Rob Welten ‘Anstekker’ paasvuur 2019
10-04-2019
ROB MUNSTERHUIS VAN DE FOLKLOREGROEP: ‘DE KEUS WAS MAKKELIJK’

Rob Welten ‘Anstekker’ paasvuur 2019

Rob Welten, de vrijdag afgezwaaide burgemeester van Borne, is verkozen tot de Anstekker van het Bornse paasvuur 2019. Daarmee treedt hij in de voetsporen van de andere Bornernaren die, op grond van hun inzet voor de Bornse samenleving, eerder het vuur mochten ontsteken. Vorig jaar was het Kees Oud die de eer te beurt viel.

 

In een toelichting zegt Rob Munsterhuis, de voorzitter van de Folkloregroep Borne, uitermate vereerd te zijn met het ‘ja’ van Welten. Want zo gaat het natuurlijk wel volgens de traditie. De groep belegt een vergadering, laat een aantal mogelijke kandidaten de revue passeren en komt vervolgens met een voordracht. Dan wordt de uitverkorene benaderd met de vraag of hij (of zij) bereid is deze taak op zich te nemen.

 

‘Een man waar je wat mee kunt’

Het werd dus ja en daar is de Folkloregroep enorm mee verguld. “Rob Welten was natuurlijk een geweldige burgemeester en heeft als geen ander veel voor de Bornse samenleving betekend. Hij was overal, leefde mee met alles en iedereen en durfde op tijd en plaats zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ook binnen de Folkloregroep hebben wij hem leren kennen als een man ‘waar je wat mee kunt’. Hij dacht op alle fronten mee om onze tradities, zoals het paasvuur en de pinksterbruidjes, in ere te houden.”

 

Het feit dat Welten in maart aankondigde als burgemeester Borne te zullen verlaten, speelde natuurlijk wel mee in de keuze. “Dit was voor ons hét ultieme moment om hem als Anstekker te vragen. Een soort van eerbetoon aan de man die voor verbindingen zorgde in Borne, want daar was hij een ster in.”

 

Als Welten zondagavond 21 april het paasvuur aan de Oonksweg ontsteekt, is hij al vier dagen burgemeester van Haaksbergen. “Dat was dus best even spannend”, besluit Munsterhuis. “Maar we zijn enorm blij dat hij onze handschoen heeft opgepakt en volmondig ja zei. Het Bornse paasvuur wordt ‘s avonds om 20.30 uur ontstoken. Tegelijkertijd zal er ook voor het eerst in jaren een paasvuur in Hertme branden. De locatie daar is de Zandbongenweg. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ruud Steltenpool — 15 apr 2019
Beste Eric Arkink,
Ik denk dat veel Bornenaren zich graag scharen achter eer en dank voor Rob Welten, ik incluis.
Door voortschrijdend inzicht in de versnellende klimaatverandering en het feit dat #houtrook daarin een grote en groeiende component is, die tevens vele ernstige korte en lange termijn gezondheidseffecten heeft en dat de slinkende biodiversiteit graag had rondgescharreld in de takken, is inmiddels een groot deel van de bevolking echter geen fan (meer) van deze traditie in deze vorm. Gewoon stoppen zo als op al meer plaatsen is eigenlijk te makkelijk, moedig een update aan. Ga bijvoorbeeld een wedstrijdje bomen planten voor de gezelligheid. Is Noaberschap je buren tot voorbij Rotterdam uitroken, het stijgend aantal mensen met astma benauwd maken en CO2-uitstoot een flinke 'boost' geven i.p.v. beperken? Voortschrijdend inzicht is vaak lastig, maar het bedoelde nobele idee van Noaberschap erachter gun ik iedereen en bomen planten ipv opstoken helpt alle noabers op deze aarde. In ieder geval een gezonde en gezellige pasen gewenst alvast.
Eric Arkink — 11 apr 2019
Een mooi eerbetoon en gebaar van dank aan onze (oud)burgemeester namens de Bornse bevolking !

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021

Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
27-12-2020