Een halve eeuw Stedelijk Orkest
09-02-2019
AFTRAP JUBILEUMJAAR MET DINER EN RECEPTIE

Een halve eeuw Stedelijk Orkest

Een halve eeuw bestaat het Stedelijk Orkest Borne. Een jubileum dat gevierd mag worden natuurlijk en dat zal dit jaar dan ook op diverse fronten gebeuren. Zaterdagavond was er om te beginnen een diner met alle leden en daarna een receptie in het clubgebouw aan de Burenweg, waar de muziekvereniging uit handen van Erika Bijlsma van de Overijsselse Bond van Muziekverenigingen een bronzen medaille en een oorkonde uitgereikt kreeg.

 

Er werd deze avond natuurlijk teruggeblikt op de afgelopen vijftig jaar, waarbij de nodige hoogtepunten de revue passeerden. De bouw van het eigen repetitielokaal aan de Burenweg was er één van, maar ook de muzikale prestaties in de loop der jaren. “We hadden een hoog aanzien”, wist Dinand Kemper, die al dertig jaar bestuurslid is. “In de voetbal zou je zeggen dat we in de eredivisie speelden. Maar dan minder goed betaald.”

 

Befaamde majorettes

“We hadden ook een groot majorettes-peloton dat regelmatig in de prijzen viel.” Een groep meiden van naam en faam die ook binnen de vereniging kennelijk hoog aanzien genoot. “Zulke mooie meisjes!”, wist oud-voorzitter Jan Franke zich te herinneren. “Echte blikvangers.” Het verhaal gaat dat de dames zelfs gewogen werden voor een optreden om te bepalen of ze nog wel aan de hoge standaard voldeden. Aan het majorettes-corps kwam een einde toen het orkest besloot geen lopende straatoptredens meer te doen, maar hun roem leeft in de vereniging duidelijk voort.

 

Jan Franke wist nog meer anekdotes te vertellen zoals het feit dat de allereerste dirigent het behoorlijk moeilijk had met enkele wijsneuzerige orkestleden die op eigen houtje wat extra riedeltjes in de muziekstukken smokkelden om de dirigent te plagen. Stukjes geschiedenis van het orkest dat al zo lang onderdeel uitmaakt van cultureel Borne.

 

Blik op de toekomst

Het jubileum is tevens een mooi moment om de blik op de toekomst te richten. “We hopen dat we een vereniging blijven waarvan de muzikanten met veel plezier muziek maken op hoog niveau”, wenste Kemper. Het komende jaar staan er diverse optredens gepland om het jubileumjaar extra luister bij te zetten. Zo zal het Stedelijk Orkest een optreden verzorgen tijdens Borne op z’n Best, wordt er op Koningsdag weer groots uitgepakt voor het Koningsconcert en gaan de muzikanten ‘on tour’ langs verschillende verzorgingstehuizen. De apotheose gaat plaatsvinden op 2 november, dan is er een groot jubileumconcert in ’t Wooldrik. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 11 feb 2019
Gefeliciteerd, Stedelijk Orkest! En op naar 75 jaar jong

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024