Verkiezingstour SP doet Zenderen aan
GESPREK OVER DIVERSE PLAATSELIJKE ONDERWERPEN

Verkiezingstour SP doet Zenderen aan

De campagnemobiel van de Socialistische Partij Overijssel stond zaterdagmiddag voor het Sindron in Zenderen. Binnen werd er gediscussieerd over een leefbare en duurzame toekomst voor kerkdorpen, Zenderen in het bijzonder. Juist daar spelen een aantal zaken waarin de Provincie een rol heeft, was de redenering van de plaatselijke SP. “Het is goed om alle belangengroepen hun zegje te laten doen en naar elkaar te luisteren”, vond fractievoorzitter Mieke Visser van de SP Borne. Ze had het al eerder geopperd, toen in de plaatselijke politiek de kwestie van de infrastructuur op de agenda stond, waarover de meningen ernstig verdeeld zijn. “Laten we daar nu dan maar het voortouw in nemen.” De provinciale collega’s konden dan mooi alles over de problematiek in Zenderen te weten komen en er vervolgens de partijstandpunten over laten weten.

 

Infrastructuur

Insprekers Fons Lohuis en Jan Bartels herhaalden hun bekende standpunten met betrekking tot de rondweg om Zenderen en de Verbindingsweg. Diverse varianten (5a, 5b, 3plus, 3a, C, etc) kwamen langs. Ingewikkeld voor degenen die niet direct goed op de hoogte zijn van de plaatselijke situatie en belangen. Nog complexer door de invloed van plannen rond de aanpak van knooppunten Azelo en Buren, waarover momenteel wordt nagedacht.

 

“Heel complex”, vond lijsttrekker Harry Broekhuijs. “En dan heb je het nog niet eens over de knip in de rondweg gehad.” Een keuze linksom of rechtsom was van hem op dat moment niet te verwachten. “Ga voor een plan dat misschien niet de mooiste oplossing is, maar waar alle partijen mee kunnen leven. Ga met elkaar aan tafel, nadat duidelijk is wat er met knooppunt Azelo gaat gebeuren. En wat er dan uitkomt, wij zullen het steunen.” En daarbij zou de Provincie best de portemonnee mogen trekken.

 

Wonen

Martijn Wijnstra deelde de resultaten van een onderzoek naar woningbehoeften in Zenderen. Hoewel de enquête niet helemaal als representatief aangemerkt kon worden waren er trends te ontdekken die in meerdere dorpen en kernen spelen. Gebrek aan bepaald type woningen, met name voor starters op de woningmarkt. Een probleem dat door Broekhuijs werd herkend. “We moeten aan de slag met starterswoningen in alle dorpen, betaalbaar gaan bouwen en extra inzetten op sociale huurwoningen in alle dorpen.”

 

Agrarische leefomgeving

Martijn Jansen koos maar direct de aanval tegen de partij die kleinschalige landbouw propageert. “Allemaal leuk en aardig, maar dan moet je wel de portemonnee trekken om te zorgen dat boeren kunnen overleven en ik twijfel of de SP dat gaat doen. Eigenlijk kiest de consument aan de kassa hoe het gaat. Nu is er een wachtlijst voor bedrijven die biologisch willen gaan. Er is gewoon geen afzetmarkt voor.” Broekhuijs vond ook dat boeren een normaal inkomen moesten kunnen verdienen. “Wij geloven alleen niet in groter, groter, groter.” Kansen zag hij wel voor landschapsonderhoud door agrarische bedrijven.

 

Mestverwerker

De bezwaren tegen de mestverwerkingsinstallatie zijn genoegzaam bekend. Ed Mossel kreeg de gelegenheid de argumenten nogmaals voor het voetlicht te brengen. Een uiterst actueel onderwerp nu komende woensdag Provinciale Staten een beslissing neemt over het Provinciaal Inpassingsplan dat de plannen in Zenderen mogelijk moet maken. De SP is geen voorstander van mestvergisters in het algemeen, vanwege het feit dat ze houtgestookt zijn. “Ze dienen maar één doel: de doelen van de energietransitie halen.” Hij wist te vertellen dat zeer waarschijnlijk de gehele coalitie volgende week voor de mestverwerkingsinstallatie zou stemmen.

 

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn op 20 maart. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 25 feb 2019
Geef mij het steunpunt en ik zal de wereld uit haar voegen lichten.. Archimedes (287 - 212 v.Chr.)
Plannen schijnen altijd vlak voor verkiezingen op te duiken, maar van de vele vergisters die ik ken is niet ťťn houtgestookt.
Provinciale plannen daartoe heb ik de afgelopen 25 jaar niets van gehoord. Hout stoken vergt veel meer "mensenwerk" dan verwarmen met de energie van een biogasmotor.

Harry Broekhuijs — 25 feb 2019
De heer Paul Cohn haalt bewust of onbewust de zaken door elkaar. De provincie Overijssel heeft het plan om ruim 30 houtgestookte mestvergisters in de provincie te bouwen. De mestvergister is houtgestookt dat geeft inderdaad aan dat dat er geen hout in gaat, maar dat er hout gebruik wordt om deze vergiste te stoken.
paul cohn — 23 feb 2019
"De SP is geen voorstander van mestvergisters in het algemeen, vanwege het feit dat ze houtgestookt zijn"
Jammer SP: in mestvergisters wordt mest vergist, daar komt geen splinter hout aan te pas.
De vergisters die ik ken, of waar ik aan meewerkte, worden -net als Šlle vergistingsinstallaties- verwarmd door een klein deel van de energie die vrijkomt als het gevormde biogas wordt omgezet in 40% stroom en 60% warmte.
Overigens wordt in toenemende mate -o.a.door COGAS in Twente- biogas opgewerkt tot aardgas kwaliteit en als "Groen Gas" toegevoegd aan het aardgasnet. https://groengas.nl/nieuws/biogasnetwerk-twente-geopend/

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023