‘Leren van Borns medialandschap’
VELTEN NODIGT EXPERTISETEAM VNG UIT OM NAAR BORNE TE KOMEN

‘Leren van Borns medialandschap’

Wethouder Martin Velten maakt zich, net als de landelijke Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zorgen over de toekomst van de lokale journalistiek. Hij denkt dat een pas gevormd ‘Expertiseteam Vitalisering Lokale Journalistiek’ van de VNG veel zou kunnen leren van het Bornse journalistieke landschap en nodigt het team daarvoor uit om naar Borne te komen. Specifiek vraagt hij daarbij niet alleen aandacht te hebben voor de traditionele media, maar ook voor de rol van BorneBoeit, in vakjargon een zogenaamde ‘hyperlocal’.

 

Negatieve ontwikkelingen

Lokale omroepen blijken moeilijk zelfstandig levensvatbaar. Vooralsnog wordt de oplossing gezocht in de vorming van streekomroepen, zoals 1Twente waar ook RTVBorne onderdeel van uitmaakt. Die streekomroepen zeggen meer geld, bovenop de bekostigingsplicht van de gemeenten, nodig te hebben om te kunnen functioneren en een volwaardig nieuwsaanbod te kunnen brengen.

 

Tegelijkertijd hebben printmedia het moeilijk, vanwege dalende oplages en advertentie-inkomsten, het verschuiven van print naar digitaal en van betaald naar gratis nieuws. “In hun kielzog trekken zij de huis-aan-huisbladen met zich mee, omdat veel van die weekkranten al jaren geleden zijn overgenomen door regionale kranten”, schrijft Velten. Bovendien vervalt binnenkort voor gemeenten de plicht om gemeentenieuws in nieuwsmedia te publiceren. “Het mag duidelijk zijn dat ook deze recente ontwikkeling het voortbestaan van lokale titels verder onder druk zet.”

 

Er wordt gezocht naar oplossingen

Her en der verrijzen lokale, regionale en provinciale fondsen om de journalistiek te ondersteunen, met wisselend succes en vaak uitsluitend op projectbasis. Het Expertiseteam van de VNG gaat zich buigen over hoe aan de negatieve ontwikkelingen een halt toegeroepen kan worden en waar eventueel de extra vrijgekomen gelden door het vervallen van de publicatieplicht naartoe zouden kunnen. In dat Expertiseteam heeft ook Flip van Willigen, directeur van het noodlijdende 1Twente/Enschede, zitting. “In dat team zitten erg veel mensen van de omroep en de professionele media. Dat was een reden voor mij om te schrijven”, verklaart Velten.

 

‘Te weinig aandacht voor hyperlocals’

“Er was tot nog toe vrijwel geen aandacht voor non-formele aanbieders, zoals hyperlocals als BorneBoeit, die onderhand prima in staat zijn om het gat in de lokale nieuwsvoorziening te vullen. De verbondenheid met het dorp levert BorneBoeit veel sympathie op van ondernemers, inwoners en politici. Eigenlijk is dit initiatief een praktijkvoorbeeld van de participatiesamenleving dat gekoesterd moet worden”, schrijft Velten. “Wij zouden als gemeente ook wel geld willen hebben om dit soort initiatieven te ondersteunen”, legt hij woensdagmorgen in het persgesprek uit. “Maar het geld dat wij uit het gemeentefonds krijgen voor lokale nieuwsvoorziening (11.000 euro per jaar) is geoormerkt geld en moet direct naar RTVBorne.”

 

‘Gedateerd’

In de brief noemt Velten deze Mediawet ‘onderhand gedateerd.’ “Lokale omroepen steken geld in vaste kosten voor studio’s, apparatuur, Buma-rechten, kantoren, auto’s, kijk- en luisteronderzoek, zendmasten, overhead en techniek. Dit heeft tot gevolg dat veel overheidsgeld (subsidies) niet in journalistiek en nieuws kan worden geïnvesteerd.”

 

“Je moet ook niet vergeten dat de tijd wel door is gegaan. Met BorneBoeit hebben wij wel een prima medium, zonder tekort te willen doen aan de andere media.” Wellicht kan het onderzoeksteam van de VNG wat leren van de situatie in Borne, was de redenering. De uitnodiging staat, het antwoord is nog niet gegeven. (AJ)

 

Voor de volledige brief van Martin Velten aan de VNG, klik hier (pdf)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Max De Mooij Senior — 31 mei 2019
Prima idee om voor Borne Boeit als leidend medium te kiezen, waarbij ook radio-programma's en video-opnamen kunnen worden gehost. Nu is het vaak zoeken op Facebook naar video's van RTV Borne en de gesproken informatie van het vroegere Borghende is helemaal niet meer vindbaar. Gewoon alles handig centraliseren in Borne Boeit: readctioneel nieuws, video's, podcasts etc. op één plek ontsluiten!

Eindconclusies BornePanel

Het Borns Onderzoek Platform deed onderzoek naar het BornePanel, de burgerpeiling die sinds 2017...
24-01-2021

‘De grenzen van beroep op gedrag zijn bereikt’

Het lijkt erop dat er landelijk een avondklok gaat gelden vanaf komend weekend. Het is in ieder...
20-01-2021

Vervolgproces azc onder vergrootglas

Uit de vele, vele vragen van raadsleden tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het...
19-01-2021

Kotteman krijgt motie van treurnis aan de broek

In de ingelaste raadsvergadering van 14 januari werd met meerderheid van stemmen een motie van...
14-01-2021

Uitsluiten biologische varkenshouderij niet...

Het blijkt niet mogelijk te zijn om aparte regels te maken voor biologische varkenshouderijen en...
14-01-2021

Verhuur aan COA blijkt ‘out-of-the-box idee’

De optie om het azc-gebouw in Azelo, tegen eerdere afspraken in, opnieuw aan het COA te verhuren...
13-01-2021