Veelbelovende start Verhalenhuis
20-01-2019
JORN SCHOLTEN BEGONNEN MET MAANDELIJKSE VERTELMIDDAGEN

Veelbelovende start Verhalenhuis

Zo’n 25 mensen luisterden zondagmiddag geboeid naar verhalen. Bijvoorbeeld over een Russisch echtpaar dat een kinderwens zag uitkomen toen de sneeuw begon neer te dwarrelen. In de ruimte van Creatief Atelier Borne aan de Akker kwamen diverse winterse verhalen aan de orde. Deze zondag was het begin van een maandelijks terugkerende activiteit, waar verhalenvertellers hun publiek proberen mee te nemen in een andere wereld.

 

‘Vertellen is anders dan voorlezen’

Het nieuwe Verhalenhuis Borne is een initiatief van de 37-jarige Jorn Scholten. “Door gebrek aan fantasie worden mensen negatiever”, zegt hij. “Als er een verhaal verteld wordt, dan kunnen mensen er zelf een beeld bij bedenken. Vertellen is heel anders dan voorlezen. Een verteller zit helemaal in het verhaal, waardoor je de dingen voor je ziet.”

 

Jorn doorliep onlangs zelf een cursus van de Nationale Vertelschool. Hij werd er helemaal door gegrepen. “Het is zó verhelderend! Je komt jezelf helemaal tegen, het is bijna therapeutisch.” Hij sloot zich vervolgens aan bij de Verhalenkraal in Hengelo, maar meende toch in Borne ook zijn eigen draai aan de kunst van het vertellen te moeten geven. “De Verhalenkraal doet veel opdrachten en heeft vaak een historisch thema. Ik miste daar toch nog iets. Voor mij is het belangrijk er elke maand mee bezig te zijn en bovendien hou ik erg van zelfgeschreven verhalen.”

 

Ambities

Bij de maandelijkse zondagmiddagen aan De Akker worden meerdere verhalen verteld tussen 15.00 uur en 17.00 uur. Voor luisteraars is de middag geheel kosteloos. “Mensen weten nu ook nog niet wat ze kunnen verwachten. Het is daarom helemaal vrijblijvend.”

 

Jorn zou van het vertellen van verhalen graag zijn professie willen maken. “Voor mezelf heb ik als doel in eerste instantie zoveel mogelijk mensen te boeien op de verhalenmiddagen, volwassenen en kinderen. Het zou mooi zijn als er bij activiteiten in het centrum van Borne gedacht wordt aan het Verhalenhuis, omdat men weet dat dit publiek trekt.” De eerste zondagmiddag lijkt een veelbelovend begin. De atelierruimte was in ieder geval zo goed als vol. Maar ook als er maar twee man publiek waren gekomen, zou het voor Jorn geen reden zijn om te stoppen. “Mijn glas is altijd half vol, maar wel de bovenste helft!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024