“Humor onontbeerlijk in mijn werk”
20-03-2019
GYNAECOLOOG MIEKE KERKHOF IN HAAR LEZING IN SYNAGOGE

“Humor onontbeerlijk in mijn werk”

Mieke Kerkhof, weer even terug in Twente, praat over haar werk als gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s Hertogenbosch. Ze is geboren in Enter, komt er nog geregeld en bij haar lezing is ook haar vader aanwezig. De synagoge is verder gevuld met dames en een enkele heer. Haar lezing is gelardeerd met anekdotes die de toehoorders hartelijk laten lachen. Schrijven is ook een passie. Ze schrijft al vanaf 2003 columns in het NRC en het Artsenblad.

 

Zekerheden leven en dood

“Er zijn twee zekerheden in het leven”, zegt Mieke Kerkhof, “je wordt geboren en je sterft.” Beide zekerheden komen in haar werk voor, baby’s brengt ze ter wereld maar soms sterft ook een pasgeboren baby. Met beide zekerheden moet je dan omgaan. “Humor is ook onontbeerlijk, humor en tragiek gaan hand in hand”, vervolgt ze. “Het zijn zusters van elkaar”.

 

`Even ontspannen mevrouw`

Mieke Kerkhof begint haar lezing met de aankondiging dat ze niet gesponsord wordt. Ze heeft inmiddels twee boekjes geschreven met anekdotes die zij uit haar praktijk, maar ook van andere artsen en van bevriende cabaretiers verzameld heeft.

 

In 1998 was zij de eerste vrouwelijke gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In haar hele leven is zij al gespitst op humorvolle voorvallen en onbedoeld grappige zinnen. Bij de opening van de verlosafdeling in het ziekenhuis, verricht door de toenmalige prins Willem Alexander, gebeurt het volgende. De prins bezoekt een pas bevallen vrouw en vraagt, met het kind op de arm, wanneer zij weer naar huis mag. “Zodra u weg bent hoogheid.”

 

Het bordje

Gynaecologen kunnen wel eens weinig tijd hebben, zeker in het verleden werden onderzoeken snel achter elkaar gedaan. Op een bordje in de uitkleedhokjes hing het bordje: `Dames, wilt u voor het onderzoek uw broekje uitdoen en op de bel letten svp.` Mieke Kerkhof heeft van dit bordje ansichtkaarten laten maken. De meeste kaarten hangen nu wel op de deur van een aantal heren studenten.

 

De twee boekjes

In 2012 bestond de Gynaecologenvereniging 150 jaar. Voor die gelegenheid vroeg zij collega’s om anekdotes uit hun praktijk. Het resultaat van de vele anekdotes is het boekje `Even ontspannen, mevrouw`. Een paar citaten: `Beter voorbehoed dan nageslacht`. `Toucheren, niet logeren`. `We moeten wel klaar zijn voordat de hechtingen zijn opgelost`, bij een treuzelende student.

 

Het boek staat ook vol grappige voorvallen; uitspraken van kinderen kunnen ook vermakelijk zijn. Een ontroerend voorval: Het 14e kind vraagt of zij wel gewenst is. Haar moeder antwoordt: “Ik heb er 13 keer over gedaan om jou te krijgen.”

 

Tragiek

De tragiek in het beroep wordt niet overgeslagen. “Per jaar overlijden 18 moeders in zwangere toestand of tijdens/na de bevalling. Voor ouders een drama en in het gezin telt het kind mee in de gezinssamenstelling. Door de omgeving wordt vaak niet meer over het overleden kind gesproken. In mijn agenda noteer ik de overlijdensdatum en een jaar later stuur ik altijd een berichtje naar de ouders dat het kind niet door mij vergeten is. Foto’s, voetafdrukjes en meer is noodzakelijk als herinnering”.

 

`Klaar is Kees`

Haar tweede boek handelt over het levenseinde. Het boek is niet triest, voor een deel serieus, voor een deel niet.

Mieke Kerkhof bespreekt ook het Nederlands Uitvaart Museum in Driehuis Westerveld. Een relatief onbekend museum waarin van alles en nog wat te zien is rondom het sterven en begrafenis of crematie. Een voorbeeld: mensen hebben prothesen. Van heupprothesen die na een crematie overblijven, liggen voorbeelden. Het metaal kan hergebruikt worden in bijvoorbeeld brillen.

 

Ook zinnen uit overlijdensadvertenties laat Mieke Kerkhof zien. Een paar voorbeelden: `Hoe moeilijk kan het zijn`, `Marc hield van bloemen, maar nu niet`. `92 Jaor. Wat ’n oald wief`.

 

Afsluiting lezing

Mieke Kerkhof zou nog uren door kunnen gaan met voorbeelden uit haar praktijk en met het voorlezen uit haar boekjes. Gelukkig verkoopt zij (foto in tekst) haar boekjes en daar wordt grif gebruik van gemaakt. De toehoorders verlaten met een lachend gezicht en een opgelucht hart de zaal. Leven en dood wordt zelden zo humorvol over het voetlicht gebracht. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020