Marloes Nijhuis verzet de bakens
02-06-2019
BORNSE STAPT NA TIEN JAAR UIT NATIONAAL WATERPOLOTEAM

Marloes Nijhuis verzet de bakens

De van oorsprong Bornse Marloes Nijhuis heeft onlangs besloten zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands waterpoloteam, waar zij maar liefst tien jaar deel van uitmaakte. Ze wil zich meer concentreren op haar maatschappelijke carrière als sociaal pedagogisch hulpverlener en dat lijkt niet te combineren met de topsport, zeker in aanloop naar de Olympische Spelen. Een lastige en emotionele beslissing, die half mei de nodige tranen deed vloeien. Toch staat een volgende uitdaging alweer op het programma: meezwemmen met langeafstand zwemmer Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedentocht op 21 juni. “Het is een heel tof evenement, voor een goed doel. Zo kan ik het seizoen toch positief afsluiten”, vertelt ze.

 

Successen

Al op haar zesde lag Marloes bij SV Heidelberg in het water en ze is er, bij wijze van spreken, niet meer uitgekomen. Vrijwel direct trok het waterpolo, eerst bij de mini’s in Borne en al snel, samen met zus Annemiek naar Hengelo op eredivisieniveau. Later volgden de Polarbears in Ede en GZC Donk in Gouda.

 

De zusjes vielen al vroeg op en Marloes werd op haar 12e voor het eerst gevraagd voor Jong Oranje. Vanaf haar 18e maakt ze deel uit van het nationale team en wist vele successen te behalen zoals zilver op het EK 2014 en 2016 en zilver op het WK 2015. Olympische deelname zat er in al die jaren niet in, in 2016 miste het nationale team op een haar na de kwalificatie. Lange tijd was voor Marloes de Olympische Spelen 2020 in Tokyo de drijfveer om door te gaan.

 

Twijfels

“Voor een sporter zijn de Olympische Spelen toch altijd wel iets heiligs. Ik wilde dat altijd per se halen, totdat ik dit jaar stage ging lopen voor de opleiding SPH. Toen gingen er andere deuren voor me open. Weet je, als je in het Nederlands team zit dan leef je in een soort bubbel. Het is je hele leven. Als je er dan een stapje uit zet en gaat denken, dan is het opeens niet belangrijk genoeg meer. Daarnaast heb ik altijd ook het sociale leven en mijn vriendinnen belangrijk gevonden en begon de topsport me steeds meer moeite te kosten. Ik betrapte mezelf erop te denken ‘ik vind het eigenlijk niet meer zo leuk’. Het idee om alles opzij te zetten en alleen maar te trainen voor de Olympische Spelen benauwde me een beetje. Kan ik me nog wel anderhalf jaar vol inzetten?”

 

Tranen en opluchting

Ze besloot dat dit niet meer het geval was en hakte de knoop door. “Ik had er wel moeite mee om het te vertellen. Het was emotioneel. Iedereen was toch wel ontdaan en er vloeiden meerdere tranen. Daarna was er bij mij echt ontlading en het gevoel van opluchting. Ik heb de juiste keuze gemaakt. Natuurlijk zal ik het lastig hebben als de meiden straks op het EK of misschien de Olympische Spelen staan, maar ik was er klaar mee.” Marloes blijft overigens wel waterpolo spelen bij haar club GZC Donk, dat dit jaar nog landskampioen geworden is.

 

Elfstedentocht

Bij haar afscheid van het Nederlands team kreeg Marloes een mooie wetsuit, voor haar elfstedenzwemtocht op 21 juni aanstaande. Maarten van der Weijden bracht de hele natie in vervoering met zijn poging vorig jaar de elfstedentocht te zwemmen. Hij haalde het net niet om de 200 kilometer in z’n eentje te volbrengen, maar had zoveel positieve reacties gekregen dat een herhaling van het evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek vrijwel zeker een vervolg zou krijgen.

 

Positieve afsluiting

Door de slechte waterkwaliteit konden mensen vorig jaar niet met Van der Weijden meezwemmen, maar als het goed is duiken meerdere enthousiastelingen dit jaar de Friese wateren in om met Van der Weijden gedeeltelijk mee te zwemmen, voornamelijk tijdens het traject rond steden en dorpen. Marloes is één van hen. Haar zus Annemiek en jeugdvriendin Elleke Dijkink begeleiden haar.

 

“Wij zwemmen 11 keer twee kilometer mee. Afstandzwemmen is natuurlijk wel iets anders dan waterpolo, maar dat komt wel goed. Ik heb open water zwemmen ook altijd leuk gevonden.” Inmiddels heeft Marloes er de eerste testdag opzitten en ook Maarten van der Weijden ontmoet. De donaties om haar te sponsoren lopen ook al mooi op. Het zal een uitdaging worden, met weinig slaap en nachtelijke zwempartijen, maar Marloes heeft er zin in. “Heel gaaf dat ik hieraan mee kan doen! Dit voelt ook echt als een positieve afsluiting!” (AJ)

 

Wie Marloes Nijhuis én het onderzoek naar kanker wil steunen kan doneren via de website https://www.11stedenzwemtocht.nl. Het evenement wordt live op televisie uitgezonden.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Marja Zandjans — 02 jun 2019
We hebben van je sportprestaties genoten Marloes! Succes met je maatschappelijke carrière.

Pieten verrassen BVV-voetballertjes thuis

Ook voor Sinterklaas is het afzien dit jaar. Geen intocht, geen huisbezoeken, laat staan leuke...
29-11-2020

Vrijwilligersprijzen naar EHBO en Scoutingclubs

Tijdens een gemillimeterde bijeenkomst in het Kulturhus hebben de EHBO Borne, Scouting Twickel...
26-11-2020

Marith Breuker 600ste Smash-lid

Het gaat goed met Tennisvereniging Smash aan de Twickelerblokweg. In een tijd waarin het sporten...
16-11-2020

Cheques Rabo ClubSupport uitgereikt

ADVERTORIAL • De afgelopen tijd konden Rabo-leden stemmen op hun favoriete club, waarbij...
09-11-2020

Mark Spenkelink debuteert bij Jong PSV

Na zijn avonturen bij Go Ahead Eagles en het Zweedse Karlstad BK heeft Mark Spenkelink zijn...
08-11-2020

Geen Sportgala Borne 2020

Dit jaar komt er geen vervolg op de succesvolle Sportgala editie van 2019. De reden is simpel:...
29-10-2020