Heel bijzondere editie vogelschieten
SPONTAAN VALLENDE EN TERUGSCHIETENDE VOGELS

Heel bijzondere editie vogelschieten

Het werd wel een heel aparte editie van het vogelschieten in Zenderen dit jaar, waarbij de vogel voor de vrouwen twee keer viel en die van de mannen helemaal niet. De wedstrijd moest om veiligheidsredenen voortijdig worden afgeblazen, omdat de vogels begonnen ‘terug te schieten’.

 

Het begon allemaal, zoals altijd, uiterst gezellig. De deelname was groot; 53 mannen en 18 vrouwen waagden een poging om tot Schutterkoning en -koningin gekroond te kunnen worden. Dit jaar voor het eerst op de derde dag van de Volksfeesten Zenderen. Zoals de traditie het wil werd er om te beginnen op de uitstekende delen van de houten vogel gemikt. Kop, vleugels en staart dienden als eerste te vallen voordat er vol op de romp gericht mocht worden. Ondanks de overmacht van mannen waren het de vrouwen die al snel de betere schutters bleken. De ‘vrouwenvogel’ begon al behoorlijk snel te wankelen.

 

Jordy, alias José

Plotseling viel de vogel aan de vrouwenkant. Alleen… er stond op dat moment geen enkele dame achter het geweer! De neergang bleek het resultaat van het schot van Jordy Sonder, die er zelf net zo verbaasd van opkeek de dader te zijn als het publiek. Hilariteit alom en Jordy werd ter plekke omgedoopt tot José. Grappen over zijn richtingsgevoel bleven niet uit. De vrouwenvogel was immers een behoorlijk eindje van die van de heren verwijderd.

 

Om Jordy, alias José, tot Schutterskoningin te kronen ging echter toch te ver. De damesvogel bleek neergehaald te zijn door het rake schot op de mannenvogel en de trilling die dit teweeg had gebracht op de vrouwelijke evenknie. In allerijl ging het slachtoffer, of wat daarvan over was, alsnog op het schavot en werd handig weer opnieuw bevestigd. Het duurde niet lang voordat de laatste restjes genadeloos door de vrouwen aan flarden geschoten werden en het uiteindelijk Karin Kamphuis was die het genadeschot loste.

 

Langdurige strijd bij de mannen

Bij de mannen duurde ondertussen de strijd voort. De band Blue Sky was al begonnen aan het reünie-optreden in de feesttent terwijl het ene na het andere schot wel raak, maar weinig effectief bleek. Er werd besloten maar wat bochten af te snijden en niet eerst de staart te beschieten, maar direct op de romp te mikken in de hoop dat de taaie vogel maar snel het loodje zou leggen.

 

Vogel begint 'terug te schieten'

Totdat schietmeester Henk-Jan Jansen de wedstrijdleiding meldde dat de vogel begon ‘terug te schieten’. Het hout van het bord achter de vogel was behoorlijk aan gort geschoten. De kogels raakten het metaal erachter, met als gevolg splinters kogel die terug werden geketst richting schutters en publiek. De schietmeester zelf had al een paar splinters te pakken (en de neus van uw verslaggever overigens ook, maar dit terzijde). Allemaal niet ernstig, maar veiligheid voorop en de organisatie besloot de wedstrijd voortijdig te staken en de schutter die de kop van de vogel had geschoten tot Schutterskoning te kronen. En dat was Hans Breteler.

 

En zo leverde deze bijzondere editie, met spontaan sneuvelende en terugschietende vogels, van het vogelschieten in Zenderen toch een Koningspaar op: Karin Kamphuis en Hans Breteler. Zij mogen volgend jaar de titels verdedigen, als er ongetwijfeld weer opnieuw vogelschieten op het programma van de Volksfeesten Zenderen staat. (AJ)

 

(later meer foto's)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Vogelschieten Zenderen


  Sten, Lauren en Ruan op tournee

  Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
  14-02-2021

  Willem en Linda doen het met liefde…

  Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
  14-02-2021

  Borne Schittert deelt prijzen uit

  In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
  18-01-2021

  Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

  De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
  04-01-2021

  Gelukkig nieuwjaar!

  Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
  01-01-2021

  Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

  Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
  27-12-2020