsmanager fungeert als verbinder tussen gemeente en ondernemers zou een cultuurmanager als olie-mannetje (of –vrouwtje) in het culturele veld opereren.” Zo’n cultuurmakelaar kan deels door de provincie gefinancierd worden en deels uit bestaand budget. Structureel moet de gemeente Borne 7.000 euro per jaar in de begroting zien te vinden.

 

Cultuurhistorie

Opvallend in de cultuuragenda is verder de ambitie om op het gebied van materieel en immaterieel erfgoed tot een goede cultuurhistorische waardenkaart te komen en daarmee vervolgens het gemeentelijke erfgoedbeleid te actualiseren. Verwachte kosten: 25.000 euro. Daarnaast is er structureel 4.000 euro nodig voor behoud van de kunstwerken in Borne en incidenteel 23.500 euro voor noodzakelijk groot onderhoud en nieuwe informatiebordjes.

 

Geen geld

“We gaan met de Raad in gesprek over wat we over hebben voor cultuur en waar we de financiën moeten vinden in de begroting. Er komen ook nog de nodige kosten op ons af die we nu nog niet kunnen overzien. Zo zijn de 14 Twentse gemeenten bezig met een ‘cultuurprofiel’ voor de regio. Daarvoor zal ook Borne om co-financiering gevraagd worden.”

 

De rol van het Kulturhus

Veel culturele taken zijn in het verleden bij het Kulturhus neergelegd, zoals het aanjagen en verbinden. “Er is door het culturele veld aangegeven dat dit nog wel ontwikkeling behoeft. Bij de decentralisatie van taken zijn we de regie kwijtgeraakt”, zegt Velten. “We gaan met het Kulturhus in gesprek over het inzichtelijk maken van de bijdrage van het Kulturhus aan de samenleving en daarnaast willen we dus naar een extra aanjaagfunctie van een cultuurmakelaar.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024