World Cleanup Day in Borne

 

De World Cleanup Day op zaterdag 21 september wordt wereldwijd aangegrepen om iedereen op de noodzaak van een schoner milieu te wijzen. Miljoenen mensen zijn op die dag in ruim 150 landen actief om er zelf hun steentje aan bij te dragen. Ook Hengeloër Tijmen Sissing, de trashpacker, waarover elders op deze site meer. En omdat hij -in tegenstelling tot voorgaande jaren- in deze periode nu wel in zijn eigen woonomgeving is, besloot hij zijn focus tijdens de World Cleanup Day op Borne te leggen.

 

Daar vond hij in Borne Schoon een aansprekende partner. Deze organisatie verricht jaarlijks in maart een soortgelijke actie, waarin zo’n 125 vrijwilligers samen met de mensen van Twente Milieu aan de slag gaan om Borne weer schoon te maken. “Het is natuurlijk fantastisch dat Tijmen op deze dag in Borne is”, zegt Wim Geul, de initiator van Borne Schoon, vol trots. “Samen met hem willen we een extra impuls geven aan onze opdracht om in 2050 helemaal afvalvrij te zijn.”

 

Begin september was Tijmen al even op basisschool De Vonder waar hij in gesprek ging met een aantal leerlingen van de hoogste groepen (zie foto hiernaast en de video hieronder). En het duurde maar even totdat het aanstekelijke enthousiasme van de bevlogen trashpacker oversloeg op de jongeren. Soms luisterden ze met open mond naar de ervaringen van de ‘gekke internationale vuilnisman’ zoals hij zichzelf gekscherend noemt en dan weer kwamen ze zelf met ideeën en tips om het afval de wereld uit te krijgen. Ergens in de week van 16 september, dus vlak vóór World Cleanup Day, bezoekt hij dan nog Twickel Borne om ook daar de motivatie voor zijn inzet voor het voetlicht te brengen.

 

Oproep om mee te doen

En op zaterdag 21 september moet het dan allemaal gebeuren. Borne Schoon zal de inzet van de vrijwilligers coördineren en samen met Twente Milieu voor de benodigde materialen als handschoenen, bezems en prikkers zorgen, waarna alle medewerkers met het verzamelde afval tegen 16.00 uur op het Dorsetplein samenkomen. Een band, wat lekkers én Tijmen Sissing zorgen dan voor een geweldige apotheose. “Maar voor het zover is”, zo besluit Geul, “roepen we alle verenigingen, clubs, scholen, bedrijven en organisaties, maar ook individuen op ons die dag te helpen. Laten we als één Borne achter dit geweldige initiatief gaan staan en onze gemeente tot voorbeeld maken hoe het ook elders in de wereld kan.”

 

Wil jij ook meedoen? Meld je dan snel aan via wlgeul@gully.nl of klik op de button rechts.