‘Binnen 14 dagen rupsenvrij’
EXTRA INZET OM EIKENPROCESSIERUPSEN TE VERWIJDEREN

‘Binnen 14 dagen rupsenvrij’

De gemeente Borne heeft een tweede aannemer gecontracteerd om nesten eikenprocessierupsen te verwijderen. Het aantal meldingen van processierupsen is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, mede vanwege de warmte. Extra inzet op bestrijding moet snel verlichting geven en overlast beperken. In tegenstelling tot het beleid in voorgaande jaren worden alle nesten binnen de bebouwde kom aangepakt, niet alleen in bomen op plekken waar veel mensen langskomen. “We gaan ervan uit dat het probleem binnen 14 dagen is opgelost”, zegt wethouder Kotteman. “Tenminste voor nu.”

 

Gezamenlijke aanpak

De aannemers hebben de opdracht meegekregen om ook nesten mee te pakken, die op aangrenzende gronden staan van een andere gemeente of van de Provincie. “We doen het hoogstnoodzakelijke eerst, maar wat ons betreft pakken ze ook maar mee wat ze tegenkomen als ze toch in de buurt zijn.” Het probleem van gemeentegrenzen doet zich bijvoorbeeld voor in de bufferzone bij de Bornsche Maten, waar een deel van de eiken op Hengelo's grondgebied staat, waarvoor in de buurgemeente een mindere urgentie geldt omdat de bomen voor Hengelo bij een industrieterrein horen.

 

Binnenkort is er bestuurlijk overleg gepland tussen Twentse gemeenten, waarbij ook de Provincie op den duur zal aansluiten. “We moeten naar een gezamenlijke aanpak”, vindt Kotteman. “Zo hoeven we niet allemaal het wiel uit te vinden en voorkomen we dat we aannemers bij elkaar gaan ‘wegkapen’.”

 

Lange termijn

De verwachting is dat de eikenprocessierups de komende jaren een probleem blijft. “Je kunt op korte termijn dingen doen, zoals mezenkastjes ophangen. Bij de sportvelden hebben we eiken behandeld met aaltjes, een natuurlijke vijand van de rupsen. Dat heeft het eerste jaar niet zoveel effect gehad, maar lijkt nu toch beter te werken. Wat we niet gaan doen, of waar ik in ieder geval geen voorstander van ben, is chemisch bestrijden. Dan dood je meer dan alleen de rupsen.”

 

Voor de langere termijn is een plan van aanpak nodig. “We moeten meer inzetten op biodiversiteit. Daar houden we rekening mee met ons groenbeleid. Bij een speeltuintje eiken planten, of eikenlanen aanleggen, zullen we nu niet meer doen. Het zijn allemaal langjarige trajecten. We doen ons uiterste best, maar het probleem van de eikenprocessierupsen los je niet van vandaag op morgen op. Ik hoop dat de mensen daar ook begrip voor hebben.” (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving: Hengelo en Borne praten, bewoners lijden

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Henk — 03 jul 2019
Vandaag is de eerste week van de 14 dagen van Kotteman voorbij, op de Stroom Esch geen actie gezien!!
Anja — 01 jul 2019
Vandaag is het 1 juli en zoals eigenlijk verwacht nog geen enkele aktie gezien. Zelfs niet iets wat er op lijkt. Het gaat er wel op lijken dat het inderdaad (ook zoals verwacht) een kansloze belofte Is. En de bornse burgers maar krabben en zalfjes kopen en kleren extra wassen en de hond niet meer fatsoenlijk uit kunnen laten enz enz. Maar dat zal wel niet belangrijk zijn. De wethouder schrijft een mooi verhaaltje en de burgers zijn weer even stil. Schamen moesten jullie je!!
Wgkub — 28 jun 2019
Dan zal het tijd worden!! Beginnen!!!..heb ook nog geen actie gezien...zal wel weer burgertje voor de gek houden zijn.. daar zijn is de wethouder goed in!!
Anja — 28 jun 2019
Hoezo borne over 14 dagen rupsen vrij. Ik heb nog geen aktie gezien. Is dit weer een kansloze belofte? Ben zeer benieuwd. .... nog 12 dagen te gaan.......
Anne — 26 jun 2019
Hoogste tijd om eens richting Limburg te gaan en te zien hoe ze daar dit varkentje wassen. Blijkbaar zijn er hier in de buurt al meer gemeentes die daar hun licht willen opsteken. Meegaan dus. Da's wat anders dan begrip vragen voor iets wat een groot deel van de mensen treft. Je zal maar net als vandaag in de Tubantia te lezen was, voor een groot deel het zicht uit je ogen verliezen. Dan gaat je begrip wel over! Het is een plaag, je kunt niet overal tegelijk ingrijpen, allemaal waar. Maar het is zeker niet overbodig om voor het komende jaar alvast na te denken over hoe en wat. Zeker nu er al weer een nieuwe variant van die rups gesignaleerd is.
Marina Pollemans — 26 jun 2019
Wij (de Rank Hengelo) zijn half mei al begonnen met bellen, overlast processie rups, Gildebor is wezen kijken. Volgens hun, nog geen overlast. Nu zijn we een dikke maand verder nog niets gebeurt. Ouders en Team ettelijke malen gebeld en gemaild naar de gemeente Hengelo. Onze school heeft 430 leerlingen, bijna iedereen heeft last van bulten, ttaanogen en luchtwegen. Heb zelf de bomen moeten markeren, had de gemeente ook geen tijd voor. Hoop voor ons allemaal dat ze gauw komen.
Henk — 26 jun 2019
We zitten inmiddels op einde juni, ik heb de gemeente gevraagd om volgend jaar iets eerder uit de winterslaap te komen en over de gemeentegrenzen heen te kijken. En verdomd het is ook op het gemeentehuis doorgedrongen dat de rupsen niet stoppen bij de grens. Nu eindelijk een gezamenlijke aanpak Eindelijk een actie, al is het alleen nog maar op papier.
wgkub — 26 jun 2019
op dit moment totaal geen begrip!! en al zeker niet voor Kotteman.
Ton Huiskes — 26 jun 2019
Een gezamenlijke aanpak is hard nodig - ook op provenciaal niveau - veel succes en de bestrijding
Nancy Bossink — 26 jun 2019
Heel fijn dat dit probleem grondig wordt aangepakt. Heb er veel last van nu !! Succes met de bestrijding.
Paul Cohn — 26 jun 2019
De CBS-gif over onze fossiele energieverslaving opent het best op:
https://longreads.cbs.nl/trends18/assets/img/graphics/TIN-energie.gif
Paul Cohn — 26 jun 2019
Zolang Nederlands energieverbruik tot de sterkste stijgers in Europa blijft horen:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/c3/Gross_inland_consumption_of_energy%2C_1990-2015_%28million_tonnes_of_oil_equivalent%29_YB17.png

en wij vrijwel uitsluitend energie uit fossiele bronnen blijven gebruiken
www.duurzaamwaddinxveen.nl/images/Documenten/2017-Energieverbruik-per-energiedrager.JPG
zullen broeikasgasemissies en daaruit voortvloeiende klimaatverandering versterkt doorgaan.
Wij roepen alle daarmee gepaard gaande plagen over onszelf en generaties ná ons af.
Ton — 26 jun 2019
Begrip opbrengen voor de overlast lijkt mij moeilijk.
Ga eens kijken naar de ontwikkeling in Rijssen.
Geruime tijd al last van de eikenprocessierupsen en na de melding geen vervolg.
Dus meer actie!

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021