Volle bak voor Johan de Meij
08-06-2019
WERELDBEROEMDE COMPONIST GEEFT WORKSHOP IN BORNE

Volle bak voor Johan de Meij

Concerten in Mexico City, Pamplona, Tokyo, Wenen, Amsterdam, Keulen, New Yersey, een greep uit de agenda van componist/dirigent Johan de Meij, alleen al voor de maand juni. En in dat rijtje stond ook zomaar ‘Kulturhus Borne’. Zaterdag gaf de in New York woonachtige Nederlandse componist op uitnodiging van de Bornse Harmonie een workshop aan zo’n 120 muzikanten uit de regio. Het liep storm met de aanmeldingen toen bekend werd dat De Meij naar Borne zou komen. Er stond dan ook niet zomaar iemand op de bok, maar een wereldberoemdheid op het gebied van de blaasmuziek.

 

‘Waanzinnig’

De composities van De Meij, waaronder zijn Lord of the Rings uit 1988, worden over de hele wereld veelvuldig gespeeld door harmonieën, brassbands en fanfares. De Bornse Harmonie was er maar wat trots op de man te hebben gestrikt voor een workshop. “Dit is echt waanzinnig!”, vindt dirigent Marcel Bergboer. “We doen deze workshops nu tien jaar en Johan de Meij stond altijd hoog op het verlanglijstje.”

 

Vanaf 13.00 uur beten de muzikanten zich vast in de composities van De Meij. Technisch allemaal nog niet zo eenvoudig. “Het is wel de eredivisie van de blaasmuziek, hoor”, weet Bergboer. De Meij vertelde over het ontstaan van de muziekstukken, gaf achtergrond en gevoel mee, waardoor de stukken meer gingen ‘leven’ en de bedoelingen van de componist duidelijker werden. En dan moesten die 120 muzikanten, die deels nog nooit samen gespeeld hadden, er nog een klinkend geheel van zien te maken. Een uitdaging, voor de muzikanten én voor De Meij.

 

“Als je 16 hoorns hebt en het stuk maar voor vier is geschreven, dan is dat best lastig”, legt De Meij uit. “Bij zo’n stuk als The Hobbit is het leuk, maar als het zachtjes moet …..” Het eindconcert klonk desondanks uitstekend. “Er zijn hele goede muzikanten bij. Ik vind het niveau echt verheugend.” Zo’n middag in het Kulturhus in Borne vindt De Meij absoluut niet ‘beneden zijn stand’. “Natuurlijk niet! Dit voelt niet als werken, dit is gewoon leuk. Iedereen is enthousiast en er zijn geen rangen en standen in de muziek!”

 

Het imago van de blaasmuziek

Hoe bekend De Meij ook moge zijn in de wereld van de blaasmuziek, daarbuiten rinkelt er nauwelijks een belletje bij zijn naam. “Mijn muziek is bekender, dat is veel leuker.” De onbekendheid heeft een beetje te maken met de waardering voor blaasmuziek ten opzichte van muziek voor symfonieorkesten. “De gemiddelde concertgebouwbezoeker kijkt er toch wat op neer. En dat is onterecht”, vindt Marcel Bergboer. “Maar het gat wordt steeds kleiner”, ziet Johan de Meij. “Op artistiek gebied gebeuren er hele mooie dingen en zie je beide steeds meer naar elkaar toegroeien.”

 

De fantasie van Tolkien

Het Lord of the Rings van De Meij was in 1988 een ongekende ontwikkeling. Het stuk duurde maar liefst 45 minuten, terwijl een minuut of tien op dat moment voor blaasorkesten zo’n beetje de max was. Johan de Meij begon er zelfs zijn eigen uitgeverij door, want de gevestigde uitgeverijen durfden het niet aan. “Er is veel veranderd in 30 jaar. Nu zijn er wel honderden stukken van die lengte. Ik heb echt wel een trend gezet.”

 

In de composities van De Meij spelen de boeken van J.R.R. Tolkien een grote rol. “Het is natuurlijk allemaal heel fantasierijk, met elfen, tovenaars, draken en orks. Het spreekt tot de verbeelding.” De vijfde symfonie, Return to Middle Earth, beleeft zondag in het Tivoli in Utrecht de Nederlandse première. Voor het eerst met koorzang, in het Ikorin, de taal van de elfen. De kritieken in de VS, Azië en onlangs in Duitsland waren lovend.

 

De nu 65-jarige De Meij denkt er nog niet aan om te stoppen. “Ik wil nog wel meer componeren. Dirigenten en componisten gaan nooit met pensioen, die gaan door tot ze erbij neervallen!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021

‘Borne is voorbeeld voor textielgemeenten’

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het Textiel Festival Twente is blij met de inzet...
08-02-2021