Er ligt een nieuwe bomenverordening ter inzage. Kern van de wijziging van het beleid is dat in principe alle bomen zonder vergunning verwijderd mogen worden tenzij ze voorkomen op de zogenaamde ‘Groene Kaart’, die belangrijke groenstructuren, ‘bijzondere’ bomen, landelijke monumentale bomen van de Bomenstichting en overige gemeentelijke bomen vastlegt.
Regeldruk verminderen
Tot nu toe was het zo dat voor iedere boom met een diameter van meer dan 30 centimeter, ook die in de eigen tuin, een kapvergunning moet worden aangevraagd en er vaak ook nog een herplantplicht geldt. Vorig jaar werd er voor 15 bomen zo’n kapvergunning aangevraagd. In 14 gevallen werd deze verleend, nadat de procedure was doorlopen. Eén van de redenen om tot een nieuw systeem over te gaan is het verminderen van deze ‘regeldruk’.
Meer beschermingsmogelijkheden
Met de groene kaart kan de gemeente nu ook structuren in het buitengebied juist wél onder de omgevingsvergunningsplicht brengen, waar dat nu niet het geval is. Het gaat dan bijvoorbeeld om karakteristieke houtwallen in het landschap, waarvan er in de afgelopen jaren een aantal zijn verdwenen. De nieuwe verordening biedt meer beschermingsmogelijkheden voor het beeld van het buitengebied.
Beter beheersysteem
Al met al zou het moeten leiden tot een beter beheersysteem, waarbij het gemakkelijker wordt om bomen te kappen waar dat geen probleem is en moeilijker waar het niet gewenst is. “Het doel is om zoveel mogelijk bomen te behouden in de gemeente. Bomen brengen verkoeling, de ondergrondse groeiruimte kan benut worden om wateroverlast tegen te gaan en bomen kunnen een antwoord zijn op de toenemende fijnstofproblematiek. Bovendien willen we kaalslag voorkomen en de groenbeleving bevorderen”, zegt wethouder Michel Kotteman. Als niet in alle gevallen meer een kapvergunning hoeft te worden aangevraagd, zou dit kunnen leiden tot een afname van het bomenbestand. In gemeenten waar met dit systeem al ervaring is opgedaan blijkt dit effect mee te vallen, wellicht omdat particulieren nu eerder besluiten een boom op hun grond te planten.
Groene kaart in ontwikkeling
De betreffende groene kaart moet nog ontwikkeld worden. Dat gebeurt in samenspraak met diverse partijen. De kaart met bomen die niet zomaar gekapt mogen worden, en dat kunnen dus ook bomen op particuliere gronden zijn, zal op termijn via de website van de gemeente in te zien zijn. Voor het uitwerken van de kaart moet eerst nog 25.000 euro gevonden worden in bestaande budgetten. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.