Knoflook in de strijd tegen de jeukrups
SUCCESVOLLE PROEF AAN DE KRUISSELBRINK

Knoflook in de strijd tegen de jeukrups

Op nesten van eikenprocessierupsen aan de Kruisselbrink is het experimentele middel van plantvezels met knoflook- en uienextract van Kristiaan van Reel uit Rouveen uitgeprobeerd. Met succes. Binnen anderhalf uur werden 28 nesten met het middel ingespoten en dat had snel effect. “Als je terugliep, dan zag je dat de rupsen in de eerst behandelde nesten al dood waren en dat de aaseters erop af kwamen”, vertelt wethouder Michel Kotteman enthousiast.

 

Werking

In vergelijking met het afzuigen van nesten, dat ongeveer drie kwartier per nest duurt, is het een snelle methode en bovendien een biologisch middel dat past in de visie van de gemeente Borne. “Wij zijn van de natuurlijke insteek. Als het probleem in de natuur is ontstaan, dan is de oplossing ook in de natuur te vinden. Met chemische bestrijdingsmiddelen, maar ook met niet-selectieve aaltjes, dood je meer dan je wilt.” Door het knoflook-ui-middel komt er een soort coating op de rupsen, waardoor de haren vast komen te zitten, en wordt het vocht uit de rupsen getrokken, met als gevolg dat ze binnen enkele minuten sterven. Er zou wel sprake zijn van knoflookgeur, maar naar verluidt valt het mee en is de geur snel vervlogen.

 

Het lijkt het ei van Columbus, maar het product is nog in de testfase en voor dit jaar nog niet op grote schaal toepasbaar. Zodra er octrooi is aangevraagd zal er door de firma van Van Reel een voorstel gedaan worden aan de gemeente Borne om voor volgend jaar de eikenprocessierups op deze manier in de gemeente te bestrijden. Dat zou dan vroeg in het voorjaar moeten gebeuren. In april of mei, voordat de rupsen ontpoppen.

 

Met man en macht nesten aan het verwijderen

Voor dit jaar biedt het middel dus nog geen soelaas en wordt met man en macht de plaag bestreden door de nesten af te zuigen. “We hebben in de gemeente 4000 bomen die gevoelig zijn voor de eikenprocessierups. Er zijn 200 meldingen binnengekomen over 60 adressen waar in totaal 400 besmette bomen staan. We zijn op dit moment met drie tot vijf ploegen, van vier aannemers, aan het werk om de nesten te verwijderen.”

 

In een artikel op BorneBoeit van 26 juni beloofde Kotteman dat alle nesten in de openbare ruimte en binnen de bebouwde kom binnen 14 dagen verwijderd zouden zijn. “We liggen nog steeds op schema”, zegt hij. “Er wordt keihard aan getrokken! Maar het is zwaar en smerig werk. Dat kun je niet tien uur achter elkaar doen.” Aan particulieren met rupsennesten in de tuin doet Kotteman een dringende oproep om ook in actie te komen. “Wij kunnen alles wel opruimen, maar als zij het niet doen, kruipen die beestjes gewoon over de schutting.”

 

Kosten

De invasie van eikenprocessierupsen heeft voor de gemeente ook financiële gevolgen. “We begonnen met een budget van 15.000 euro. Vorig jaar hebben we er al 30.000 euro bij moeten leggen.” De kosten voor dit jaar zijn nog niet bekend, maar Kotteman schat deze op 45.000 euro.

 

Preventief

Op preventief gebied gebeurt er ook van alles. Biodiversiteit en natuurlijke vijanden, daar draait het om. “Al een paar jaar plaatsen we mezenkastjes en zetten we in op diversiteit in het groen. Al die beetjes helpen en zullen eraan bijdragen dat het probleem beheersbaar wordt. Ik heb echter niet de illusie dat we de eikenprocessierups helemaal kunnen uitbannen. We zullen ermee moeten leren leven.” (AJ)

 

Lees ook de eerdere berichtgeving: ‘Binnen 14 dagen rupsenvrij’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Henk — 07 jul 2019
De kosten lopen altijd op als je achterstallig onderhoud hebt, er zijn nog 3 dagen over om aan de belofte te voldoen om Borne binnen 14 dagen rupsenvrij te krijgen.
McHak — 06 jul 2019
Eind 2018 wisten we al dat er 3x meer eipaketten op de eikentakjes zaten en dus dat we in 2019 3x meer overlast zouden krijgen, tenzij er preventief goed rentmeesterschap zou worden getoond. Diegene die in 2019 moord en brand toeteren in Twente (= 19.000 eikenbomen kappen, branden, folie of knoflookextract zoals mislukt bij de iepenziekte bestrijding) geven blijk van onkunde, ook in Borne.

Tubantia geeft een leuk overzicht van meldingen: deel ze eens door het aantal inwoners, dan weet je wie goed rentmeester is in Twente en waar we moeten aankloppen voor advies.
wgkub — 05 jul 2019
Komende winter geen winterslaap voor de gemeente/ Kotteman! optijd beginnen met die rupsen, hoef je ook geen sprookjes te verzinnen!!

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021