Amarant krijgt zonnepanelen
12-08-2019
GEZAMENLIJK PROJECT VAN VERENIGING VAN EIGENAREN VERLIEP SOEPEL

Amarant krijgt zonnepanelen

Komend najaar worden er 56 zonnepanelen gelegd op het dak van appartementencomplex Amarant aan de Hofstede Crullstraat. Daarmee komt er een einde aan een lang traject dat al in 2014 werd opgestart door de vereniging van eigenaren van de koopappartementen. “Zo’n gezamenlijk project vraagt veel voorbereiding”, weet Theo Sterenberg inmiddels. Samen met Henk Vrielink ging hij aan de slag met het verzoek van het bestuur van de vereniging van eigenaren van de achttien appartementen om te onderzoeken of zonnepanelen voor het gebouw zinvol zouden zijn.

 

Idealen en financieel voordeel

De financiële voordelen, op termijn, waren belangrijk. Maar er lagen zeker ook idealen aan de wens ten grondslag. Voorzitter Freke van de Woord: “Het gaat ook om een bijdrage aan de energietransitie. Echt niet alleen om geld.” Vrielink: “We zullen toch wat moeten doen en hebben allemaal ons steentje bij te dragen.” Toch waren niet alle bewoners direct overtuigd van nut en noodzaak. “Het was meer koudwatervrees dan de hakken in het zand zetten. Er waren bijvoorbeeld zorgen of het dak het wel kon dragen.” Maar een tweederdemeerderheid zag het wel zitten en daarmee kon het project, volgens de statuten, van start.

 

Onafhankelijke adviseur

Er werden offertes aangevraagd. “Daar zit je dan als leek naar te kijken en weet eigenlijk niet wat er beter is”, moet Sterenberg bekennen. De kennis ontbrak om de offertes goed te doorgronden en de zaak bleef weer even liggen, totdat vorig jaar via de landelijke vereniging van eigenaren (VvE) er een aanbod kwam om gratis gebruik te maken van de expertise van een Zonnecoach van Enexis. Vrielink: “Daar hebben we heel veel aan gehad. In de branche zijn veel cowboys en zo’n onafhankelijke adviseur met kennis van zaken is belangrijk.”

 

Opnieuw werden er offertes aangevraagd en er rolde uiteindelijk een overeenkomst met een leverancier uit. De 56 zonnepanelen kunnen ongeveer de helft van de gezamenlijke benodigde energie opwekken. Parallel aan het zonnepanelenproject waren al de nodige energiebesparende maatregelen getroffen, met name door de verlichting te vervangen door LED verlichting. Sterenberg: “Het is jammer dat we maar één dak kunnen gebruiken, want de Magenta doet helaas niet mee.” De bewoners van het naastgelegen appartementencomplex, met een overkoepelend bestuur, liepen het hele traject mee, maar besloten uiteindelijk van de zonnepanelen op hun dak af te zien. “Ze hadden andere prioriteiten. Maar ze kunnen altijd op een later moment aansluiten.”

 

‘Ingewikkeld? Valt wel mee’

Als de zonnepanelen straks in september zijn geplaatst en probleemloos aangesloten, zal er opgelucht ademgehaald worden. Freke van de Woord: “Het is toch wat anders als je verantwoordelijk bent voor het hele complex in plaats van alleen voor het eigen huis. Je neemt wel beslissingen voor een ander en daar moet je nog zorgvuldiger mee omgaan.” Toch is het proces meegevallen. Sterenberg: “Ingewikkeld, zo’n gezamenlijk dak? Ach, het valt wel mee. We hadden het goed onderbouwd en hebben weinig discussies gehad.” Een gedeeld dak zou eigenaren van koopappartementen niet moeten weerhouden om zonnepanelen aan te schaffen, vinden ze alle drie. En wie advies nodig heeft over het proces kan gerust aankloppen bij de Amarant. (AJ)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 12 aug 2019
Nu maar hopen dat er al een warm dak ligt van zo’n 12 tot 16 cm dikke PIR platen. Eerst isoleren, dan pas panelen. Dat scheelt gas. Leuk initiatief verder.

Rabo ondersteunt Fairtrade modeshow

De Stichting Fairtrade Gemeente Borne bestaat dit jaar vijf jaar. Genoeg reden voor een feestje...
20-09-2019

Jeugd geeft het goede voorbeeld

Van tevoren hadden ze er niet zoveel zin in, gaven een aantal leerlingen van het Twickel College...
20-09-2019

Vlag in top voor huurwoningen

De wens om sociale huurwoningen te bouwen in de Bornsche Maten in Borne bestond al heel lang bij...
19-09-2019

Een interieur moodboard maken doe je zo!

ADVERTORIAL • Heb je plannen voor een nieuw interieur? Dan is het samenstellen van een...
19-09-2019

Alle spoorwegovergangen dicht

Door een grote wisselstoring zijn er problemen op het spoor. De gemeente Borne meldt om 17.45...
18-09-2019

Vrijwilligers maken Borne zaterdag schoner

Zoals bekend staat Borne komende zaterdagmiddag 21 september in het teken van World Cleanup Day,...
17-09-2019