`Het lied gaat door`
LENNY KUHR BETOVERT BIJ CONCERT HAAR PUBLIEK

`Het lied gaat door`

Na haar succes met het lied `De Troubadour` is Lenny Kuhr 50 jaar lang in de belangstelling gebleven. Op 29 maart viert ze dit jubileum. Dan wordt ook officieel haar nieuwste CD `Het lied gaat door` gepresenteerd. Maar Borne heeft de primeur: de presentatie van de liederen van de CD en de eerste verkoop vond gisteravond bij de Stichting Cultureel Podium Bornse synagoge plaats.

 

Lenny Kuhr in concert

Samen met haar begeleiders Mischa Kool (rechts) op basgitaar en Reinier Voet (links) op gitaar, verzorgt zij een concert dat klinkt als een klok. Haar karakteristieke stem is in de loop van de jaren rijper en warmer geworden. Haar gitaarspel klinkt zuiver en haar begeleiders bespelen hun instrumenten virtuoos. De volle Synagoge geniet.

 

Marinka Wijnands spreekt het welkomstwoord uit en ook Lenny Kuhr verwelkomt het publiek: “Wat is het mooi om in deze oude synagoge te mogen spelen. Het is een droevige plek, maar mooi dat het behouden is gebleven. Fijn dat jullie teruggekomen zijn, zowel Mischa als ik hadden een stevige griep.” Dat wordt later geïllustreerd door een paar hoestjes en een nies tijdens het concert.

 

De liederen als gedichten op muziek

Ieder lied dat Lenny Kuhr zingt is een gedicht op zichzelf. Een boodschap wil het niet zijn maar uit ieder lied klinkt levenservaring, een waarneming, een gevoel of een herinnering.

In `Hoe het begon` is het alsof de ik uit een droom ontwaakt, voor het eerst de streling van de zon voelt en zich de eerste zoen van jou en mij herinnert.

In `Als je niet luistert naar je ziel` wordt gezegd dat je dan doodgaat van binnen. Het was eerst een gedicht dat Lenny Kuhr opviel en ze zette het op muziek. Het is een gevoelige tekst die ook met veel gevoel gezongen wordt.

 

Boek `Gekust door de eeuwigheid`

In 2015 is haar boek uitgekomen. In dat boek heeft ze ervaringen genoteerd die haar door de jaren heen opgevallen zijn. “In 1993 maakte ik een spirituele ervaring door. Een van die ervaringen is dat je aantrekkelijk moet zijn voor het wonder, dat wonder ligt in ons.” Van een aantal ervaringen heeft zij een lied gemaakt. Tijdens dit concert leest zij een tweetal herinneringen voor. “Als je in de natuur wandelt, raak je verstild door de kracht van de natuur. Het is een kracht die we niet kunnen zien maar wel voelen. Let op het uitbotten van de bomen, dan zie en voel je dat.”

 

Liederen met inhoud

In een lied `De dieren en de kinderen` haalt Lenny Kuhr de profeet Jesaja aan. Dieren en kinderen zullen ons onderwijzen. Met de dichteres Katja Gebbink schrijft Lenny Kuhr het lied `Zover van hier`, waarin het begrip dat iemand uit je leven kan verdwijnen en dat je daar vrede mee krijgt, met veel gevoel voor dat drama gezongen wordt. Ze zingt het solo, geen begeleiding van haar gitaristen. Het is een teder lied.

 

Haar nieuwste album

Bijna alle liederen van dit concert zijn liederen van haar nieuwste album `Het lied gaat door`. Merkbaar is het plezier dat zij en haar gitaristen in deze muziek hebben. Lenny Kuhr krijgt de zaal ook zover dat zij de gemakkelijkste delen van een refrein meezingen, het klinkt vrolijk. Lenny Kuhr is een perfectionist in haar muziek, haar gitaar wordt voortdurend bij gestemd: “Zien jullie wat ik voor jullie over heb?”

 

Ze vertelt hoe de persing van haar album verliep: ” Dan heb je alle liederen ingespeeld en gaat de mastertape naar de perser. Heel gespannen als de dozen binnenkomen. Gauw alles in enveloppen doen ter verzending. Mijn man Rob stelt voor om toch even te luisteren. Wat een teleurstelling, we klinken als een jaren zestig bandje. De CD is niet goed. Met veel excuses heeft de firma alle cd’s opnieuw vervaardigd en vanmorgen kregen we ze binnen. Jullie zijn dus echt de eersten die de CD kunnen kopen.”

 

Toegift

Na het hartelijke applaus komt er toch een toegift. Nee niet `De Troubadour`. Ook al viert ze het jubileum van 50 jaar, ze is het lied ver ontstegen. De toegift wordt `Sara` de 50-jarige die ze niet meer is maar ze is niet ontevreden. De bezoekers van het concert zijn een ervaring rijker. Lenny Kuhr zelf vindt het fijn om in intieme zalen te spelen. De synagoge is bij uitstek een plek voor intieme concerten als deze. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
08-02-2021