NK Jeugdschaak weer van start
05-08-2019
270 DEELNEMERS -WAARONDER ZES UIT BORNE -STRIJDEN DEZE WEEK OM TITEL

NK Jeugdschaak weer van start

Voor het negende jaar in successie werd maandagmiddag in sporthal ’t Wooldrik het ONJK, het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap, officieel geopend. Zo’n 270 deelnemers, variërend in leeftijd van 7 tot en met 20 jaar, strijden er de komende zes dagen in acht leeftijdsgroepen om de titel. Onder hen zes spelers uit Borne. Naast het feitelijke toernooi is er een omvangrijk randprogramma opgezet om de deelnemers en hun meegekomen familieleden en begeleiders weer een onvergetelijke week te bezorgen.

 

Succesformule

Het ONJK drijft in Borne ontegenzeggelijk op een succesformule, waarin een nauwe samenwerking tussen de gemeente Borne, de KNSB en de organiserende Stichting Caïssa uit Hengelo de sleutel vormt. “Gezelligheid en vriendschap staan centraal”, aldus Daan Stam van Caïssa, “al wil iedereen natuurlijk op de allereerste plaats de Jeugdkampioen van Nederland worden.” In zijn officiële openingswoord vertelt waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel trots te zijn dit evenement weer binnen zijn gemeentegrenzen te mogen ontvangen. “Ik hoop dat er over 5 à 10 jaar namen van grootmeesters komen bovendrijven die hun carrière in Borne begonnen. Houd het sportief en ik wens jullie allemaal een fantastisch toernooi”, zo zegt hij.

 

Daarna is het de beurt aan Gerbrich Kroon uit Ten Boer (Groningen) om te bepalen of er met wit of met zwart gestart zal worden. Gerbrich is al voor het zevende achtereenvolgende jaar in Borne present, waar ze samen met zes andere leden uit haar jeugdclub het toernooi speelt. “Het hele gezelschap verblijft al sinds afgelopen zaterdag op een camping in Delden en beleeft elk jaar weer een geweldige week in Borne”, aldus een van de begeleiders.

 

‘Ik word steeds beter’, zegt de Bornse Nynke

Van de 270 deelnemers komen er ook dit jaar weer zes uit Borne. Harm en Ynse Winter, Storm en Bram Fallaux én Nynke en Wouter Weessies. De jongste van het stel is Bram (bovenste foto). Hij is acht jaar en heeft ook vorig jaar al meegedaan. Winnen zat er toen niet in en ook dit jaar heeft hij nog weinig illusies. Op de vraag waarom ‘ie dan toch meedoet, klinkt het zelfverzekerd: “Ik hou van breinbreken en van stilte.” Voor de eveneens achtjarige Wouter (foto hierboven) is het wel de eerste keer. Zijn grote voorbeeld is zus Nynke (foto hiernaast), die al voor de derde keer in de arena stapt. “Ik word steeds beter”, zegt ze “en heb nu al een rating van 296.”

 

Als om twee uur de gong klinkt, wordt het muisstil. Het toernooi gaat van start. Ouders en begeleiders verplaatsen zich naar de tribune om hun oogappel(s) op afstand te volgen, een laatste duim gaat omhoog. Niet lang daarna vinden de witte en zwarte schaakstukken hun weg. Woensdagmiddag volgt de prijsuitreiking voor de jongste groepen en het toernooi wordt zaterdagmiddag om 15.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking voor de oudsten. De hele week is ‘t Wooldrik vrij toegankelijk voor belangstellende bezoekers. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

BZSV en PW delen de punten

PW begon zaterdag sterk tegen BZSV en speelde aanvankelijk beter en feller dan de gasten uit...
18-03-2024

Apollo 8 naar halve finale landskampioenschap

Na een boeiende wedstrijd om de eerste plek in de kampioenspoule heeft Apollo 8 zich...
18-03-2024

NEO verliest nipt van DOS’37

Na een van NEO-kant wat afwachtende start zaterdagmiddag in Vriezenveen was de eerste kans voor...
17-03-2024

Jeffrey Scharbaai nieuwe trainer bij Apollo 8

Twee maanden nadat Thijs Oosting bekend maakte aan het einde van het lopende volleybaljaar te...
15-03-2024

BZSV blijft met lege handen achter

Hoewel FC Aramea zaterdagmiddag in Borne veel aan de bal was creëerde het weinig. Dit kan...
11-03-2024

Apollo 8 op koers naar kampioenschap

Apollo 8 heeft zaterdagavond ook de derde wedstrijd in de kampioenspoule gewonnen. In Borne was...
11-03-2024