Bas de Groot zwaait af
JONGSTE RAADSLID START OPLEIDING BIJ DE MARINE

Bas de Groot zwaait af

Nog maar net 20 was hij, Bas de Groot, toen hij na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar namens de VVD plaatsnam in de gemeenteraad. De carrière van het jongste raadslid van Borne gaat echter in een richting die niet meer te verenigen is met zijn veelbelovende politieke loopbaan in de politiek. Eind augustus start hij met zijn officiersopleiding bij de marine, 2 juli is zijn laatste vergadering in de raadszaal van het gemeentehuis.

 

Dit jaar studeert Bas de Groot af in de Technische Bedrijfskunde aan het Saxion. De kans om daarna een opleiding bij de marine te volgen deed zich voor en hij wilde die niet laten schieten. “Ik heb dat altijd graag willen doen. Tijdens mijn eerste jaar studie heb ik al gesolliciteerd, maar toen lukte het niet.” Het betekent in ieder geval veel minder aanwezigheid in zijn geboortedorp en zelfs in het vaderland. “Bij de marine ben je gewoon te vaak weg om het te kunnen combineren met de politiek. Dat is wel jammer, want ik heb het heel leuk gevonden en ook ervaren dat je in de gemeenteraad veel voor de gemeente kunt doen.”

 

‘Zo simpel gaat dat’

Op zijn 17e besloot Bas lid te worden van de VVD. “Ik was wel benieuwd wat daar aan de gang was en ik had altijd wel iets met de VVD.” Bijna onmiddellijk na zijn aanmelding werd hij gebeld. “Wat ben je van plan?, vroegen ze. Ik weet het niet, zei ik, wat kan ik doen?” Na een start bij het campagneteam van Hengelo werd Bas gevraagd om voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 op de VVD-lijst te staan. Dat wilde hij wel en dus stond zijn naam op de derde plek bij de plaatselijke liberalen. “Zo simpel gaat dat.”

 

De VVD behaalde drie zetels bij de verkiezingen en dat betekende dat Bas kon aanschuiven bij de gemeenteraad. “Hartstikke gaaf! Ik had het niet helemaal verwacht, want de VVD Borne had heel lang maar twee zetels.” En zo begon de bliksemsnelle politieke carrière van de nu 21-jarige student.

 

Oppositie - coalitie

“Ik heb er enorm veel van geleerd. Vooral in het begin waren er veel werkbezoeken, zoals aan de brandweer en politie, en kennisbijeenkomsten voor nieuwe raadsleden. Zo ben ik bijvoorbeeld veel te weten gekomen over de Jeugdzorg, waarmee ik tot dan geen enkele ervaring had.” Een tegenvaller voor de VVD was dat de partij buiten de coalitie viel. “Vanuit de oppositie is het toch lastiger iets voor elkaar te krijgen”, weet Bas inmiddels. Bij een dossier als Diftar, waarbij de coalitie niet eensgezind was, waren er mogelijkheden. “Dat was tenminste een open onderwerp, waarbij we hebben samengewerkt met Borne-Nu en de SP vooral. Het lukte net niet om Diftar tegen te houden, maar van dat proces heb ik veel geleerd. Je kunt wel wat roepen, en aandacht helpt zeker wel, maar om echt iets te bereiken heb je toch een meerderheid nodig.”

 

Op de onderwerpen die in het coalitieakkoord zijn dichtgetimmerd valt er weinig eer te behalen. “Over die dossiers hebben we het gewoon niet meer. Dat valt wel tegen.”

 

Leerzame en leuke tijd

De eerste keer dat Bas de Groot achter de microfoon van het spreekgestoelte stond was wel even slikken. “Wennen, ja! Heel apart, maar wel leuk. De collega’s in de raad zijn ook wel aardig hoor en vergeven je een klein foutje wel. Soms gaat het er wat scherper aan toe, maar onderling, buiten de vergadering, gaat iedereen heel goed met elkaar om.” Het jaar raadslidmaatschap heeft Bas, naar eigen zeggen, zelfverzekerder gemaakt en is op vele andere gebieden een leerschool geweest. “Ik hoop echt dat meer jongeren actief bij de politiek betrokken willen zijn. Je hebt er zelf veel aan, maar je kunt ook echt iets betekenen.” De ervaringen uit de politiek in het Bornse neemt Bas mee op de marineschepen. Of hij ooit nog terug zal keren in de politiek? “Ik weet het niet. De komende jaren in ieder geval niet.”

 

Leo Graafhuis (links op de foto in de tekst) neemt de plaats van Bas de Groot in de gemeenteraad over. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Vloedbeltverbinding stuk voordeliger dan...

Als de gemeenteraad besluit om medewerking te verlenen aan de aanleg van de Vloedbeltverbinding,...
25-02-2021

Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds)...

Eén van de grote projecten waar de gemeente Borne voor staat is de huisvesting van de...
23-02-2021

Keuzes zijn nu echt aanstaande

“Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dat is over het algemeen niet de meest...
23-02-2021

Nog 2,5 ton beschikbaar voor coronakosten 2021

Het college van burgemeester en wethouders zal aan de raad voorstellen om de van het Rijk...
11-02-2021

Concept ontwerpen Europastraat

Zoals bekend wordt de Europastraat opnieuw ingericht. In april konden omwonenden en gebruikers...
03-02-2021

Azc moet zo snel mogelijk plat

Een aangenomen amendement van de coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu roept op om zo snel...
02-02-2021