‘Papa, mama dit voel ik!’
06-04-2019
AVELEIJN ORGANISEERT EEN SPECIALE AUTISMEDAG IN WITTE HUIS

‘Papa, mama dit voel ik!’

In het kader van de Week van Autisme lopen zaterdag geïnteresseerden, familieleden, zorgmedewerkers en ervaringsdeskundigen het Witte Huis in Borne binnen. Zelf voelen, ervaren wat het is om een vorm van autistische stoornis te hebben.

 

Autisme werkt!

“Autisme werkt! is het thema”, vertellen Anita Meylof, manager, en Lotte Strijbosch, gedragswetenschapper. Mensen met een autistische stoornis hebben talenten. Die vaak niet door de buitenwereld worden gezien. Met ondersteuning en begeleiding kunnen deze mensen uitstekende werknemers of ondernemers worden. Kenmerken voor passend werk zijn: voorspelbaarheid, gestructureerdheid, geringe variatie en prikkelarm. De omgeving weet niet altijd hoe met deze handicap om te gaan. Vandaag is er een uitgelezen kans om het middels een circuit te beleven. De bezoeker ervaart bij het oplossen van puzzels, letteropdrachten en hindernissen hoe het is om geen vaste structuur te hebben. Je wordt overspoeld met prikkels en dus afgeleid.

 

Kinderen, waarvan de diagnose is vastgesteld, voelen herkenning en erkenning. Ouders voelen aan den lijve wat het kind meemaakt. Een kind haalt opgelucht adem. “Papa, mama, dit is wat ik voel!” Omgaan met iedere afwijking van een bekende structuur is een leerproces. Even later nuttigt het gezin koffie, fris en cake. Het kind mist slagroom. Het krijgt altijd slagroom bij de cake. Het evenwicht is verstoord. Als bezoeker dringt het door in wat voor wereld we met continue onverwachte aanpassingen leven.

 

FC Twente

Kelly Assen, ervaringsdeskundige van team Sam, Samenwerken-Adviseren-Meedoen, vertelt enthousiast over haar werk bij FC Twente. Een dagbestedingsproject dat met behulp van Aveleijn tot stand is gekomen. Zorgmedewerkers en bezoekers vragen aan haar wat een goede manier van omgaan is met iemand die autisme heeft. Kelly weet feilloos, in een steeds rumoeriger ruimte, haar betrokken toehoorders te helpen.

 

Living Lab

Bij het Living Lab staan enthousiaste cliënten en begeleiders de nieuwste middelen in de zorgtechnologie te demonstreren. Dit Lab is sinds oktober 2018 een afdeling van Aveleijn. Zij testen en beoordelen de nieuwste snufjes op gebied van zorginnovatie. Ze bepalen welke toepassingen aansluiten bij de behoeften van de cliënten. Richard Nevels (rechts op de foto in de tekst) vertelt dat hij met veel plezier samen met zes cliënten apps, visuele hulpmiddelen, agendarobots en een agenda horloges test. Samen met Simone Huizer, persoonlijk begeleidster en Bente Niesink, projectmedewerkster innovatie (links op de foto in de tekst) blijven ze op zoek naar innovaties die ook mensen met onder andere autisme kunnen ondersteunen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023