Variatie aan ideeŽn voor het centrum
CENTRUMVOUCHERS VOOR DIVERSE INITIATIEVEN

Variatie aan ideeŽn voor het centrum

Van de Provincie mocht Borne een tiental centrumvouchers, ter waarde van 2.500 euro elk, beschikbaar stellen voor initiatieven die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van het centrum van Borne. Negen ideeën werden er ingediend, waarvan er zeven werden gehonoreerd. Maandagmorgen vond de feestelijke uitreiking van de cheques plaats.

 

De initiatieven verschillen sterk van elkaar, maar hebben alle gemeen dat ze binnen een jaar gerealiseerd kunnen worden en op goedkeuring konden rekenen van de jury, bestaande uit bakker Jan Koehorst, dorpsmanager Ruben Baartman, projectleider Suzanne Swart-Beekhuis en Renee Seuren van de VVV.

 

Verticale tuinen

Marianne en Erik Schipper van Mistral brachten het idee in om ‘verticale tuinen’ te realiseren in de Bakkerssteeg. Veel ruimte is er niet om het smalle straatje groener te maken, maar met een soort plantenbakken aan de muur, boven de etalages, zou het moeten lukken. “Groen geeft rust, ontspanning en toch een stuk gezelligheid”, vond het tweetal en ze hadden zich al verdiept in de mogelijkheden en het type beplanting. Met twee centrumcheques kan het plan ten uitvoer gebracht worden.

 

Atelier voor jongeren

Marijke Adams, wijkcoördinator, had een totaal ander idee. Ze wil graag een soort van atelier voor jongeren in een leegstaand pand. Een half jaar lang heeft kunstenares Ellen Klasens in het kader van ‘talentontwikkeling’ al een aantal jeugdigen onder haar hoede. “Ze hebben geweldige schilderijen gemaakt”, vertelt Adams. “Hoe mooi zou het zijn als ze dit in de zomermaanden zouden kunnen laten zien?” De bedoeling is om in een pand in het centrum tijdens winkeluren bezig te zijn, waarbij ook nadrukkelijk de verbinding met de omgeving wordt gezocht. Het voormalige Wibra-pand aan de Nijstad zou geschikt kunnen zijn.

 

Twentse spreuken, sfeerverlichting, tenten

Van Rianne Oude Engberink van Conceptstore Villa 8 kwam het idee om de ruiten van leegstaande panden te bestickeren met Twentse spreuken en gedichten en Ruud Nijmeijer en Hendrik-Jan Huls wilden graag de pas aangeschafte sfeerverlichting in het dorp uitbreiden en eventueel completeren met verlichte welkomstboodschappen bij de entrees van het dorp. Met twee cheques, totaal 5.000 euro, komen ze een heel eind. Juwelier Marcel Boonk wist dat de voorraad easy-up tenten, die voor evenementen gebruikt worden, wel aanvulling en vervanging kon gebruiken. Met een cheque van 2.500 euro is het mogelijk diverse tenten te kopen, die bijvoorbeeld via het Kulturhus kunnen worden uitgeleend voor evenementen in het centrum.

 

Speelplekken

Van een heel andere orde en uit een heel andere hoek kwam het idee voor speelplekken in het centrum. Niet van een ondernemer, maar van een betrokken inwoner, Marleen Goossens. Met twee speelplekken in het centrum zouden mensen langer in het dorp blijven en zouden er bovendien gelegenheden ontstaan waar men elkaar kan ontmoeten. Na overleg is besloten dat aan de Nijstad, op de plek waar nu de fontein staat, en op het pleintje bij de Hema mogelijkheden gecreëerd worden voor kleinschalige speelplekken. Wat precies moet nog nader worden uitgekristalliseerd.

 

Uithangborden

En ten slotte werd ook het idee van Anke Kamp van Tante Rie beloond met een cheque. Zij wil graag uniforme en mooie uithangborden voor de winkels aan de Bakkersteeg. Het hoeven niet allemaal precies dezelfde uithangborden te worden, maar het geheel moet wel een eenheid vormen en dezelfde sfeer uitstralen. Mocht het een succes zijn, dan zou het idee ook in andere straten kunnen worden toegepast.

 

Bijdrage aan aantrekkelijk centrum

Al met al een grote variatie aan initiatieven. Wethouder Michel Kotteman is er blij mee. “We investeren voortdurend in ons centrum. Op dit moment in de Nijstad en de Bakkerssteeg, maar over de laatste jaren al in totaal voor 2 miljoen. Als je een aantrekkelijk winkelcentrum wilt, dan moet je er ook in investeren. In Borne doen we dat met elkaar, samen met de centrumondernemers. In grootschalige projecten, maar ook met kleine ideeën, zoals deze. Een aantrekkelijk centrum is van belang voor ondernemers, maar maakt ook dat mensen graag in Borne willen wonen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ookdatnog — 03 jul 2019
Het is ook niet snel goed hŤ, reageerders.. hartstikke mooi initiatief en nog leuke ideeŽn ook. De ondernemers hadden er ook voor kunnen kiezen om niks in te dienen. Ik geloof echt dat het centrum er mooier door wordt
Yvonne — 02 jul 2019
Zoals ik het lees hebben sommige idee√ęn meer cheques gekregen, bijvoorbeeld de verticale tuinen. Dan is alles dus toebedeeld.
Lichtgeel hesje — 02 jul 2019
En dan maar denken dat je als ondernemer je eigen broek hoort op te houden in plaats van "belastingsubsidies" te ontvangen voor wat simpelweg ondernemersuitgaven zijn. Sinterklaas (lees: provinciale staten en de gemeente Borne) is al vroeg gearriveerd dit jaar. P.S.: Wat gebeurt er met de 7.500,00 euro die niet zijn toebedeeld?
McHak — 01 jul 2019
Mooie ideeen, ter aanvulling op het centrumplan; zo creeer je een klimaatverkoelende verblijfsgebied waar mensen elkaar ontmoeten en langer blijven hangen.

Moet het vrijdagse visje weg uit Zenderen?

Al jaren lang konden de inwoners van Zenderen op vrijdagmiddag hun visje halen bij Vishandel...
22-02-2021

Beleef het leukste personeelsfeest in Rijssen

ADVERTORIAL • Partycentrum Het Schwarzwald is dé feestlocatie in Twente. Onze...
22-02-2021

Kappersdochters in actie voor mams

De 22-jarige tweeling Amber en Romée Menkhorst kon het niet langer aanzien en startte een...
21-02-2021

Warme ondernemersboodschap op Rheineplein

Sinds zaterdagmorgen heeft de BBO de beschikking over een mini-foodtruck, bedoeld om het...
13-02-2021

Piekdagen voor Eurosport

De telefoon bij Eurosport aan de Stationsstraat staat sinds gisteren roodgloeiend. En ook de...
09-02-2021

Plus Wallerbosch gaat vernieuwen

Het zat al ruim een jaar in de pen, maar op 27 februari vanaf 16.00 uur gaat het echt gebeuren:...
05-02-2021