Een eeuw NEO op 300 pagina’s
16-01-2019
JUBILEUMBOEK 100-JARIGE VOETBALVERENIGING TOONT VERVLECHTING MET BORNE

Een eeuw NEO op 300 pagina’s

“Nee, het is nog niet klaar. Over een maand sluiten we echt”, aldus Hans Spenkelink, de coördinator van het jubileumboek ‘NEO 100 jaar jong’. Toch werden er in de eerste week bij voorinschrijving via de website al driehonderd exemplaren van verkocht, voor de speciale jubileumprijs van € 19,19. Of het een bestseller in wording is, durft Spenkelink niet te zeggen. Wel is hij ervan overtuigd, dat het een prachtig document wordt, waarin de verbondenheid met de Bornse samenleving tot uitdrukking komt. “NEO is Borne en Borne is NEO, zoveel wordt er wel in duidelijk,” zegt hij.

 

Wandelende encyclopedie

Spenkelink verzamelde in 2016 acht mensen om zich heen die zich met de samenstelling van het bijzondere boek zouden gaan belasten. “Helaas is Gerard Bertelink, de statisticus onder ons, vorig jaar overleden. We zijn in de archieven gedoken, hebben talrijke websites bezocht, in oude clubbladen gesnuffeld en met oud-leden gesproken. Én dankbaar gebruik gemaakt van de kennis die Leo Leurink inbracht, want dat is echt een wandelende encyclopedie als het om NEO gaat.”

 

Natuurlijk gaat het boek uitvoerig in op het rijke en soms roemruchte verleden. Over de oprichting in 1919 en de allereerste wedstrijd op het sportterrein, daar waar nu IKEA is gevestigd. Over de rol die het geloof ooit speelde binnen de club. NEO is officieel immers een Rooms-Katholieke vereniging. “De pastoor speelde ooit een sleutelrol,” zo vertelt Spenkelink. Ook wordt er uitvoerig aandacht besteed aan de sportieve prestaties van de club. Over het kampioenschap in 1949 bijvoorbeeld en de beslissingswedstijd tegen Stevo in 1984, die werd gespeeld op de groene mat van Quick’20 in Oldenzaal. Bovendien wordt er nog eens een totaaloverzicht gegeven van de resultaten die het eerste elftal in de afgelopen honderd jaar behaalde.

 

Daarnaast passeren vele markante personen de revue die op de een of andere manier hun stempel drukten op het bestaan van de voetbalclub. “Denk bijvoorbeeld aan Hennie Hemink, de schilder, die 25 jaar lang de voorzitter was”, aldus Spenkelink. En dan is er nog de groei die de club de afgelopen honderd jaar doormaakte. “Met de oprichting van de Mini’s bijvoorbeeld in 1969, het dames- en G-voetbal én de wielerploeg niet te vergeten. Ook de succesvolle handbalvereniging Borhave is ooit vanuit NEO ontstaan”, klinkt het trots. Achterin het boek is ten slotte een (foto)overzicht opgenomen van alle elftallen die in dit seizoen voor NEO uitkomen, plus nog eens een weergave van alle jubileumactiviteiten.

 

Het eerste eigen clubgebouw

Volgens Spenkelink zal iedereen wel iets van zijn of haar gading in het boek terugvinden. Gevraagd naar zijn eigen hoogte- en dieptepunten bij de club, moet hij even nadenken. “Bijzonder vond ik het moment dat we ons eerste eigen clubgebouw in gebruik namen, met een biljarttafel, flipperkast en zo meer. Daarvoor zaten we vooral bij het toenmalige café Leushuis aan de Grotestraat. Een dieptepunt vond ik toch wel het missen van promotie in het afgelopen seizoen, met de dramatische ontknoping in de bizarre nacompetitie.”

 

In maart/april zal het boek van de persen rollen. Er wordt nog nagedacht over een officieel moment voor de uitreiking van het eerste exemplaar. Maar nu al staat vast dat het naslagwerk tijdens de grote reünie op 6 april zal rondgaan om alle oud-leden het geheugensteuntje te bieden van ‘een eeuw kleurrijk zwartwit’ zoals de ondertitel van het boek luidt. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Gerard Schwering — 17 jan 2019
Belangstellenden kunnen het boek bestellen via de website van de voetbalvereniging NEO.
De voorinschrijving sluit op 18 februari 2019.

BZSV en PW delen de punten

PW begon zaterdag sterk tegen BZSV en speelde aanvankelijk beter en feller dan de gasten uit...
18-03-2024

Apollo 8 naar halve finale landskampioenschap

Na een boeiende wedstrijd om de eerste plek in de kampioenspoule heeft Apollo 8 zich...
18-03-2024

NEO verliest nipt van DOS’37

Na een van NEO-kant wat afwachtende start zaterdagmiddag in Vriezenveen was de eerste kans voor...
17-03-2024

Jeffrey Scharbaai nieuwe trainer bij Apollo 8

Twee maanden nadat Thijs Oosting bekend maakte aan het einde van het lopende volleybaljaar te...
15-03-2024

BZSV blijft met lege handen achter

Hoewel FC Aramea zaterdagmiddag in Borne veel aan de bal was creëerde het weinig. Dit kan...
11-03-2024

Apollo 8 op koers naar kampioenschap

Apollo 8 heeft zaterdagavond ook de derde wedstrijd in de kampioenspoule gewonnen. In Borne was...
11-03-2024