Leven na de dood… online?
04-03-2019
WAT GEBEURT ER MET JOUW INFORMATIE OP DE SOCIALE MEDIA

Leven na de dood… online?

ADVERTORIAL • Wat gebeurt er met je 'online leven' als je als 'Twitteraar' of 'Facebooker' komt te overlijden? Veel mensen hebben voor hun sociale media profielen nog niets geregeld als ze komen te overlijden. Dat betekent dat je online blijft voortleven. Het is vaak een moeizame en lange weg om je account te verwijderen of in te richten als een gedenkpagina. Naar schatting zijn alleen al op Facebook ruim 30 miljoen gebruikers overleden waarvan de pagina niet verwijderd is. Als je online niet verder wilt leven, dan is daar wat aan te doen.

 

Online executeur

Om te voorkomen dat je online in het oneindige verder leeft, biedt de notaris je de mogelijkheid om een online-executeur te benoemen in je testament. Je wijst dan iemand aan die je helemaal vertrouwt en je geeft diegene de specifieke taak om na je overlijden al je online-accounts op te heffen of tijdelijk te beheren. Ook kun je de online-executeur vragen om van bijvoorbeeld jouw Facebookaccount een tijdelijke herdenkingspagina te maken. De online-executeur mag dezelfde persoon zijn als de gewone executeur, maar je mag ook iemand anders benoemen.

 

Codes, wachtwoorden, foto's en filmpjes
Om ervoor te zorgen dat de online-executeur over de juiste online-gegevens kan beschikken en weet waaruit jouw online erfenis bestaat, vertrouw je de sociale media executeur jouw gegevens toe en geef je deze persoon de opdracht wat hij/zij met je online bestaan moet doen. De accountgegevens opnemen in een testament bij de notaris is de veiligste manier.

 

Nienke Westerhof, notaris bij KWDK: "Daarnaast bewaren steeds meer mensen hun foto’s, filmpjes en dergelijke in een ‘cloud’, maar denken daarbij echter niet na over de vraag wat er dan moet gebeuren met al die gegevens na overlijden. Daarom is het handig een lijst te maken of alles op je mobiele telefoon op te slaan. Je moet er dan wel zorg voor dragen dat je nabestaanden toegang hebben tot die lijst of mobiele telefoon na je overlijden. Een aantal van onze cliënten kiest ervoor om in het testament aanwijzingen te geven waar de lijst te vinden is en aan te geven hoe de executeur in de telefoon of laptop kan komen", zo zegt ze.

 

Levenstestament

Een levenstestament maak je voor de situatie dat je zelf niet meer in staat bent je eigen beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door een plotseling ongeluk of een ernstige ziekte. Met een levenstestament wijs je een vertrouwenspersoon (gevolmachtigde ook wel genoemd) aan die voor jou beslissingen neemt en al je zaken regelt. Ook kun je hierin vastleggen wat er met je sociale media profielen moet gebeuren. Misschien heb je wel de wens dat de vertrouwenspersoon de pagina's verwijdert of juist plaatst hoe het met je gaat?

 

Meer informatie?

Wij kunnen je de ins en outs van de sociale media executeur/vertrouwenspersoon vertellen in een gesprek bij ons op kantoor. Uiteraard is het ook mogelijk hiervoor bij ons een brochure op te komen halen zodat je de informatie zelf eerst eens rustig doorleest.

 

Kuhlmann Westerhof & De Kok notarissen

Bekenhorst 15

7622 CJ Borne

telefoon (074) 266 1393

www.kwdk.nl

notaris@kwdk.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024